Σπύρου: Που διατέθηκαν τα κεφάλαια της ΑΜΚ

Στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων, διατέθηκαν τα κεφάλαια από την αύξηση κεφαλαίου, επισημαίνει με ανακοίνωσή της (ιστορική αναδρομή) η εταιρία Αγροτικός Οίκος Σπύρου.

Σπύρου: Που διατέθηκαν τα κεφάλαια της ΑΜΚ
Η εταιρία Αγροτικός Οίκος Σπύρου από τις αρχές της δεκαετίας του 90, διέβλεψε ότι για να μπορέσει να αναπτύξει εμπορικές δραστηριότητες σε αγορές του εξωτερικού, έπρεπε να δημιουργήσει δικά της προϊόντα.

Έως τότε η εταιρία είχε μόνο εμπορικές δραστηριότητες κυρίως στην Ελλάδα, αντιπροσωπεύοντας προϊόντα άλλων εταιριών.

Ξεκίνησε λοιπόν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης νέων βελτιωμένων προϊόντων φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού.

Παράλληλα επένδυσε σε εγκαταστάσεις παραγωγής και τυποποίησης ικανές να υποστηρίξουν τις πωλήσεις τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού.

Ειδικότερα η εταιρία, από το 1999 έως σήμερα, μετά και από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, έχει επενδύσει από τα αντληθέντα κεφάλαια, στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων, το ποσόν των 14 εκατ. ευρώ.

Η εταιρία αρχικά συνεργάστηκε με εταιρίες γεωργικής τεχνολογίας στο εξωτερικό και ειδικά στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι εκεί βρίσκονται οι εταιρίες και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνολογία και πρωτοπορούν σε αυτόν τον τομέα.

Για αυτό το σκοπό αυτό κατέβαλε το 2000 το ποσό των 2 εκατ. ευρώ στην εταιρία MAGNUM SEEDS INC. με απώτερο στόχο την συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Η εταιρία MAGNUM SEEDS INC. εδρεύει στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και πραγματοποιεί έρευνα και ανάπτυξη νέων ποικιλιών και υβριδίων κηπευτικών.

Από αυτή τη συνεργασία έχει εξασφαλίσει νέα προϊόντα, τα οποία δοκιμάζονται ήδη σε αγορές του εξωτερικού και ειδικά στις χώρες της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου.

Τα προϊόντα αυτά ολοκληρώνουν τις δοκιμές τους στις αγορές αυτές και αναμένεται το 2007 & 2008 να αρχίσει η εμπορική τους εκμετάλλευση, οπότε και θα λάβει την τελική της μορφή η συνεργασία με την παραπάνω εταιρία και η έκδοση των αντιστοίχων μετοχών.

Σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, ότι η δημιουργία ενός νέου προϊόντος φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού, (ποικιλίας η υβριδίου), είναι αποτέλεσμα ερευνών και ανάπτυξης 5-8 ετών, έως ότου αυτό καταστεί εμπορικά αξιοποιήσιμο.

Στην πορεία διαπιστώθηκε ότι θα ήταν επωφελέστερο για την εταιρία μας να μεταφέρει τη βάση των ερευνητικών της δραστηριοτήτων κυρίως στην Ελλάδα, διότι τα προϊόντα που αναπτύσσει και εμπορεύεται, απευθύνονται στις αγορές της Μεσογείου όπου οι κλιματολογικές συνθήκες, εν αντιθέσει με τις ΗΠΑ, είναι ενιαίες και συνεπώς επιτυγχάνονται σημαντικά πλεονεκτήματα (ταχύτερη ανάπτυξη νέων προϊόντων, προϊόντα προσαρμοσμένα στις ειδικές ανάγκες των αγορών, ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες έρευνας, κλπ).

Διέθεσε λοιπόν 12 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στην Ελλάδα, ιδρύοντας την θυγατρική της εταιρία GOLDEN WEST SEED HELLAS AEBE της οποίας κατέχει το 99,7% του μετοχικού κεφαλαίου. Η GOLDEN WEST SEED επένδυσε σε εγκαταστάσεις καθώς και σε εκτεταμένα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης.

Αποτελεί δε την μόνη εταιρία έρευνας φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο που αναπτύσσει προϊόντα ειδικά προσαρμοσμένα στις ανάγκες των αγορών των χωρών της ευρύτερης Μεσογείου, ευρύτερης Μέσης Ανατολής και Ανατολικής Ευρώπης.

Σήμερα τα προϊόντα που έχουν παραχθεί, είναι εγγεγραμμένα στον Ελληνικό εθνικό κατάλογο, στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και στους εθνικούς καταλόγους πολλών χωρών της ευρύτερης περιοχής της λεκάνης της Μεσογείου (Τουρκία, Αίγυπτο, Συρία, Ιράν κλπ.) και έχει ήδη ξεκινήσει η εμπορική τους εκμετάλλευση (2005-2006), που αποτυπώνεται με την αλματώδη αύξηση των εξαγωγών του ομίλου μας.

Το 2003 προκειμένου όλες οι ερευνητικές δραστηριότητες να συγκεντρωθούν κάτω από τον ίδιο φορέα, η εταιρία παραχώρησε την απαίτηση και το δικαίωμα συμμετοχής της στην εταιρία MAGNUM GENETICS INC, στην θυγατρική της εταιρία GOLDEN WEST SEED HELLAS AEBE.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν την ορθότητα της μεταφοράς των ερευνητικών δραστηριοτήτων με κέντρο την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Τα προϊόντα που δημιουργήθηκαν τοποθετήθηκαν ταχύτερα στις αγορές που η εταιρία δραστηριοποιείται, σε σχέση με τα προϊόντα που προέρχονται από την έρευνα στο εξωτερικό, τα οποία αναμένεται να έχουν εμπορική παρουσία στις αγορές το 2007 και 2008.

Εξάλλου, η εταιρία το πρώτο εξάμηνο του 2000 διέθεσε από τα αντληθέντα κεφάλαια που προήλθαν από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ποσό 2,1 εκατ. ευρώ, για την εξαγορά του 68% της εταιρείας με την επωνυμία ΦΥΣΙΚΑ ΦΡΟΥΤΑ ΑΕΒΕ.

Η εξαγορά αυτή έγινε στα πλαίσια της προσπάθειας της εταιρίας να εισέλθει στο χώρο της τυποποίησης και εμπορίας νωπών αγροτικών προϊόντων και εντασσόταν στο κονδύλι των 3,4 εκατ. ευρώ που προέβλεπε το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης του κεφαλαίου.

Αυτή η εξαγορά τελικά, όπως αποφάσισε και η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της 26/1/2001, για λόγους νομικούς που προέκυψαν εκ των υστέρων δεν ολοκληρώθηκε.

Η εταιρεία έχει κινηθεί νομικά κατά του κύριου μετόχου της εταιρείας ΦΥΣΙΚΑ ΦΡΟΥΤΑ ΑΕΒΕ ο οποίος ασκούσε και την διαχείριση της, διεκδικώντας τα χρήματα τα οποία κατέβαλε.

Με απόφαση του το δικαστήριο το 2002, την οποία πρόσφατα επικύρωσε το εφετείο, αναγνώρισε την ακυρότητα της μεταβίβασης των παραπάνω μετοχών. Η μη ολοκλήρωση αυτής της εξαγοράς δεν είχε καμία επίπτωση στην κερδοφορία της εταιρίας. Η εταιρία αφαίρεσε το ποσό των 2,1 εκατ. Ευρώ από τον πίνακα των αντληθέντων κεφαλαίων.

Με απόφαση της, η παραπάνω έκτακτη Γενική Συνέλευση προχώρησε στην αγορά οικοπέδου, από τα αντληθέντα κεφάλαια, έκτασης 17 στρεμμάτων στην περιοχή του Ρουφ.

Η αγορά του οικοπέδου στο Ρουφ, αποδείχθηκε συμφέρουσα για την εταιρεία και τους μετόχους της. Η αξία αγοράς ανήλθε 1,5 εκατ. ευρώ.

Η παρούσα αξία του εν λόγω οικοπέδου, λόγω της αναβάθμισης της περιοχής (κατασκευή σταθμού μετρό και σταθμού υπεραστικών λεωφορείων ΚΤΕΛ, κατασκευή γηπέδου Παναθηναϊκού, ένταξη στο σχέδιο πόλεως κλπ.) και της προώθησης μεμονωμένης πράξης εφαρμογής σε ό,τι αφορά στο οικόπεδο αυτό, αποτιμάται σήμερα στα 11,4 εκ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v