Από κοινού με άλλους επενδυτές ο όμιλος της MIG προχωρά στην κατάθεση αίτησης για διαιτησία εναντίον της Κύπρου στο αρμόδιο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο. Διεκδικεί από το κυπριακό δημόσιο 824 εκατ. ευρώ, όσο η αξία της επένδυσης στη Λαϊκή. Επιπλέον 229 εκατ. ευρώ διεκδικούν 20 φυσικά και νομικά πρόσωπα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Σε 90 ημέρες θα συγκροτηθεί το Διαιτητικό Δικαστήριο.
Παράλληλα, όπως σημειώνεται, η MIG στο πλαίσιο αναφοράς που έχει υποβάλει στην ελληνική ποινική δικαιοσύνη, θα αιτηθεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα ανακριτή την κλήση όλων των φυσικών προσώπων ελληνικής ή κυπριακής υπηκοότητος που κατά καιρούς έχουν προβεί σε προφορικές ή και σε έγγραφες δηλώσεις, με τις οποίες ισχυρίζονται ότι σχετικά με τις υπό εξέταση δραστηριότητες έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Η MIG ανακοινώνει ότι μετά την παρέλευση της 6μηνης περιόδου φιλικής επίλυσης της διαφοράς με πλήρη απραξία της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρά από κοινού με άλλους επενδυτές στην υποβολή της Αίτησης για Διαιτησία (Request for Arbitration) εναντίον της Κύπρου στο αρμόδιο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο υπό την αιγίδα της Διεθνούς Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.
Η MIG θα διεκδικήσει την αξία της επένδυσής της στη ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ύψους περίπου 824 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 20 φυσικά και νομικά πρόσωπα θα διεκδικήσουν την αξία των δικών τους επενδύσεων ύψους περίπου 229 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη διαδικασία, το Διαιτητικό Δικαστήριο θα συγκροτηθεί εντός 90 ημερών από την καταχώριση του αιτήματος, από τρεις Διαιτητές, εκ των οποίων οι αιτούντες και η Κυπριακή Δημοκρατία θα διορίσουν από έναν και ο τρίτος θα διορισθεί ως Πρόεδρος με κοινή συμφωνία των μερών.
Επίσης ανακοινώνεται ότι η MIG έχει καταθέσει από καιρό αναφορά στην αρμόδια Ελληνική Ποινική Δικαιοσύνη ζητώντας τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα κατά παντός υπευθύνου σε σχέση με τις δραστηριότητες της ΛΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ για την περίοδο 2006 μέχρι 29 Μαρτίου 2013.
Η αναφορά για τις υπό εξέταση δραστηριότητες είναι ευρύτατη, περιλαμβάνει δε μεταξύ άλλων: την αγορά, διακράτηση και τελικώς διάθεση Ελληνικών Ομολόγων, τη διασυνοριακή συγχώνευση της ΛΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ με τη MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ, τη χορήγηση δανείων σε δανειζόμενους σε Κύπρο και Ελλάδα και την έκδοση και διάθεση αξιογράφων κεφαλαίου σε Ελλάδα και Κύπρο.
Στα πλαίσια της ανωτέρω προκαταρκτικής εξέτασης, για λόγους πληρότητος της διαδικασίας η MIG θα αιτηθεί από τον αρμόδιο Εισαγγελέα ανακριτή την κλήση και όλων των φυσικών προσώπων Ελληνικής ή Κυπριακής υπηκοότητος που κατά καιρούς έχουν προβεί σε προφορικές ή/και έγγραφες δηλώσεις με τις οποίες ισχυρίζονται ότι σχετικά με τις υπό εξέταση δραστηριότητες έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα οποιασδήποτε μορφής, ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να καταθέσουν ενόρκως και να προσκομίσουν προς αξιολόγηση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους.
Σχολιάζοντας τις ανωτέρω εξελίξεις ο Πρόεδρος της MIG κ. Ανδρέας Βγενόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Παρά τις προσπάθειες αποπροσανατολισμού της κυπριακής κοινής γνώμης, οι διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Έννομης Τάξης θα αποκαλύψουν τελικώς ότι οι ευθύνες και τα αίτια της καταστροφής της ΛΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ανάγονται σε πράξεις και παραλείψεις εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι τεράστιες επενδύσεις μετόχων και κατόχων αξιογράφων που χάθηκαν εκτιμώ ότι θα ανακτηθούν».