Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) δείχνει πόσο γρήγορα οι υδατάνθρακες των τροφίμων αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Γι’ αυτό σε άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη, τρόφιμα με υψηλό GI συνήθως δεν συνιστώνται.
Αντιθέτως, διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι μια δίαιτα με χαμηλό GI μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη, του προδιαβήτη, της παχυσαρκίας και των καρδιαγγειακών προβλημάτων, ειδικά για εκείνους που θέλουν να ελέγχουν τα επίπεδα γλυκόζης τους και να αποφεύγουν μελλοντικά προβλήματα υγείας (Ankita, Yenagi, & Kasuriba, 2009). Μάλιστα η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη προτείνει την κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI < 55) για τη διαχείριση του διαβήτη και τη ρύθμιση του μεταβολισμού σε υγιείς ανθρώπους.
Σήμερα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότεροι από 830 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από διαβήτη. Στην Ελλάδα, το 12% του πληθυσμού ζει με διαβήτη ενώ ποσοστό 12,4% εμφανίζει προδιαβήτη. Σε αυτή τη μεγάλη κατηγορία καταναλωτών στοχεύει η EURIMAC με τη νέα σειρά ζυμαρικών ΜΑΚΒΕΛ με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Μάλιστα η EURIMAC, όπως ανέφερε η διοίκηση της κατά τη διάρκεια χθεσινής ενημερωτικής εκδήλωσης, συνεργάστηκε με το μοναδικό διαπιστευμένο εργαστήριο στην Ευρώπη που εξειδικεύεται στη μέτρηση του γλυκαιμικού δείκτη σύμφωνα με το ISO 26642:2010.
Μέσα από αυτή τη συνεργασία, τα ζυμαρικά ΜΑΚΒΕΛ πιστοποιήθηκαν ως προϊόντα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Το λανσάρισμα της σειράς ζυμαρικών χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη ΜΑΚΒΕΛ -η εταιρεία ολοκλήρωσε τη διαδικασία πιστοποίησης για σπαγγέτι, πένα, κριθαράκι και λινγκουίνι- πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2024 και ήδη παρατηρείται αυξανόμενη ζήτηση τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά, σημείωσε η διοίκησή της.
Σήμερα, το 55% των πωλήσεών της εταιρείας προέρχονται από εξαγωγές σε περισσότερες από 60 χώρες, ενώ πάνω από το 50% των ζυμαρικών που εξάγονται από την Ελλάδα παράγονται στις εγκαταστάσεις της στην περιοχή του Κιλκίς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών και του Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ.
Πέρυσι ο όγκος πωλήσεων της αυξήθηκε κατά 5%, ο τζίρος υποχώρησε κατά 3%, ως αποτέλεσμα της μείωσης του κόστους των πρώτων υλών, τα κέρδη αναμένονται αυξημένα λόγω της αύξησης του όγκου, ενώ κι ο δανεισμός είναι μηδενικός. Στη χρήση του 2023 ο κύκλος εργασιών της εταιρίας είχε ανέλθει σε 73,950 εκατ. ευρώ, τα EBITDA σε 11,428 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 9,198 εκατ. ευρώ προ φόρων και σε 7,090 εκατ. ευρώ μετά φόρων.
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις έχει ήδη υλοποιηθεί επενδυτικό πλάνο ύψους 11 εκατ. ευρώ, που περιλάμβανε μία πλήρη γραμμή μακρών ζυμαρικών με συσκευαστικές και εγκιβωτιστικές μηχανές, ρομποτικό παλετοποίησης καθώς και νέες αποθήκες, όπως επίσης και αγορά όμορου οικοπέδου και νέα σιλό αποθήκευσης σκληρού σίτου δυναμικότητας 20.000 τόνων.
Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο επενδυτικό πλάνο 12 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργίας νέας μονάδας παραγωγής θερμικής ενέργειας από βιομάζα, αναβάθμιση του μύλου, νέα γραμμή κοφτών ζυμαρικών με συσκευαστικές κι εγκιβωτιστικές μηχανές, αγορά νέου γειτονικού οικοπέδου και μηχανήματα βελτίωσης ελέγχου των ποιοτικών παραμέτρων των ζυμαρικών. Το δεύτερο αυτό επενδυτικό πλάνο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2025.
Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η EURIMAC ξεκινά το 1939, όταν ιδρύθηκε από τους αδελφούς Κωνσταντινίδη. Σημαντικά ορόσημα στην πορεία της περιλαμβάνουν τη συμμετοχή της σε διεθνείς εκθέσεις ήδη από τη δεκαετία του 1970 και τη σύμπραξή της το 1996 με τον ιταλικό όμιλο EURICOM spa, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα των αλεύρων και του ρυζιού.
Από το 2006, η εταιρεία προχώρησε στην καθετοποίηση της παραγωγής της με την απόκτηση του δικού της μύλου, ενισχύοντας έτσι τη γνώση και την ποιότητά της στα σιτηρά, τα οποία αποτελούν την πρώτη ύλη για την παραγωγή σιμιγδαλιού και, κατ’ επέκταση, ζυμαρικών.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΑπό το 2013, η EURIMAC έχει επενδύσει στην πράσινη τεχνολογία, κατασκευάζοντας μια μονάδα βιομάζας που καλύπτει πλήρως τις θερμικές ενεργειακές ανάγκες της εταιρείας.