Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FF: Η Dufry αγοράζει το υπόλοιπο 49% των ΚΑΕ

Η FF Group θα λάβει 175 εκατ. σε μετρητά και 153 εκατ. σε μετοχές της Dufry μέγεθος που αντιστοιχεί στο 4% της ελβετικής εταιρίας. Η Dufry είχε αγοράσει το 51% των ΚΑΕ τον Οκτώβριο του 2012, με option να αποκτήσει και το υπόλοιπο 49% το 2016.

FF: Η Dufry αγοράζει το υπόλοιπο 49% των ΚΑΕ

H Folli Follie Group [Folli Follie] ανακοινώνει ότι υπέγραψε συμφωνία για την πώληση και μεταβίβαση του 49% της συμμετοχής που διατηρεί στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών [ΚΑΕ] στην Dufry AG [Dufry].

H Folli Follie θα λάβει ως τίμημα το ποσό των EUR 328 εκατ. μέσω συνδυασμού μετρητών και μετοχών της Dufry AG. Μέσω της συναλλαγής αυτής, θα εισέλθει ως στρατηγικός επενδυτής στην Dufry.

Ειδικότερα, την 11η Δεκεμβρίου 2013, η Folli Follie υπέγραψε οριστική δεσμευτική συμφωνία για την πώληση του 49% που διαθέτει στην ΚΑΕ.

Κατόπιν της αρχικής συναλλαγής, τον Απρίλιο του 2013, μέσω της οποίας η Folli Follie μεταβίβασε το 51% στην Dufry AG, σε συνέχεια της οποίας έλαβε χώρα η παρούσα συναλλαγή, ολοκληρώνεται η πώληση των ΚΑΕ, του ηγέτη στο λιανικό ταξιδιωτικό εμπόριο στην Ελλάδα, αρκετά νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά συμφωνηθεί, αποδεικνύοντας την ισχυρή απόδοση και τις προοπτικές των ΚΑΕ καθώς και τη δέσμευση και το στρατηγικό ενδιαφέρον της Dufry για τη δραστηριότητα αυτή.

Πέραν των οικονομικών πτυχών της συναλλαγής καθώς και της άμεσης εμπλοκής στην παγκόσμια αγορά των Duty Free μέσω της Dufry, αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Folli Follie και της Dufry. Θα επιτρέψει στη Folli Follie να αξιοποιήσει περαιτέρω νέες αγορές όπου η Dufry έχει ήδη παρουσία, ενώ ταυτόχρονα η Dufry θα επωφεληθεί από την παρουσία και την τεχνογνωσία που έχει η Folli Follie σε αγορές όπου η παρουσία η δική της είναι περιορισμένη.

Η συναλλαγή

Το τίμημα για το 49% της συμμετοχής στα ΚΑΕ συμφωνήθηκε ότι θα είναι EUR 328 εκατ. και θα καταβληθεί μέσω συνδυασμού μετρητών και μετοχών. Συγκεκριμένα, το τίμημα σε μετρητά ανέρχεται σε EUR 175 εκατ. και επιπλέον η Dufry θα εκδώσει 1.231.233 μετοχές της από το εταιρικό της κεφάλαιο ισοδύναμο με EUR 153 εκατ. (ποσοστό 4%), το οποίο και θα παραδοθεί στη Folli Follie για τη μεταβίβαση του 49%.

Με τις μετοχές αυτές η Folli Follie θα ενταχθεί στην ομάδα των βασικών μετόχων της Dufry μέσω της Travel Retail Investments SCA. Επιπλέον, το διοικητικό συμβούλιο της Dufry θα προτείνει στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων το 2014 τον κ. Γεώργιο Κουτσολιούτσο ως νέο μέλος.

Το τίμημα των 328 εκατ. ευρώ είναι περίπου 90 εκατ. ευρώ (ή 1,3 ευρώ ανά μετοχή) υψηλότερο από την αποτίμηση που είχε κάνει η Eurobank Equities για τα ΚΑΕ (η οποία αφορούσε την παρούσα αξία της ενδεχόμενης ελάχιστης τιμής πώλησης το 2016).

Όπως σχολιάζει η χρηματιστηριακή, οι ισχυρές προοπτικές των ΚΑΕ αντανακλώνται στη δεύτερη αυτή συναλλαγή, καθώς το ποσοστό του 49% που κατείχε η Folli Follie αποτιμάται 70% υψηλότερα σε σχέση με την πρώτη συναλλαγή.

Γενικά, λέει η Eurobank Equities, τα ΚΑΕ πωλήθηκαν 8,5x περισσότερο από τα εκτιμώμενα EBITDA του 2013, τιμή που θεωρείται δίκαιη για μια επιχείρηση υψηλής ποιότητας.

Δεδομένου ότι το καθαρό χρέος της Folli Follie ανερχόταν στα 111 εκατ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2013, μετά τη συναλλαγή αυτή η εταιρία θα έχει καθαρή θέση ρευστότητας και ως εκ τούτου αναμένεται ότι θα αρχίσει να καταβάλλει και πάλι μερίσματα, ίσως και από φέτος.

 

2013: Έτος μετασχηματισμού

Ο κ. Γεώργιος Κουτσολιούτσος, διευθύνων σύμβουλος της Folli Follie Group δήλωσε: Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι, καθώς αυτή είναι μια συναλλαγή ορόσημο για τον όμιλό μας όπως και ψήφος εμπιστοσύνης όχι μόνο για την ελληνική δραστηριότητα των Duty Free αλλά και για το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Τέτοιες ενέργειες υποστηρίζουν τις προσπάθειες της χώρας μας στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Μέσα από τις δύο φάσεις αυτής της 2ης συναλλαγής, καταφέραμε όχι μόνο να απομοχλεύσουμε τον ισολογισμό μας και να εισαγάγουμε έναν παγκόσμιο παίκτη ως σημαντικό στρατηγικό εταίρο στο ταξιδιωτικό εμπόριο, αλλά πιο σημαντικά πετύχαμε αυτό που ήταν η στρατηγική μας από την αρχή: να διεθνοποιήσουμε αυτήν τη δραστηριότητα και να γίνουμε ένας από τους κύριους μετόχους της Dufry με την οποία ενστερνιζόμαστε τις ίδιες απόψεις και το ίδιο όραμα για το πώς θέλουμε να αναπτύξουμε τη δραστηριότητα των Duty Free παγκοσμίως.

Περαιτέρω, αναμένουμε επιπρόσθετες συνέργειες για τις άλλες δραστηριότητές μας, που αναμένεται να ξεδιπλωθούν στην προσεχή περίοδο.

Σχετικά με την Dufry

Η ιστορία της Dufry AG ξεκινά το 1865 και τώρα είναι από τους κορυφαίους παγκόσμιους παίκτες στο λιανικό ταξιδιωτικό εμπόριο και λειτουργεί 1.400 καταστήματα αφορολόγητων και φορολογημένων ειδών σε αεροδρόμια, κρουαζιερόπλοια, λιμάνια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και στο κέντρο της πόλης, σε τουριστικές περιοχές και δραστηριοποιείται σε 45 χώρες σε Ευρώπη, Αφρική, Ευρασία, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική, Βόρεια Αμερική και Νότια Αμερική.

Η Dufry παρέχει στους πελάτες της διάσημες μάρκες από περισσότερους από 1.500 προμηθευτές. Ακολουθεί στρατηγική κερδοφόρας ανάπτυξης με έμφαση στους τουριστικούς προορισμούς στις αναδυόμενες αγορές.

Η Dufry Ltd είναι εισηγμένη στην Ελβετία και στη Βραζιλία, με κεφαλαιοποίηση CHF 4.489 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών και το EBITDA το 2012 ανήλθαν σε CHF 3.062 εκατ. ευρώ και CHF 474 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Η Dufry απασχολεί περίπου 17.000 άτομα κι έχει την έδρα της στη Βασιλεία της Ελβετίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v