Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμη αναμονή στο ”τρίγωνο” των προσφορών

Σε αναμονή οι αγορές Ελλάδας - Κύπρου, για το ”τρίγωνο” δημοσίων προσφορών σε ΜPB, Πειραιώς και Κύπρου. Προηγείται η Πειραιώς, γνωμάτευσε η κυπριακή ΕΚ, έως την Τετάρτη πρέπει να αποδείξει η MPB ότι δεν είναι αμυντική η κίνησή της. Θέμα παράλληλης διεξαγωγής των προσφορών θίγει ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ σε δηλώσεις του στο euro2day.gr, τι είπε ο πρόεδρος του ΧΑΚ.

Κρίσιμη αναμονή στο ”τρίγωνο” των προσφορών
Την οριστική απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου, έως την Τετάρτη, σε σχέση με τις δημόσιες προτάσεις της Μarfin Popular Bank για την Τράπεζα Πειραιώς και την Τραπεζα Κύπρου, αναμένουν πλέον οι αγορές, όπως και η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου αποφάνθηκε ότι προηγείται η δημόσια προσφορά της Πειραιώς, και άρα είναι η μόνη που υπάρχει, αφήνοντας όμως ανοικτό το παράθυρο στην Marfin Popular, να τεκμηριώσει με στοιχεία μέχρι την Τετάρτη, ότι η κίνηση της δεν είναι αμυντική.

Kι ότι δεν συνιστά ”χάπι με δηλητήριο”, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος της Γιώργος Χαραλάμπους, χρησιμοποιώντας την αγγλική ορολογία περί ”poison pill” για τις αμυντικές κινήσεις που χρησιμοποιούν εταιρίες υπό εξαγορά.

Το ΧΑΚ πάντως εμμένει στη θέση του (που προέκυψε από τη γνωμάτευση των νομικών του υπηρεσιών) ότι οι ανακοινώσεις προθέσεων δεν μπορούν να δεσμεύουν τις ενέργειες εισηγμένων εταιριών. Γι αυτό θα δεχτεί στο μεταξύ υποβολές φακέλων για τις Δημόσιες Προσφορές και από την Πειραιώς και από την MPB.

Πιο αναλυτικά, η κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκρινε ότι με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο στην Κύπρο, υπάρχει δημόσια προσφορά της Πειραιώς για την Marfin Popular και άρα ενδεχόμενη παράβαση κανονισμών από την MPB, αλλά ταυτόχρονα κάλεσε την MPB, να τεκμηριώσει την άποψη της ότι εκείνη προηγείται.

Στην πράξη, η Marfin Popular Bank έχει περιθώριο έως την Τετάρτη να αποδείξει στην κυπριακή Κεφαλαιαγορά ότι η υποβολή των δημοσίων προσφορών για Κύπρου και Πειραιώς δεν είναι αμυντική κίνηση στην προσφορά της Πειραιώς και ότι ουσιαστικά προηγείται χρονικά, αλλά και να υπεισέλθει στη διάσταση των επίσημων δηλώσεων της περί πρότερης εμπιστευτικής ενημέρωσης που προσέφερε προς τη διοίκηση της Πειραιώς.

Επ αυτών των θεμάτων, αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, θα χρησιμοποιηθούν από την πλευρά της MPB, στοιχεία, έγγραφα αλλά και μαρτυρίες επωνύμων ηγετικών στελεχών των επίσημων αρχών των δύο κρατών.

Συγκεκριμένα, λένε οι πληροφορίες, θα χρησιμοποιηθούν μεταξύ άλλων οι μαρτυρίες του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, του προέδρου του Χρηματιστηρίου της Κύπρου, αλλά και του προέδρου της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Άλλωστε ήδη από την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κ. Χριστοδούλου, δήλωσε δημοσίως ότι είχε ενημερωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα για τις προθέσεις της Marfin Popular από τον διευθύνοντα σύμβουλο της κ. Ανδρέα Βγενόπουλο, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την κίνηση του τελευταίου να τον ενημερώσει ως ”ευγενική πρωτοβουλία”

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΧΑΚ κ. Κλεάνθους στο euro2day.gr, το κυπριακό Χρηματιστήριο εμμένει στην άποψη του ότι οι ανακοινώσεις προθέσεων δεν μπορεί να δεσμεύουν εισηγμένες, γι αυτό και θα δεχθεί από τους δύο ενδιαφερόμενους την υποβολή φακέλων, για τις δημόσιες προσφορές τους.

Κι αυτό καθώς υπάρχουν χρονικές προθεσμίες ώστε να ξεκαθαρίσει το ζήτημα, ενώ - όπως είπε - κρίθηκε απαραίτητη η ομαλή ροή της πληροφόρησης προς το επενδυτικό κοινό, τόσο από πλευράς Ελλάδας όσο και από πλευράς Κύπρου, προκειμένου να επανέλθουν σε διαπραγμάτευση οι εμπλεκόμενες μετοχές.

”Παράλληλες” προσφορές ”βλέπει” ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ

Μια ενδιαφέρουσα διάσταση στο θέμα έθεσε με δηλώσεις του στο euro2day.gr ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Αλέξανδρος Μωραϊτάκης: ”Πρόκειται”, είπε,” για περίπλοκο νομικό θέμα”, προσθέτοντας ότι ”δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να τρέξουν τελικά ”παράλληλες” προσφορές και να τις κρίνει η αγορά, κάτι που έχει συμβεί σε αγορές του εξωτερικού, όπως οι ΗΠΑ”.

”Ο ελληνικός νόμος”, υπογράμμισε, ”περιλαμβάνει ούτως ή άλλως τέτοια δικλείδα, η οποία όμως προϋποθέτει απόφαση συνέλευσης, της υπό εξαγορά εταιρίας, η σύγκλιση της οποίας μάλιστα, γίνεται με ταχύτερες διαδικασίες από τις συνήθεις”.

”Ανεξάρτητα του νομικού θέματος”, κατέληξε, ”πρέπει να κρίνει η αγορά επί της ουσίας κάθε προσφοράς, καθώς κατά την άποψή μου προς το παρόν καμία προσφορά δεν είναι ικανοποιητική ώστε να μετακινήσει μετοχές προς τη μία ή την άλλη πλευρά. Θεωρώ ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις.”

* Διαβάστε στη δεξιά στήλη ”ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ” τα πλήρη κείμενα του ελληνικού και του κυπριακού νόμου για τις Δημόσιες Προσφορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v