Αλλάζουν στρατηγική τα private equity funds

Γιατί παγώνουν την προσπάθεια αγοράς δανείων από τις τράπεζες και στρέφονται στους επιχειρηματίες. Τι ζητούν για να κλείσουν οι συμφωνίες. Οι λιγοστές (ανα)χρηματοδοτήσεις και τα δύσκολα deals αναδιαρθρώσεων. Τα διλήμματα για τους ιδιοκτήτες.

Αλλάζουν στρατηγική τα private equity funds

Νέες διεξόδους αποκτά το ενδιαφέρον ξένων funds να επενδύσουν στην Ελλάδα, καθώς αρκετά εξ αυτών στρέφονται στη λογική της ενεργούς συμμετοχής τους σε κεφαλαιακές αναδιαρθρώσεις μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων.

Την ώρα που οι εξαγορές εταιρικών δανείων από τις τράπεζες εμφανίζουν μεγάλες δυσκολίες, εξαιτίας της απροθυμίας των τραπεζών να εγγράψουν ζημιές, που θα επηρεάσουν την καθαρή τους θέση και τα βασικά εποπτικά κεφάλαια, οι απευθείας επαφές hedge funds και private equity με εγχώριες επιχειρήσεις αυξάνονται.

Τα funds είτε προτείνουν φθηνότερες λύσεις χρηματοδότησης σε εισηγμένες που εμφανίζουν ανάγκες κεφαλαίου κίνησης (π.χ. ΓΕΚΤΕΡΝΑ), είτε σχέδια κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης, βάζοντας φρέσκο κεφάλαιο και ζητώντας από τις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια ή να κεφαλαιοποιήσουν μέρος των δανείων, εγγράφοντας ανεκτές ζημιές.

Ετσι ανοίγει, με αργό, όμως, ρυθμό, η διαδικασία αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων, εξέλιξη απαραίτητη για να βγει το στοίχημα της ανάκαμψης και να περιορισθεί η «βόμβα» των μη εξυπηρετούμενων δανείων για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Η συμφωνία μεταξύ ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ και York Capital, είναι ενδεικτική για τις περιπτώσεις καλών εταιρειών που χρειάζονται πρόσθετο κεφάλαιο κίνησης και κεφαλαιακή ενίσχυση ώστε να αναχρηματοδοτήσουν με καλύτερους όρους τον υφιστάμενο τραπεζικό τους δανεισμό.

Η York Capital βάζει 100 εκατ. ευρώ στη ΓΕΚΤΕΡΝΑ, μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (ΜΟΔ), αύξησης κεφαλαίου και εξαγοράς του 3% της ΤΕΝΕΡΓ. Το ΜΟΔ έχει χαμηλό επιτόκιο (σ.σ αυξάνεται σημαντικά στην περίπτωση πρόωρης εξόφλησης) και ευέλικτη δομή, επιτρέποντας στην ΓΕΚΤΕΡΝΑ να αποκτήσει φθηνό κεφάλαιο κίνησης, σε μια περίοδο που ο δανεισμός από τράπεζες ή από τις αγορές παραμένει σε υψηλά επίπεδα (άνω του 7%), λόγω του ρίσκου χώρας.

Αντίστοιχη συμφωνία συζητά με ξένο fund σύμφωνα με πληροφορίες άλλος ένας εισηγμένος όμιλος, που αναζητεί τρόπους αναχρηματοδότησης του δανεισμού του. Η λύση του δανεισμού από τις αγορές, μέσω έκδοσης εταιρικών ομολογιών παραμένει στο τραπέζι, θα προκριθεί, όμως, εφόσον οι εξελίξεις δημιουργήσουν συνθήκες για επιτόκιο χαμηλότερο του 7%.

Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι πιθανόν να ενεργοποιηθεί η εναλλακτική λύση της έκδοσης Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου, το οποίο θα καλυφθεί από ξένο fund σε μια συμφωνία, με δομή κοντινή σε αυτή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ με την York Capital.

Συζητήσεις για κεφαλαιακές αναδιαρθρώσεις

Το ενδιαφέρον, όμως, των private equity ή των hedge funds με χαρακτήρα private equity, δεν περιορίζεται μόνο στις εύκολες, αλλά λιγοστές, περιπτώσεις επιχειρήσεων που διαθέτουν ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία και χρειάζονται κεφάλαιο κίνησης ή αναχρηματοδότηση δανεισμού με καλούς –συγκριτικά- όρους. Επεκτείνεται και στις περιπτώσεις επιχειρήσεων, που χρειάζονται κεφαλαιακή αναδιάρθρωση.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, πρόσφατα, παρουσιάστηκε στις πιστώτριες τράπεζες σχέδιο αναδιάρθρωσης, από εισηγμένη εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται σε κομβικό, για την ελληνική οικονομία, κλάδο.

Το σχέδιο προβλέπει ότι θα εκδοθεί Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο, το οποίο θα καλυφθεί από το private equity, υπό την προϋπόθεση ότι οι τράπεζες θα αποδεχθούν την αναδιάρθρωση του υφιστάμενου δανεισμού με μετάθεσή των λήξεων κατά 5ετία και σημαντική μείωση των spreads ή διατήρηση των χαμηλών υφιστάμενων spreads.

Σε περίπτωση που οι τράπεζες αρνηθούν, το private equity προτείνει την εξαγορά των δανείων με discount έναντι της ονομαστικής αξίας. Ηδη η Citibank έχει πουλήσει σύμφωνα με πληροφορίες στο private equity τα δάνεια της συγκεκριμένης εταιρείας, σε τιμή σημαντικά χαμηλότερη της ονομαστικής τους αξίας.

Το δέλεαρ του σχεδίου είναι το φρέσκο κεφάλαιο, που βάζει το private equity στην εταιρεία μέσω του ΜΟΔ. Έτσι διευκολύνονται οι τράπεζες να συζητήσουν την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού, για να παραμείνει ενήμερος και να μην χρειασθεί ο σχηματισμός προβλέψεων. Το αντίτιμο είναι η απώλεια εσόδων καθώς αν αποδεχθούν την πρόταση τα spreads θα παραμείνουν χαμηλά για μια 5ετία.

Αντίστοιχα deals συζητούν ξένοι με σειρά εισηγμένων επιχειρήσεων. Προϋπόθεση για τις κατ αρχήν συμφωνίες που εν συνεχεία θα τεθούν υπ όψιν των τραπεζών είναι να κριθεί αξιόπιστο το management της εταιρείας και η αποτίμηση της να βγάζει αξία. Οι δε ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να αποδεχθούν το κόστος μιας τέτοιας λύσης (π.χ. το dilution, ή το ακριβό κόστος αποπληρωμής του ΜΟΔ).

Τι δείχνει η περίπτωση Μαίλλη

Μετά από μήνες αδράνειας και αναμονής κάτι δείχνει να κινείται και στην περίπτωση της Μαίλλης. Όπως έχει γράψει το Euro2day  το γερμανικών συμφερόντων fund H.I.G. Capital Partners έχει αποκτήσει από πέρσι τον Φεβρουάριο το 22,79% του μετοχικού κεφαλαίου της Μαΐλλης καθώς και δάνεια της εταιρείας.

Το private equity επιδιώκει να αγοράσει την προβληματική εισηγμένη από τις πιστώτριες τράπεζες (Eurobank, Alpha, Εθνική) οι οποίες κατέχουν το 78% του μετοχικού της κεφαλαίου. Οι ενστάσεις που διατύπωνε η Eurobank φαίνεται να έχουν αρθεί και παραμένουν επιμέρους αιτήματα τα οποία εκτιμάται ότι θα διευθετηθούν.

Οι Γερμανοί έχουν προτείνει να αποκτήσουν τον έλεγχο της εταιρείας (σ.σ αφού μετατραπεί σε μετοχές και το ΜΟΔ) και οι τράπεζες να παραμείνουν δανειστές.

Με δεδομένο ότι οι τράπεζες έχουν σχηματίσει ήδη προβλέψεις και το πείραμα της απόκτησης ελέγχου της Μαίλλης απέτυχε, μια και η εταιρεία εμφανίζει υψηλές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και δυσκολία πίστωσης από τους προμηθευτές της, η πώληση του equity για να σωθούν τα δάνεια αποτελεί μια συζητήσιμη λύση για τις τράπεζες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v