Τρόπους εξυγίανσης του ισολογισμού της και άμεσης τόνωσης της ρευστότητας της αναζητά η εισηγμένη Ηλεκτρονική Αθηνών, η διοίκηση της οποίας βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για ενδεχόμενη αναχρηματοδότηση του δανεισμού της αλλά και για την υλοποίηση νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γιάννης Στρούτσης, μιλώντας στο Εuro2day.gr παραδέχθηκε ότι βρίσκεται σε επαφές με κάθε ενδιαφερόμενο μέρος, προκειμένου να βρεθεί διέξοδος στα οικονομικά προβλήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, εξηγεί ότι εντάσσεται και η πρόταση «προσφοράς» ενός μισθού εκ μέρους των εργαζομένων προς την επιχείρηση, η οποία έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και έχει καταγγελθεί και από πολιτικά κόμματα.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν είναι δεσμευτική καθώς και ότι δεν έχει καν εξετασθεί η νόμιμη φόρμουλα που θα επέτρεπε κάτι τέτοιο. Ανέφερε επίσης ότι «καμιά τέτοια κίνηση δεν θα γίνει, εάν προηγουμένως δεν προχωρήσουν οι ουσιαστικές κινήσεις αναδιάρθρωσης». Όπως λέει «δεν θα ζητούσα να θυσιάσει κανείς χρήματα, αν εγώ, ως βασικός μέτοχος, δεν είχα προηγουμένως βάλει το χέρι στην τσέπη. Επιπλέον, δεν έχω αποφασίσει αν θα ζητήσω τελικώς την εισφορά των εργαζομένων». Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο παρελθόν η εισηγμένη προέβη σε κεφαλαιακή τόνωση με μετρητά, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είχε καλύψει η οικογένεια Στρούτση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο βασικός σχεδιασμός σήμερα περιλαμβάνει την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου βραχυπρόθεσμου δανεισμού του ομίλου, που στο α' εξάμηνο της χρήσης ανερχόταν σε 37 εκατ. ευρώ περίπου αλλά και την είσοδο «φρέσκου» χρήματος στον οργανισμό. Για αυτό επεξεργάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, δεσμευόμενος ότι θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος αυτής, ενώ το υπόλοιπο θα πρέπει να καλυφθεί από τις τράπεζες. Όλοι οι παραπάνω σχεδιασμοί ωστόσο βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με κύριο συνομιλητή τις πιστώτριες τράπεζες του ομίλου (Eurobank, Εθνική, Alpha), χωρίς να έχουν καταλήξει σε κάποιας μορφής συμφωνία.
Ο κ. Στρούτσης ανέφερε επίσης την αγαστή σχέση με τους προμηθευτές του, οι οποίοι ανταποκρίνονται στην προσπάθεια εξυγίανσης της δραστηριότητας επιμηκύνοντας τον χρόνο αποπληρωμής των πιστώσεων. Επίσης συμπλήρωσε ότι το γ' τρίμηνο της χρήσης εμφανίζει εμπορικά σχετική σταθεροποίηση με την πτώση των πωλήσεων να περιορίζεται σε μονοψήφιο ποσοστό.
Πάντως, υπενθυμίζεται ότι στο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης 2013-2014, ο όμιλος της Ηλεκτρονικής παρουσίασε νέα κάμψη πωλήσεων κατά 16,5% στα 43 εκατ. ευρώ. Το λειτουργικό αποτέλεσμα (EBITDA) ήταν ζημιογόνο (-1,6 εκατ. ευρώ) και η καθαρή ζημία διαμορφώθηκε στα 4,88 εκατ. ευρώ (έναντι 3,15 εκατ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της προηγούμενης χρήσης).
Στις 31/12/2013 τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά (-11 εκατ. ευρώ), ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές ήταν θετικές και υπερέβησαν τα 2,7 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα να αυξηθούν στα 6,4 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία βαρύνεται επίσης με φορολογική υποχρέωση ύψους 3,69 εκατ. ευρώ για την οποία ωστόσο έχει ασκήσει εμπρόθεσμα προσφυγή και αίτηση αναστολής.