Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η τιμή θα κρίνει την ΑΜΚ της Eurobank

Στην κυβέρνηση η τελική απόφαση για το «εύλογο» της τιμής όπου θα διενεργηθεί η αύξηση. Είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων και ρόλο «backstop» για το ΤΧΣ προβλέπει το νομοσχέδιο. Η εναρμόνιση με τις απαιτήσεις της DG Comp και η ρήτρα «υπεραπόδοσης».

Η τιμή θα κρίνει την ΑΜΚ της Eurobank

Η κυβέρνηση, κατ' ουσίαν ο υπουργός των Οικονομικών, θα αποφασίσει σύμφωνα με πληροφορίες, για το εάν η τιμή που θα προσφέρουν οι ιδιώτες επενδυτές, στην περίπτωση της Eurobank, ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του δημοσίου.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, από την πλευρά του, θα δώσει εντολή σε δύο ανεξάρτητους οίκους να αποτιμήσουν την τράπεζα καταλήγοντας «στην εύλογη και λογική τιμή» και εν συνεχεία θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση.

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι αφού το νομοσχέδιο περάσει από τη Βουλή εν συνεχεία θα ακολουθήσουν διευκρινιστικές υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίσουν τις λεπτομέρειες.

Σε ρόλο backstop το ΤΧΣ

Στο νομοσχέδιο που προωθείται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αφορά κατά κύριο λόγο την ιδιωτικοποίηση της Eurobank θα αναφέρεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, ότι «η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί με ιδιωτικά κεφάλαια», όπως προβλέπεται από τους νέους κανόνες της DG Comp για τις τράπεζες που έχουν ήδη λάβει κρατική στήριξη.

Στον νόμο θα αναφέρεται με σαφήνεια ότι «το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα έχει τον ρόλο του 'backstop' και όχι του investment fund».

«Αυτός είναι ο ευρωπαϊκός κανόνας», τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Συμπληρώνει δε ότι «η επιστολή του Ευρωπαίου επιτρόπου Χ. Αλμούνια ήταν σαφέστατη ως προς τους όρους πώλησης, ενώ ανέφερε ρητά ότι η κυβέρνηση είναι αρμόδια για τον ορισμό της εύλογης και λογικής τιμής πώλησης».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο νομοσχέδιο δεν αποκλείεται να προβλέπονται ειδικές ρήτρες βάσει των οποίων το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα έχει όφελος από τυχόν μελλοντική υπεραπόδοση της τράπεζας.

Προβληματισμός για την τιμή

Η διοίκηση της Eurobank, από τη δική της πλευρά, έχει ήδη τεστάρει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ξένοι είναι έτοιμοι να καλύψουν το σύνολο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 3 δισ. ευρώ. Προβληματισμοί, όμως, εγείρονται για το ύψος της τιμής πώλησης της μετοχής.

Οι έως τώρα διαθέσιμες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ξένοι επενδυτές δίνουν 0,25-0,30 σεντς τη μετοχή, τιμή που απέχει κατά πολύ από το 1,54 ευρώ στην οποία ανακεφαλαιοποίησε την τράπεζα το ΤΧΣ. Ακόμη και στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι η τιμή θα είναι πολύ χαμηλότερη του 1,54 ευρώ, ωστόσο αναφέρουν ότι «πρέπει να μπει ένα όριο, ούτως ώστε να προστατευθούν τα συμφέροντα του δημοσίου», πόσο μάλλον όταν η συμμετοχή του ΤΧΣ θα πέσει στο 35%.

Το θέμα της τιμής αποτελεί, λοιπόν, κλειδί για την πορεία προς την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας καθώς στο σημείο αυτό θα τεσταριστεί και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v