Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωτοβουλία για εθνικό πρωταθλητή (3)

Ανοιχτή, φιλική πρόταση στα επιτελεία Κύπρου και Πειραιώς να συνεργαστούν για τη δημιουργία της μεγαλύτερης τράπεζας σε Ελλάδα και Κύπρο, από τον διευθύνοντα σύμβουλο της MPB, Α. Βγενόπουλο, με το βλέμμα και σε τυχόν επίλυση του Κυπριακού. Καθοριστικός παράγοντας η συναίνεση στελεχών-προσωπικού. Χωρίς συναίνεση της ΕΤΥΚ δεν μπορεί να υπάρξει deal, επισήμανε, ενώ έκανε άνοιγμα ακόμη και σε επίπεδα ανώτατης διοίκησης του νέου σχήματος.

Πρωτοβουλία για εθνικό πρωταθλητή (3)
*Δείτε σε video όλη τη συνέντευξη με το link της δεξιάς στήλης

Ανοιχτή πρόταση στα επιτελεία Κύπρου και Πειραιώς να συνεργαστούν για τη δημιουργία της μεγαλύτερης τράπεζας σε Ελλάδα και Κύπρο, απο Βγενόπουλο. Καθοριστικός παράγοντας η συναίνεση στελεχών και προσωπικού. Χωρίς συναίνεση της ΕΤΥΚ δεν μπορεί να υπάρξει deal, αναφέρει ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Η συγκέντρωση του τραπεζικού χώρου είναι μια αναγκαιότητα που έχει λογική αυταπόδεικτη, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin Popular Bank. Είναι ανάγκη της αγοράς. Είναι γνωστό ότι ο κορυφαίος τραπεζίτης της χώρας έχει δηλώσει ότι η αγορά της Ελλάδας έχει ανάγκη μέχρι 2,5 τράπεζες.

Με συγχωνεύσεις αυξάνονται ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, περιορίζεται το κόστος, δίνει δυνατότητα καλύτερης τιμολόγησης, είπε ο κ. Βγενόπουλος.

--- Τα πρώτα και αναγκαία βήματα

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα των στελεχών και του προσωπικού των τραπεζών τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη τους, ενώ είπε ότι χωρίς συναίνεση της ΕΤΥΚ (συνδικαλιστικό όργανο των τραπεζικών υπαλλήλων της Κύπρου) δεν μπορεί να υπάρξει deal.

”Εμείς πιστεύουμε ότι όταν μιλάμε για εξοικονόμηση εργατικού κόστους, δεν μιλάμε για απολύσεις αλλά για redeployment στις νέες δραστηριότητες χωρίς πρόσθετο κόστος. Οι συνέργιες κατά πρώτο υπολογισμό είναι τουλάχιστον 20%. Δεν δίνω μεγαλύτερο νούμερο γιατί δεν θέλω να πυροδοτήσω σενάρια”, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι για την έγκριση των προτάσεων θα συγκληθεί γενική συνέλευση της MPB, η οποία θα πρέπει να δώσει σύμφωνη γνώμη με αυξημένη πλειοψηφία της τάξεως του 75%.

”Προσπαθούμε να κάνουμε μια φιλική συγχώνευση μέσα στον χώρο. Εάν για κάποιο λόγο κάποια από τις άλλες τράπεζες ακολουθήσει μια άλλη γραμμή πιθανόν να αναπροσαρμόσουμε τη στρατηγική μας”, τόνισε ο κ. Βγενόπουλος.

Πριν από 1,5 χρόνο, πρόσθεσε, κάναμε 400 εκατ. ευρώ ΑΜΚ για να πάρουμε την πρωτοβουλία αυτής της συγκέντρωσης.

--- Γιατί πήραμε τώρα την πρωτοβουλία

Αυτή τη στρατηγική ανάγκη την έχει ενστερνιστεί και η Πειραιώς. Στην κίνηση για την Κύπρου ακούστηκαν επιχειρήματα ανάλογα με τα δικά μας.

Η συνεργασία Πειραιώς-Κύπρου δεν επετεύχθη. Όταν είπαν ότι θα ρευστοποιήσει τη συμμετοχή, εμείς νιώσαμε ότι πρέπει να πάρουμε την πρωτοβουλία, πρόσθεσε.

Ο λόγος που βιαστήκαμε είναι επειδή θεωρήσαμε ότι με όλο τον θόρυβο που είχε δημιουργηθεί, δεν θα αργούσε η στιγμή που θα ενδιαφερόταν κάποιος μεγάλος ευρωπαϊκός ξένος ”παίκτης”.

Σε ερώτηση εάν υπήρξε βιασύνη στις δημόσιες προσφορές για τις δύο τράπεζες, ο κ. Βγενόπουλος τόνισε: ”Το timing είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Εάν μου ζητούσατε ιδανικό χρόνο, θα έπρεπε να περάσει το 2007. Οι λόγοι που βιαστήκαμε είναι ότι πιστέψαμε ότι η Τράπεζα Κύπρου δεν θα υπήρχε.

Εάν η Πειραιώς προχωρούσε σε πρόταση για την Τράπεζα Κύπρου, θα εξετάζαμε το ενδιαφέρον μας για τον νέο όμιλο μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης”.

--- Ο ρόλος του νέου σχήματος στην επίλυση του κυπριακού

Τόνισε δε ότι το ενιαίο σχήμα που προτείνεται θα έχει μεγάλο ρόλο να παίξει σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού, καθώς θα υπάρχει κεφαλαιακή ισχύς για ανάπτυξη του άλλου τμήματος, απο μια τράπεζα με ελληνική και κυπριακή μετοχική βάση και έλεγχο.

Η πρόταση την οποία κάνουμε υπογράμμισε έχει μια αναντίρρητη επιχειρηματική λογική. Σε περίπτωση πλήρους επιτυχίας του σχεδίου, δημιουργείται η μεγαλύτερη τράπεζα στον ελληνοκυπριακό χώρο.

Η νέα τράπεζα θα έχει:

* ενεργητικό 77 δισ. ευρώ

* καταθέσεις 54 δισ. ευρώ

* χορηγήσεις 46 δισ. ευρώ

και 1.042 υποκαταστήματα με παρουσία σε 17 χώρες.

Επίσης, καθαρά ίδια κεφάλαια 6,3 δισ. ευρώ, ενώ θα υπάρχει υψηλός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας που δίνει δυνατότητα να προχωρήσει άμεσα με ισχυρή αύξηση του κύκλου εργασιών.

Σε ενοποιημένη βάση ο όμιλος θα είναι ο μεγαλύτερος στον ελλαδικό χώρο, μεγαλύτερος και από Εθνική, επισήμανε.

Τα κέρδη θα προέρχονται κατα 55-56% από Ελλάδα, 33% από Κύπρο και 11% από διεθνείς δραστηριότητες.



Η πεποίθησή μας, και πιστεύω ότι θα το αποδείξουμε, είναι ότι η συμφωνία αυτή θα μπορέσει να πετύχει αύξηση των κερδών αθροιστικά κατά περίπου 20%.

--- Οι σχέσεις ανταλλαγής

Όσο για τις σχέσεις ανταλλαγής είπε ότι: Οι δημόσιες προτάσεις μας έγιναν με βάση τις χρηματιστηριακές αξίες (κλείσιμο Πέμπτης).

Ανάλογα με τις σχέσεις ανταλλαγής, που μπορεί να είναι ίδιες ή άλλες το επιπλέον 20% θα καταλήξει στους μετόχους με κάποια μορφή που μπορεί να ευνοήσει περισσότερο τους μετόχους της μίας ή της άλλης τράπεζας αλλά όφελος θα υπάρξει για όλους.

Eίπε ότι ιδανικά θα πρέπει να κάτσουν τα επιτελεία των τριών τραπεζών και να συνεργαστούν για να γίνει το νέο σχήμα. Πρόσθεσε όμως ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται πάντα ιδανικά.

--- ”Μεγάλος στρατηγός” ο Μ. Σάλλας

Έκανε επίσης ο κ. Βγενόπουλος άνοιγμα στον κ. Σάλλα, αλλά και στα υψηλόβαθμα στελέχη των δύο τραπεζών που στοχεύονται, λέγοντας ότι αθροιστικά δημιουργείται τραπεζική dream team!

Για τον κ. Σάλλα είπε ειδικότερα ότι είναι ”μεγάλος στρατηγός” κι ότι η κίνηση του να κάνει προσφορά στην MPB είναι ιδανικό άνοιγμα για να ξεκινήσουν σκληρές διαπραγματεύσεις ως προς τις σχέσεις ανταλλαγής.

”Το νέο σχήμα θα διοικείται από μια ομάδα ενώ συντονιστικό ρόλο θα έχει ένας και προβάδισμα σαφώς θα έχει ο Μιχάλης Σάλλας. Όμως οι αποφάσεις θα είναι συλλογικές” υπογράμμισε.

Αναφορικά με την πρόταση προς την Τράπεζα Πειραιώς, όπως ανέφερε ο κ. Βγενόπουλος, ”πρόκειται για μια πραγματικά φιλική πρόταση. Δεν συμμετέχουμε σε θρίλερ, παρασκήνια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες. Είναι just business, nothing personal”.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ο τίτλος του δελτίου Τύπου που θα βγάζαμε εάν δεν υπήρχε η παρέμβαση της Τράπεζας Πειραιώς είναι: ”Στόχος η δημιουργία της μεγαλύτερης τράπεζας στον ελληνοκυπριακό χώρο”. Όμως ”είναι δεδομένο ότι το σχέδιό μας δεν είναι σχέδιο αμύνης”.

Ο κ. Βγενόπουλος υπογράμμισε ότι ”μπήκαμε όταν η Τράπεζα Πειραιώς είπε φεύγω από την Κύπρο και δεν αγοράσαμε ούτε μια μετοχή της Κύπρου. Δεν μπήκαμε από το παράθυρο. Είμαστε φιλικοί”.

”Απεκάλεσα τον Μιχάλη Σάλλα έναν Μέγα στρατηγό”, συνέχισε ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin, ”αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οποιαδήποτε στρατηγική βγάζει πρέπει να την καταπίνουμε αμάσητη. Είναι ενοχλητικό ότι επέλεξε τόσο σκληρή τακτική”, προσθέτοντας παράλληλα ότι ”ίσως υπάρχει και ένα νομικό θέμα λόγω της χαμηλής τιμής που επέλεξε η Τράπεζα Πειραιώς”.

Παράλληλα, ο ίδιος δεν θεωρεί ότι πρέπει να είναι απαραίτητα διευθύνων συμβουλος, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν στελέχη με εμπειρία στον χώρο, αλλά μέλος μιας ομάδας, με αρμοδιότητες σε ειδικότερα θέματα στα οποία έχει δείξει ότι διαθέτει τις απαραίτητες δεξιότητες.

”Όταν ο κ. Σάλλας επρόκειτο να πουλήσει την Πειραιώς Prime Bank έψαχνε να βρει ενδιαφερόμενους. H Πειραιώς Prime Bank ήταν κέλυφος, δεν είχε δραστηριότητες ωστόσο την πλήρωσα δύο φορές το book value γιατί βιαζόμουνα να μπω στον τραπεζικό χώρο. Και είπα στους μετόχους ότι θα έχουμε κέρδος στο μέλλον” τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin.

--- Κριτική στο ΔΣ της Κύπρου

Κριτική στα επιχειρήματα που αναφέρονται στην αρνητική απάντηση του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου άσκησε ο κ. Βγενόπουλος, καλώντας τους να μην αισθανθούν δεσμευμένοι από τα όσα ανέφεραν.

”Εάν πάμε στο Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου, τους εκτιμώ, αλλά είμαι υποχρεωμένος να κάνω μικρή κριτική. Οι εξελίξεις κάπου έχουν προλάβει τις δεξιότητες. Η παγκοσμιοποίηση και οι ανάγκες που δημιουργούνται τους έχουν βρει λίγο απροετοίμαστους. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τα στρατηγικά θέματα δεν πείθει ότι τα έχουν σκεφθεί με προγραμματισμό”, τόνισε ο κ. Βγενόπουλος.

Όπως επισήμανε, η Τράπεζα Κύπρου έσπευσε να ανοίξει τα χαρτιά της. Είπε ότι η πρόταση ”στερείται σοβαρότητας”. Αυτό αγγίζει θέματα προσωπικά, κάτι που είναι ανάρμοστο στον χώρο του business. Καλά θα κάνουν να ενημερωθούν σε ποια φάση βρίσκεται η συγχώνευση των τριών τραπεζών Marfin-Λαϊκής-Εγνατίας”.

”Δεν θέλουμε να πληρώσουμε premium” τόνισε απαντώντας στη σχετική αναφορά στο δελτίο Τύπου της Τράπεζας Κύπρου. ”Δεν θέλουμε να πάρουμε τον έλεγχο, θέλουμε να συνεργαστούμε για να κερδίσουμε όλοι. Έκαναν και επίθεση ότι ”η Πειραιώς την αξιολογεί στο μισό”. Δεν έχετε δική σας εκτίμηση και στέκεστε πίσω από την εκτίμηση της Πειραιώς;”, σχολίασε ο κ. Βγενόπουλος.

”Επίσης, η Κύπρου είπε ότι θα δημιουργήσει υπερβολική συγκέντρωση η συνένωση Μarfin-Κύπρου. Είναι πρόκριμα για να περάσει σε κάποιο διαιτητή να μας σταματήσει. Δεν θεωρώ ότι έχει βάση”, πρόσθεσε.

”Η Κύπρου είπε ότι δεν συμφέρει τους μετόχους. Σας παρακαλώ να δεχτείτε ότι είναι λίγο νωρίς που εκφράσατε τις απόψεις σας. Αντιλαμβάνομται την αναγκαιότητα μιας τέτοιας κίνησης, αλλά μην θεωρήσετε τους εαυτούς σας δεσμευμένους από όσα είπατε”.

--- Πώς βλέπει τα ”διαδικαστικά”

”Επί της διαδικασίας” επισήμανε ο κ. Βγενόπουλος, ”νομίζω δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διαδικασία έχει ξεκινήσει από εμάς και εμείς δεν καταθέσαμε τις δημόσιες προτάσεις ως αμυνόμενοι. Εκφράζω τη συμπάθειά μας προς τις αρχές που δεν τους βοηθάει και το θεσμικό πλαίσιο. Πιστεύω ότι στο τέλος η άκρη θα βρεθεί”.

Στη διαδικασία των ερωτήσεων, ερωτώμενος για τη δυσκολία του εγχειρήματος συγχώνευσης με δύο μεγάλες τράπεζες τη στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η λειτουργική συγχώνευση με Λαϊκή και Εγνατία, ο κ. Βγενόπουλος τόνισε ότι η διαδικασία συγχώνευσης μεταξύ των τριών τραπεζών στην Ελλάδα θα έχει ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι, ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί η συγχώνευση των front lines.

”Για τα υπόλοιπα, θα στηριχθούμε και στην εμπειρία των στελεχών της Τράπεζας Κύπρου και της Τράπεζα Πειραιώς. Η Κύπρου ήταν έτοιμη για συγχώνευση με την Εμπορική. Θα τους καλέσουμε για να μας βοηθήσουν”.

Αναφορικά με το διαδικαστικό ζήτημα που προέκυψε με τις δημόσιες προσφορές, ο κ. Βγενόπουλος δήλωσε: ”Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με τα χαρτιά που υποβλήθηκαν, θεωρεί ότι δίνει προτεραιότητα σε Πειραιώς. Όμως τα πραγματικά στοιχεία είναι συντριπτικά. Έχουμε ήδη ενημερώσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τις ρυθμιστικές αρχές σε Κύπρο και Ελλάδα ότι είχαμε αυτή την πρόθεση.

”Θεωρώ ότι η τελική απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα αποκαταστήσει την τάξη. Εάν δεν το δεχτεί, θα πρέπει να τρέχει η πρόταση της Πειραιώς. Στη χειρότερη περίπτωση, αυτό σημαίνει καθυστερήσεις. Ας μην χάνουμε τον χρόνο μας με αυτά τα τερτίπια. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε στην ουσία”, σχολίασε ο κ. Βγενόπουλος.

Και πρόσθεσε οτι η MPB έχει δυνατότητα να προχωρήσει στα σχέδιά της έστω και με καθυστέρηση 15-20 ημερών, αφού πάρει απόφαση της γενικής της συνέλευσης.

--- Συνάντηση με Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Αναφερόμενος στη συμμετοχή της Λαϊκής στην Ελληνική Τράπεζα, αλλά και στις ανησυχίες για μονοπωλιακή θέση στην κυπριακή αγορά, ο κ. Βγενόπουλος δήλωσε: ”Η συμμετοχή της Λαϊκής στην Ελληνική Τράπεζα δεν ξέρω γιατί είχε γίνει. Σήμερα είχαμε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο. Δηλώσαμε ότι οι πρωτοβουλίες είναι στα δικά του χέρια. Εάν θέλει να επεκτείνει συμμετοχή, καμία αντίρρηση. Θα χειριστούμε τη συμμετοχή μας στην Ελληνική Τράπεζα επενδυτικά και όχι στρατηγικά.

Όσο για ανταγωνισμό, τα μερίδια στους περισσότερους τομείς είναι πολύ μικρότερο από 50% της αγοράς. Ο Κύπριος πολίτης μπορεί να προστατευθεί και από τις παρεμβάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά έχει πληθώρα επιλογών από Ε.Ε. Η δημιουργία μιας μεγαλύτερης τράπεζας στην Κύπρο δεν έχει προσχώματα ανταγωνισμού”.

Αναφορικά με την συνάντηση με τον κ. Αλογοσκούφη διευκρίνισε ότι επισκέφθηκε τον Γ. Αλογοσκούφη κατόπιν δικού του αιτήματος.

Τον ενημέρωσα για τις προθέσεις σχετικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των 5 δισ., δεν τον ενημέρωσα για την Πειραιώς και την Κύπρου, είπε ο κ. Βγενόπουλος, διότι δεν θεώρησα το υπουργείο Οικονομικών αρμόδιο όργανο για να ενημερωθεί.

”Την ίδια ημέρα ενημέρωσα το Χρηματιστήριο Αθηνών και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς”, τόνισε ο κ. Βγενόπουλος συμπληρώνοντας ότι ”αν με καλέσει ένας υπουργός όπως έπραξε ο κ. Αλογοσκούφης, πηγαίνω και απαντώ στις ερωτήσεις που μου κάνει”.

Τέλος, διευκρίνισε ότι η αύξηση κεφαλαίου ύψους 5 δισ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί από τη θυγατρική της MPB, την MIG.

*Δείτε σε video όλη τη συνέντευξη με το link της δεξιάς στήλης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v