Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τ. Αράπογλου: Τι λέει για εξαγορές, ανταγωνισμό

Την επιθυμία του για περισσότερες εξαγορές εξέφρασε ο επικεφαλής της Εθνικής κ. Τ. Αράπογλου, σε συνέντευξή του στο ”Κέρδος”, επισημαίνοντας όμως ταυτόχρονα και την ανάγκη να προχωρήσει ομαλά η ένταξη των όσων η τράπεζα έχει ήδη αποκτήσει. Η αναδιάρθρωση της Vojvodjanska και ενδεχομένως της CEC και η ένταξη της Finansbank ”εξασφαλίζουν” πολλή δουλειά για τα επόμενα δύο χρόνια, είπε. Τι σχολιάζει για τραπεζικό ανταγωνισμό.

Τ. Αράπογλου: Τι λέει για εξαγορές, ανταγωνισμό
Για τα επιτόκια, τα καρτέλ, τις εξαγορές, την Τουρκία, τον ανταγωνισμό και τους στόχους της Εθνικής Τράπεζας και τις σχέσεις της με το εξωτερικό μίλησε ο πρόεδρός της, κ. Τάκης Αράπογλου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ”Κέρδος”.

Αναφερόμενος στις συνεργασίες της Εθνικής, ο κ. Αράπογλου δήλωσε ότι ”στόχος μας είναι να συνεχίσουμε ανεξάρτητη αυτόνομη ανάπτυξη για όσο πιο πολύ χρόνο θα είναι επιχειρηματικά δυνατόν”, ενώ τόνισε ότι ”σ’ αυτόν τον κόσμο ή αγοράζεις ή αγοράζεσαι”.

Για την επέκταση της Εθνικής Τράπεζας στις χώρες της ΝΑ. Ευρώπης, ο κ. Αράπογλου είπε: ”Πολύ θα θέλαμε να κάνουμε πολλές εξαγορές όσο πιο γρήγορα γίνεται. Όμως προέχει και να εντάσσουμε αποτελεσματικά ό,τι αγοράζουμε. Δεν μπορούμε όμως να το κάνουμε σωστά για πολλές τράπεζες ταυτόχρονα, ιδίως όταν προτιμούμε να εξαγοράζουμε τράπεζες με σημαντικό μέγεθος στην αγορά.

Με τα δεδομένα αυτά και έχοντας να αναδιαρθρώσουμε Vojvodjanska και ενδεχομένως CEC και να εντάξουμε τη Finansbank θα έχουμε πολλή δουλειά τα επόμενα δύο χρόνια.

Βέβαια, δεδομένου ότι δεν ελέγχει κανείς το πότε θα υπάρξουν ενδιαφέρουσες τράπεζες προς πώληση, δεν αποκλείω την περίπτωση να γίνουν νέες, μικρές όμως σε μέγεθος, εξαγορές συντομότερα απ’ ό,τι θα θέλαμε σε χώρες όπως αυτές που αναφέρατε (Ουκρανία και Ρωσία).

Ο γενικός στόχος μας είναι διπλός: Και να εξαγοράσουμε παρουσία σε χώρες που έχουν ισχυρές προϋποθέσεις για σταθερή αύξηση κερδών τα επόμενα χρόνια, αλλά και να μεγαλώσουμε σημαντικά το μέγεθος του ομίλου, αφού το μέγεθος είναι που μετράει πολύ στον τραπεζικό χώρο”.

Σε ερώτηση για το πόσο θα συμβάλει στην κερδοφορία του 2006 και του 2007 η εξαγορά της Finansbank, ο κ. Αράπογλου είπε ότι δεν μπορεί ακόμα να αναφερθεί σε οικονομικά αποτελέσματα στο μέλλον. ”Άμα όμως δείτε τα μεγέθη της Εθνικής και της Finansbank το 2005 θα παρατηρήσετε ότι τα κέρδη της Finansbank το 2005 ήταν το 25%-30% των κερδών της Εθνικής”, συμπλήρωσε.

Ερωτώμενος εάν έχει διαπιστώσει σημεία κορεσμού στον δανεισμό ιδιωτών, ο πρόεδρος της ΕΤΕ δηλώνει ότι η αγορά θα κορεστεί όταν τα επιτόκια θα φθάσουν τα μέσα ευρωπαϊκά. ”Στο σημείο αυτό δεν έχουμε φτάσει ακόμα, αλλά πλησιάζουμε πολύ γρήγορα.

Ας μη γελιόμαστε όμως, ο πραγματικός ανταγωνισμός δεν είναι στην τιμολόγηση. Ο πραγματικός ανταγωνισμός θα αρχίσει όταν δεν θα υπάρχουν πλέον περιθώρια μείωσης επιτοκίων. Τότε, όπως συνέβη παντού, ο ανταγωνισμός θα επικεντρωθεί στην ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας, στην ποιότητα της εξυπηρέτησης”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v