Με ποιες μονάδες προικίζεται η «μικρή ΔΕΗ»

Σε διαβούλευση έδωσε το ΥΠΕΚΑ το νομοσχέδιο για την δημιουργία της "μικρής" ΔΕΗ. Το μίγμα των μονάδων λιγνίτη και φυσικού αερίου που θα εισφερθούν. Η μεταβίβαση του πελατολογίου και η διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Όλο το νομοσχέδιο.

Με ποιες μονάδες προικίζεται η «μικρή ΔΕΗ»

Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με ισχύ 2,318 μεγαβάτ και πελατολόγιο που αντιστοιχεί στο 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που πουλά η ΔΕΗ, είναι η «προίκα» της μικρής ΔΕΗ που θα σχηματιστεί για να πουληθεί στη συνέχεια σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα του ΥΠΕΚΑ, οι μονάδες που θα μεταβιβαστούν στη νέα υπό ίδρυση εταιρεία, είναι οι εξής:

Λιγνιτικές:

- ΑΗΣ Αμυνταίου 1,2 600 μεγαβάτ

- ΑΗΣ Μελίτης 1, 330 μεγαβάτ

- Άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 μεγαβάτ

Υδροηλεκτρικές:

- Πλατανόβρυση, 116 μεγαβάτ
- Θησαυρός 384 μεγαβάτ
- Άγρας 50 μεγαβάτ
- Εδεσσαίος 19 μεγαβάτ Πουρνάρι 1,2 334 μεγαβάτ

Φυσικού αερίου:

- Κομοτηνής 485 μεγαβάτ.

Για τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, η ΔΕΗ θα εισφέρει επίσης στη νέα εταιρεία τα δικαιώματά της στα παρακάτω ορυχεία:

- Αμυνταίου συμπεριλαμβανόμενου του ορυχείου Λακκιάς
· Κλειδιού
· Λόφων Μελίτης
- Κομνηνών Ι & ΙΙ
- Βεύης

Μεταβίβαση πελατολόγιου

Για τη μεταβίβαση του πελατολόγιου της ΔΕΗ στη νέα εταιρεία, δεν θα απαιτείται η συγκατάθεση των πελατών της. Ωστόσο οι τελευταίοι θα μπορούν, εφόσον θέλουν, να αποδεσμευτούν από τη νέα εταιρεία, με την παρέλευση τετραμήνου από την ολοκλήρωση της απόσχισης της «μικρής» από τη «μεγάλη» ΔΕΗ, ενώ για έξη μήνες η τελευταία θα απέχει από επιθετικές εμπορικές πολιτικές για την προσέλκυση των πρώην πελατών της.

Ειδικά πάντως για τους πελάτες στην υψηλή και μέση τάση, ο αριθμός των οποίων είναι μικρός, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι δύο εταιρείες («μικρή» και μεγάλη ΔΕΗ τους αναλαμβάνουν κατά το ποσοστό της πωλούμενης ενέργειας που αντιστοιχεί στην κάθε μία.

Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης

Η δημιουργία της ΔΕΗ γίνεται με σκοπό την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η προμήθεια (πώληση σε τελικούς καταναλωτές) σήμερα μονοπωλείται σε ποσοστό 97,5% από τη ΔΕΗ. Στην παραγωγή η ΔΕΗ συμμετέχει με περίπου 70%. Ωστόσο έχει πλήρη αποκλειστικότητα στην εκμετάλλευση των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, οι οποίες προσφέρουν και την πλέον φθηνή ενέργεια. Έτσι είναι αδύνατο οι ανεξάρτητες μονάδες που χρησιμοποιούν ως καύσιμο αποκλειστικά το φυσικό αέριο να την ανταγωνιστούν.

Η διαδικασία που προβλέπει το νομοσχέδιο, είναι να δημιουργηθεί νέα εταιρεία 100% θυγατρική της ΔΕΗ, στην οποία θα εισφερθούν τα παραπάνω περιουσιακά στοιχεία (μονάδες, πελατολόγιο) με απόφαση γενικής συνέλευσης.
Στη συνέχεια η νέα εταιρεία θα διατεθεί προς πώληση με τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού, ενώ το τίμημα θα εισπράξει η ΔΕΗ.

Η προοπτική μεταβίβασης σε άλλη εταιρεία των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ, συναντά τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ, όπως και της αντιπολίτευσης. Ωστόσο και με δεδομένο ότι αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση, η Κυβέρνηση προχωρά στη διαδικασία, αν και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει προσβολή των αποφάσεων στα Διοικητικά Δικαστήρια, κάτι που θα γίνει και στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ.

Αναφορικά με το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τη μικρή ΔΕΗ, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις άμεσα ενδιαφερόμενοι είναι όλοι οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας (όμιλοι Μυτιληναίου, ΤΕΡΝΑ, Elpedison, ΕΛΛΑΚΤΩΡ), αλλά και οι μεγάλοι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας όπως το Αλουμίνιο, Χαλυβουργίες κλπ).

 

* Το πλήρες κείμενο του σχεδίου νόμου για τη "μικρή" ΔΕΗ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v