Τελεσίγραφο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου έχουν δώσει οι τραπεζίτες στους επιχειρηματίες του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας για να βάλουν κεφάλαια στις εταιρείες που ελέγχουν, διαφορετικά καλούνται να παραδώσουν τα κλειδιά στις τράπεζες.
Τα συνολικά δάνεια του κλάδου ανέρχονται στα 600 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά των τραπεζών οι επιχειρηματίες, προβάλλοντας συνεχώς δικαιολογίες, αποφεύγουν αφενός να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο τις συγχωνεύσεις, αφετέρου να τονώσουν με ίδια κεφάλαια τις επιχειρήσεις τους.
Την ίδια στιγμή λάδι στη φωτιά φαίνεται να ρίχνουν τα ευρήματα ελέγχου που διενήργησε η εξειδικευμένη νορβηγική εταιρεία Akvaplan Niva στα αποθέματα των επιχειρήσεων Δίας, Σελόντα και Νηρεύς. Τη νορβηγική εταιρεία την προσέλαβαν οι τέσσερις τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank) με στόχο να έχουν στα χέρια τους έκθεση αποτίμησης των αποθεμάτων του κλάδου, πριν αποφασιστούν οι κινήσεις αναδιάρθρωσης.
Πρόκειται για συνήθη τακτική, που στην περίπτωση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων είναι ακόμη περισσότερο αναγκαία καθώς έχουν δεχθεί κρατική ενίσχυση και ελέγχονται από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DG Comp) για τα δάνεια ή για αναδιαρθρώσεις δανείων.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο έλεγχος αποτίμησης έβγαλε, σε κάποιες περιπτώσεις, διαφορές της τάξεως του 20% - 50%. «Τα μεγέθη στα χαρτιά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα σε κάποιες κατά τόπους μονάδες. Άλλες ποσότητες γράφουν στο αποθεματικό, άλλες έχουν στα κλουβιά», αναφέρει στέλεχος τράπεζας που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών.
Λόγω της σοβαρότητας των παραπάνω πληροφοριών, το Euro2day.gr απευθύνθηκε στις τρεις εταιρείες του κλάδου στις οποίες φέρεται να πραγματοποιείται ο έλεγχος από την Akvaplan Niva, ήτοι σε Νηρέα, Σελόντα και Δία, αποστέλλοντας το εξής γραπτό ερώτημα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:
«Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στους αρμόδιους συντάκτες του Euro2day.gr ότι από έρευνα ειδικευμένης νορβηγικής εταιρείας που έχει προσληφθεί συμβουλευτικά από τις 4 βασικές δανείστριες τράπεζές σας προκύπτουν σημαντικές διαφορές στην αξία - αποτίμηση αποθεμάτων (ψάρια-γόνοι), των εταιρειών του κλάδου, σε σχέση με τα αναγραφόμενα στις επίσημες λογιστικές καταστάσεις. Κατόπιν αυτού σας ρωτούμε αν υφίσταται τέτοιο θέμα στην εταιρεία που εκπροσωπείτε και πώς σχολιάζετε τις ανωτέρω πληροφορίες.
Παρακαλούμε λόγω της σημαντικότητας των πληροφοριών αυτών για την άμεση απάντησή σας, ει δυνατόν εντός της ημέρας, εφόσον επιθυμείτε να υπάρχει σχετική αναφορά σε ρεπορτάζ που ετοιμάζει το Euro2day.gr».
Τι απάντησαν οι εταιρείες
Έγγραφη απάντηση στο παραπάνω ερώτημα λάβαμε μόνο από τον επικεφαλής της Νηρεύς. Ο κ. Αριστείδης Μπελλές, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Νηρεύς, σε δήλωσή του στο Euro2day.gr, αναφέρει: «Πράγματι έχει ανατεθεί από τις τράπεζες σε νορβηγική εταιρεία να διεξαγάγει απογραφή στον ιχθυοπληθυσμό της ΝΗΡΕΥΣ, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναδιάρθρωση των δανείων. Από τις μέχρι τώρα ενδείξεις και πληροφορίες που έχουμε σχετικά με τις διεξαχθείσες από κοινού απογραφές του ιχθυοπληθυσμού μας από την εν λόγω νορβηγική εταιρεία, δεν παρουσιάζονται μικρές ή μεγάλες αποκλίσεις από τα καταχωρισμένα στα βιβλία μας στοιχεία. Όσον αφορά στην αποτίμηση των απογραφέντων ποσοτήτων, αυτή γίνεται με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και ελέγχονται περιοδικά από τους ορκωτούς ελεγκτές της εταιρείας και του ομίλου».
Σε ό,τι αφορά τη Δίας, η εταιρεία ζήτησε περισσότερο χρόνο για να απαντήσει εγγράφως στο ερώτημά μας. Σύμφωνα πάντως με κορυφαίο στέλεχός της, που επικοινώνησε τηλεφωνικά με το Euro2day.gr, ο έλεγχος ολοκληρώθηκε και η επιχείρηση έλαβε προφορική διαβεβαίωση από τους Νορβηγούς ότι είναι «όλα εντάξει».
Η εταιρία με σχετική ανακοίνωση επιβεβαίωσε τον έλεγχο από τη νορβηγική εταιρία, ενώ ανέφερε πως δεν υπήρξαν αποκλίσεις στα αποθέματα.
Από την πλευρά του, ανώτατο στέλεχος του ομίλου Σελόντα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί μας, δήλωσε πως "δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και δεν γνωρίζουμε τι έχει δείξει".
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετά στελέχη του κλάδου εκφράζουν την απορία τους για τους σκοπούς που εξυπηρετεί η διαρροή αυτών των πληροφοριών, τη στιγμή μάλιστα που ο έλεγχος απ’ όσο γνωρίζουν δεν έχει ολοκληρωθεί σε όλες τις εταιρείες του κλάδου.
Η στρατηγική των τραπεζών
Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr στόχος των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών είναι να προχωρήσει γρήγορα η αναγκαία αναδιάρθρωση στις ιχθυοκαλλιέργειες και αν είναι δυνατόν με συναινετικές διαδικασίες.
Το τελεσίγραφο, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, προβλέπει διορία ως τα τέλη του τρέχοντος μήνα. Μέχρι τότε οι βασικοί μέτοχοι των ομίλων Νηρεύς, Σελόντα και Δίας θα πρέπει είτε να βρουν κεφάλαια για να ενισχύσουν τις εταιρείες τους είτε να παραδώσουν συναινετικά τον έλεγχο των εταιρειών τους στις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους θα ορίσουν νέο management.
«Το επόμενο βήμα, στην περίπτωση που οι εταιρείες περάσουν στον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, θα είναι η αναζήτηση νέων μετόχων καθώς οι τράπεζες δεν επιδιώκουν να κάνουν τον επιχειρηματία και σαφώς θα τις πουλήσουν», τονίζεται αρμοδίως.
Ήδη, ξένα funds φέρεται ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μιας και ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας προσφέρει σημαντικές προοπτικές καθώς αποτελεί κορωνίδα του εξαγωγικού τομέα της οικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες ελέγχουν το 42,79% της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες και το 21% της Σελόντα.