Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βγενόπουλος: Ιστορική ευκαιρία το τριπλό deal

Η πρωτοβουλία της MPB για έναν ”εθνικό πρωταθλητή” αποτελεί πρόταση συνεργασίας. ”Δεν κάνουμε εξαγορές”, επανέλαβε μιλώντας σε αναλυτές ο διευθ. σύμβουλος της MPB. Τα κέρδη της τράπεζας για τα επόμενα χρόνια, η ιστορική ευκαιρία για την ”αξία” των μετόχων, η αντίδραση των διοικήσεων.

Βγενόπουλος: Ιστορική ευκαιρία το τριπλό deal
Tη θέση του ότι η MPB δεν κάνει προτάσεις εξαγοράς, αλλά πρόταση για φιλική συγκέντρωση στον τραπεζικό χώρο, επανέλαβε ενώπιον των ξένων αναλυτών ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Ανδρέας Βγενόπουλος, στο conference call που έγινε στις 17:00 και κράτησε περίπου μία ώρα.

Όπως είπε αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο δεν υπήρξε κανένα premium για την Κύπρου ή την Πειραιώς, στις προτάσεις αυτές, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει πρόθεση αλλαγής αυτής της θέσης.

Πρόσθεσε δε ότι η πρωτοβουλία αυτή προσθέτει αξία στους μετόχους όλων των εμπλεκόμενων τραπεζών και αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία συγκέντρωσης που δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Είναι άξιο απορίας, ανέφερε, ότι τα επιτελεία των άλλων τραπεζών αντιδρούν όπως αντιδρούν και στερούν από τους μετόχους τους την ευκαιρία να ακούσουν τα επιχειρήματα της MPB.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από αναλυτές, ο κ. Βγενόπουλος τόνισε ότι η MPB συνεχίζει να δίνει το ίδιο guidance για το 2007, ήτοι κέρδη μετά από φόρους 372 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας θα ανέλθουν σε 360 εκατ. ευρώ καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν δικαιώματα μειοψηφιών.

(σ.σ. το προηγούμενο guidance ήταν για κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας 370 εκατ. ευρώ με την προϋπόθεση της αποδοχής των δημοσίων προσφορών σε MFG και Εγνατία από το 100% των μετόχων τους, την εξάλειψη δηλαδή των μειοψηφιών)

Για το 2008 η MPB αναμένει 480 εκατ. ευρώ κέρδη (προ δικαιωμάτων) και 470 εκατ. ευρώ μετά από δικαιώματα μειοψηφίας, ενώ για το 2009 αναμένει 614 εκατ. ευρώ προ δικαιωμάτων και 600 εκατ. ευρώ μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων.

Ξεκαθάρισε δε ότι στις εκτιμήσεις αυτές δεν περιλαμβάνονται τα έσοδα που θα έχειη MPB, είτε απευθείας είτε μέσω συνεργιών, από τη μετάλλαξη της MFG σε MIG μέσω και της αύξησης κεφαλαίων της τελευταίας κατά 5 δισ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin επανέλαβε τη θέση του ότι από τη δημιουργία του σχήματος που προτείνει θα υπάρξουν μεγάλα οφέλη για τους μετόχους και των τριών τραπεζών, χαρακτηρίζοντάς την ως ”πρωτοβουλία για έναν εθνικό πρωταθλητή” με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή”.

Ποσοτικά η εκτιμώμενη ετήσια αύξηση των κερδών προσδιορίστηκε σε ποσοστό 20%, ενώ σαφής αναφορά έγινε και στις διοικητικές δυνατότητες που θα είχε το νέο σχήμα συνδυάζοντας στελέχη όλων των εμπλεκόμενων τραπεζών, ενώ σε λεπτομέρειες για το πώς προκύπτουν οι συνέργιες μπήκε το νέο στέλεχος Investment Banking του ομίλου Δ. Σπανοδήμος.

”Είμαστε μια νέα δυναμική τράπεζα που έχει ήδη θεαματικά αποτελέσματα στις διαδικασίες συγχώνευσης και μεγάλα αποθέματα κεφαλαίων”, ανέφερε ο κ. Βγενόπουλος, ”και δεν πρόκειται να θυσιάσουμε την αξία των μετόχων μας για να κάνουμε εχθρικές κινήσεις με premium που εξασφαλίζουν έλεγχο”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v