Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Ζητά από ΔΕΕ να αλλάξει απόφαση για ΔΕΗ

"Επανεξέταση" της απόφασης για τη δεσπόζουσα θέση της Επιχείρησης στην αγορά του λιγνίτη ζητά ο γενικός εισαγγελέας Melchior Wathelet. Το σκεπτικό και οι προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

ΕΕ: Ζητά από ΔΕΕ να αλλάξει απόφαση για ΔΕΗ

Την αναίρεση απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου βάσει της οποίας η ΔΕΗ δεν κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά του λιγνίτη ζήτησε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας Melchior Wathelet.

Η Ελλάδα παραχώρησε στη ΔΕΗ δικαιώματα αναζητήσεως και εκμεταλλεύσεως του λιγνίτη για ορυχεία των οποίων τα αποθέματα ανέρχονται σε περίπου 2.200 εκατομμύρια τόνους.

Το 2003 περιήλθε στην Επιτροπή καταγγελία ιδιώτη. Κατόπιν ανταλλαγής πολλών εγγράφων με την Ελληνική Δημοκρατία, η Επιτροπή εξέδωσε την επίδικη απόφαση. Κατά την Επιτροπή, η ΔΕΗ κατείχε δεσπόζουσα θέση στην αγορά προμήθειας λιγνίτη και στην αγορά χονδρικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με μερίδιο που υπερέβαινε το 97% και το 85% αντιστοίχως.

Η Επιτροπή είχε διαπιστώσει ότι η παραχώρηση και η διατήρηση σε ισχύ των δικαιωμάτων λιγνίτη αντέβαιναν στη Συνθήκη Ε.Κ. γιατί δημιουργούσαν ανισότητα ευκαιριών μεταξύ των επιχειρήσεων στην πρόσβαση σε πρωτογενή καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και παρείχαν στη ΔΕΗ τη δυνατότητα να διατηρήσει ή να ενισχύσει τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά χονδρικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, διά του αποκλεισμού ή της παρακωλύσεως της εισόδου νέων ανταγωνιστών στην εν λόγω αγορά.

Ωστόσο, η ΔΕΗ είχε «προσβάλει» την απόφαση και δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΓΔΕΕ). Το Δικαστήριο τότε είχε κρίνει (Τ-169/08) ότι δεν αρκούσε να αποδειχθεί ότι ένα κρατικό μέτρο νόθευε τον ανταγωνισμό δημιουργώντας κατάσταση ανισότητας ευκαιριών μεταξύ των επιχειρήσεων και ότι ήταν απαραίτητο να προσδιοριστεί η κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε αίτηση αναίρεσης της απόφασης (Τ-169/08) προβάλλοντος δύο λόγους:

Ότι το Γενικό Δικαστήριο υπέπεσε σε πλάνη περί το δίκαιο, κρίνοντας ότι όφειλε να προσδιορίσει και να αποδείξει την καταχρηστική συμπεριφορά στην οποία οδήγησε ή μπορούσε να οδηγήσει τη ΔΕΗ το επίμαχο κρατικό μέτρο.
Το κρατικό αυτό μέτρο συνιστούσε καθεαυτό παράβαση. Αρκούσε επομένως να αποδείξει ότι το εν λόγω μέτρο δημιούργησε κατάσταση ανισότητας ευκαιριών προς όφελος της δημόσιας επιχειρήσεως.

H Επιτροπή προέβαλε ότι η απόφαση του ΓΔΕΕ στηρίζεται σε ανακριβή, ελλιπή και ανεπαρκή αιτιολογία, σε εσφαλμένο χαρακτηρισμό και σε παραμόρφωση των αποδεικτικών στοιχείων καθώς και σε εσφαλμένη ερμηνεία των στοιχείων που θεμελιώνουν την επίδικη απόφαση.

Ο γενικός εισαγγελέας πρότεινε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο:

– να αναιρέσει την απόφαση T 169/08, ΔΕΗ κατά Επιτροπής του Γενικού Δικαστηρίου της 20ής Σεπτεμβρίου 2012,
– να απορρίψει την αιτίαση που προέβαλε η ΔΕΗ που αφορά πλάνη περί το δίκαιο κατά την εφαρμογή της διατάξεως του άρθρου 86, παράγραφος 1, ΕΚ σε συνδυασμό με το άρθρο 82 ΕΚ.

Σημειώνεται ότι οι προτάσεις του γενικού εισαγγελέα δεν δεσμεύουν το Δικαστήριο. Έργο του γενικού εισαγγελέα είναι να προτείνει στο Δικαστήριο, με πλήρη ανεξαρτησία, νομική λύση για την υπόθεση που του έχει ανατεθεί. Η υπόθεση τελεί υπό διάσκεψη στο Δικαστήριο. Η απόφαση θα εκδοθεί αργότερα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v