Εντός της εβδομάδας αναμένεται ότι θα σταλεί από την Διοίκηση του Οργανισμού προς την Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΟΤΕ η πρόσκληση προκειμένου να τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για το προσωπικό.
Ο χρόνος αρχίζει πλέον και πιέζει καθώς οι 2,5 μήνες που υπολείπονται ως το τέλος του έτους είναι μικρό χρονικό διάστημα προκειμένου να ενημερωθεί το προσωπικό και να τρέξουν οι διαδικασίες ώστε η αποχώρηση των ενδιαφερομένων να έχει ολοκληρωθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου.
Η διοίκηση του ΟΤΕ επιδιώκει μέσω του νέου προγράμματος εθελούσιας εξόδου που θα «τρέξει» να μειώσει το προσωπικό κατά 1.200 εως 1.300 εργαζόμενους, ενώ δεν θα έλεγε όχι ακόμη και αν αριθμός αυτός ήταν μεγαλύτερος.
Κάτι τέτοιο μάλιστα δεν θα πρέπει να αποκλείεται, καθώς η γενικότερη αβεβαιότητα περί τα ασφαλιστικά θέματα ωθεί όσους εργαζόμενους συμπληρώνουν ακόμη και τις ελάχιστες προϋποθέσεις, να επιλέγουν την αποχώρηση από την εργασία τους φοβούμενοι δυσμενέστερες αλλαγές στο επόμενο διάστημα.
Και bonus για όσους θέλουν να φύγουν χωρίς σύνταξη
Κατά πληροφορίες στο πρόγραμμα οικιοθελούς αποχώρησης θα μπορεί να ενταχθεί προσωπικό που συμπληρώνει τα απαιτούμενα χρόνια συνταξιοδότησης ως το 2020. Ουσιαστικά δηλαδή το πρόγραμμα θα αφορά όσους συμπληρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης τα έτη 2015 - 2020, αφού με το περυσινό πρόγραμμα δόθηκε η δυνατότητα αποχώρησης στο προσωπικό που κανονικά θα συνταξιοδοτούνταν ως το 2015.
Επίσης βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει και πρόγραμμα αποχώρησης με bonus, με την μορφή επιπλέον μισθών, για προσωπικό που έχει συμπληρώσει 15ετή υπηρεσία στον ΟΤΕ και επιθυμεί να αποχωρήσει.
Το πρόγραμμα αναμένεται ότι θα προβλέπει αναπλήρωση σε ποσοστό περίπου 75% των καθαρών αποδοχών που θα λάμβαναν οι εργαζόμενοι ως την συνταξιοδότησή τους. Επιπλέον όσοι αποχωρήσουν θα λάβουν και το πόσο που αντιστοιχεί στο κόστος αυτασφάλισης στην υπολειπόμενη για συνταξιοδότηση περίοδο.
Για το Επαγγελματικό Ταμείο επιμένουν οι εργαζόμενοι
Από την πλευρά των εργαζόμενων επισημαίνεται με έμφαση ότι προκειμένου η Ομοσπονδία να συναινέσει θα πρέπει πλην των δικαιωμάτων όσων επιλέξουν να αποχωρήσουν κάνοντας χρήση του προγράμματος να διασφαλιστούν και τα δικαιώματα του προσωπικού που θα παραμείνει στον όμιλο.
Κυρίαρχο αίτημα που αναμένεται να θέσει η ΟΜΕ-ΟΤΕ είναι η σύσταση του επαγγελματικού ταμείου ασφάλισης για το προσωπικό του ΟΤΕ. Πρόκειται για θέμα που αποτελεί εκρεμμότητα από την εποχή της ένταξης του ΤΑΠ-ΟΤΕ στο ΙΚΑ, ωστόσο από την πλευρά της διοίκησης δεν διαφαίνεται ιδιαίτερη προθυμία για την ικανοποίηση του αιτήματος αυτού.
Στόχος της διοίκησης του ΟΤΕ με το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου είναι η μείωση του κόστους προσωπικού αλλά και η αντικατάσταση μέρους όσων αποχωρήσουν με νέους εργαζόμενους που ανταποκρίνονται στις στελεχικές ανάγκες της εταιρείας αυτή την περίοδο αλλά και είναι σαφέστατα πολύ φθηνότεροι. Με την αποχώρηση των 1.516 ατόμων την προηγούμενη χρονιά ο ΟΤΕ πέτυχε ετήσια εξοικονόμηση της τάξης των 80 εκατομμυρίων ευρώ.