Ξεπερνά κάθε προηγούμενο η ανταπόκριση του προσωπικού του ΟΤΕ στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που υλοποιεί ο Οργανισμός αφού σε μόλις δύο μέρες κατατέθηκαν περισσότερες από 1.300 αιτήσεις από εργαζόμενους που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
Με αυτό το δεδομένο καθίσταται σαφές ότι θα υπερκαλυφθεί ο στόχος της διοίκησης για μείωση του προσωπικού κατά περίπου 1.100 άτομα. Μάλιστα το πλέον πιθανό είναι κάποιοι εργαζόμενοι δεν θα μπορέσουν τελικώς να κάνουν χρήση του προγράμματος αφού ο προϋπολογισμός είναι συγκεκριμένος και ανέρχεται στα 190 εκατομμύρια ευρώ.
Ο οριστικός αριθμός των εργαζομένων που θα αποχωρήσει θα προκύψει μετά την οριστικοποίηση των αιτήσεων, αφού μπορεί κάποιοι να ζητήσουν την ανάκλησή τους, και εφόσον οι αιτούντες πληρούν τις τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα. Πάντως το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα επιβεβαιώνει την έντονη ανησυχία των εργαζομένων για δυσμενείς αλλαγές στα εργασιακά και ασφαλιστικά που θα οδηγήσουν σε μείωση των δικαιωμάτων τους.
Σε ποιους απευθύνεται
Το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που έχει θέσει στην διάθεση των εργαζομένων του ΟΤΕ απευθύνεται σε:
-Εργαζόμενους που θεμελιώνουν δικαίωμα άμεσης συνταξιοδότησης μέχρι 31/12/2013 και προβλέπει καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης και επιπλέον μικτό ποσό 25.000 ευρώ.
-Εργαζομένους που μέχρι 31/12/1013 θεμελιώνουν δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης με αναστολή καταβολής σύνταξης μέχρι 31/12/2020 (δηλ. έχουν θεμελιώσει δικαίωμα λόγω χρόνου υπηρεσίας, αλλά δεν έχουν συμπληρώσει την απαιτούμενη ηλικία). Προβλέπει καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης και επιπλέον μικτό ποσό αναπλήρωσης κατά 90% των καθαρών αποδοχών που θα λάμβανε ο εργαζόμενος από την ημερομηνία αποχώρησης μέχρι τη λήψη πλήρους σύνταξης.
-Εργαζομένους που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 10 έτη στον ΟΤΕ και θεμελιώνουν από 1-1-2014 έως 31-12-2018 δικαίωμα άμεσης συνταξιοδότησης (πλήρους ή μειωμένης).
Από 70 εως 85% το ποσοστό αναπλήρωσης
Στους εργαζόμενους που θα αποχωρήσουν θα καταβάλλονται η νόμιμη αποζημίωση, μικτό ποσό για την αναπλήρωση κατά 70%-85% των καθαρών αποδοχών που θα λάμβανε ο εργαζόμενος από την ημερομηνία αποχώρησης μέχρι τη λήψη πλήρους σύνταξης, ανάλογα με το έτος συνταξιοδότησης και μικτό ποσό ίσο με το εκτιμώμενο συνολικό κόστος των εισφορών εργοδότη και εργαζομένου για προαιρετική ασφάλιση (αυτασφάλιση) έως τη θεμελίωση δικαιώματος άμεσης λήψης σύνταξης (πλήρους ή μειωμένης), χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.
Παράλληλα με το βασικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί και ένα δεύτερο για την οικειοθελή αποχώρηση εργαζομένων που έχουν συμπληρώσει 25 χρόνια πραγματικής εργασίας στον ΟΤΕ με παροχές που θα περιλαμβάνουν τη νόμιμη αποζημίωση ύψους έως 25.291 ευρώ και επιπλέον μισθούς 9 μηνών, μικτό ποσό ίσο με καθαρούς μισθούς 3-4 ετών ανά κατηγορία, ομαδική ιδιωτική ασφάλιση για 3 χρόνια και προσφορές σε προϊόντα του Ομίλου.
Έως €100.000 μπόνους για την αποχώρηση εργαζόμενων από την καθαριότητα
Παράλληλα το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά και σε δικηγόρους, σε προσωπικό των υπηρεσιών καθαριότητας και σε εργαζόμενους σε ειδική άδεια που δεν εντάσσονται στα προγράμματα της πρώτης ενότητας. Και στους εργαζόμενους των κατηγοριών αυτών παρέχονται ιδιαίτερα ευνοϊκά κίνητρα για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι εργαζόμενοι του τομέα καθαριότητας οι οποίοι επιλέγοντας να κάνουν χρήση του προγράμματος και να αποχωρήσουν θα πάρουν, όπως υπολογίζεται, το ποσό που αντιστοιχεί σε τέσσερα εως πέντε χρόνια δουλειάς.
Για παράδειγμα εργαζόμενους που εργάζεται στην καθαριότητα με καθεστώς ημιαπασχόλησης υπολογίζεται ότι θα εισπράξει αποχωρώντας περί τα 50.000 ευρώ ενώ περίπου στα 100.000 ευρώ θα ανέλθει η αποζημίωση για εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης.
Τα κίνητρα αυτά θεωρούνται ιδιαίτερα ελκυστικά, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι πλέον πάγια πρακτική των περισσότερων εταιρειών, στο εξωτερικό αλλά και την Ελλάδα, αποτελεί η ανάθεση σε εξωτερικούς συνεργάτες (outsourcing) των υπηρεσιών καθαριότητας.
.
Υπενθυμίζεται ότι τα προγράμματα που υλοποιεί ο ΟΤΕ δεν επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία.