Ισχυρή άμυνα απέναντι στη βαθιά κρίση που πλήττει την εγχώρια οικονομία και την αναιμική ζήτηση που χαρακτηρίζει την αγορά επέδειξε η Γενική Εμπορίου κ' Βιομηχανίας κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο.
Η πτώση του κύκλου εργασιών (από 13,1 σε 12,5 εκατ. ευρώ) περιορίστηκε στο 5% εξ' αιτίας των εξαγωγών που συνέχισαν να υλοποιούνται και της λειτουργίας δύο φωτοβολταϊκών πάρκων.
Πάντως, η πολιτική περικοπής λειτουργικών δαπανών, αλλά και η μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων κατά 100 χιλιάδες ευρώ, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των προ φόρων κερδών από τα 321 στα 435 χιλιάδες ευρώ και των καθαρών κερδών από τα 98 στα 241 χιλιάδες ευρώ.
Ακόμη καλύτερα εξελίχτηκαν τα πράγματα στο μέτωπο των ταμειακών ροών, όπου στο πρώτο μισό του 2013 η Γενική Εμπορίου σημείωσε θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 1,32 εκατ. ευρώ, μειώνοντας περαιτέρω τον καθαρό της δανεισμό.
Προοπτικές
Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, «παρά τους αρνητικούς παράγοντες που επικρατούν στην ελληνική οικονομία και την εγχώρια αγορά, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία από την πλευρά της διοίκησης για διατήρηση και βελτίωση των επιτεύξεων του πρώτου εξαμήνου και την θετικότερη έκβαση του τελικού αποτελέσματος της χρήσης. Αντίθετα σε περίπτωση ραγδαίας επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος, βασικός στόχος θα αποτελέσει η αποφυγή αρνητικού αποτελέσματος με ταυτόχρονη βελτίωση της κεφαλαιουχικής διάρθρωσης των εταιριών του ομίλου.
Στα πλαίσια των προσπαθειών της διοίκησης, βασικότατοι μοχλοί για την υλοποίηση των στόχων της παραμένουν, η αύξηση του κύκλου εργασιών με την συμμετοχή των εταιριών του ομίλου σε τυχόν μεγάλα ιδιωτικά ή δημόσια έργα, εντός και εκτός Ελλάδας, η καλύτερη και εγκυρότερη αξιολόγηση της πελατειακής της βάσης και ο περιορισμός των επισφαλών πιστώσεων, μείωση του χρόνου διατήρησης και του ύψους των αποθεμάτων, η περαιτέρω μείωση των δανειακών κεφαλαίων και η επιπλέον μείωση των λειτουργικών και χρηματοοικονομικών δαπανών.
Στον επενδυτικό τομέα δεν προβλέπεται κάτι σημαντικό, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, δεδομένου ότι την τελευταία τριετία τα σκοπούμενα επενδυτικά προγράμματα αφορούσαν αποκλειστικά επενδύσεις στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που εκφράζονταν μέσω της θυγατρικής εταιρίας «Γενική Εμπορίου Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». Όμως οι σημερινές συνθήκες της αγοράς, το ρευστό οικονομικό κλίμα, η ανελέητη εισφοροεπιδρομή της πολιτείας στον τομέα των φωτοβολταϊκών και τα υπέρογκα επιτόκια δανεισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων, αναστέλλουν κάθε επενδυτική σκέψη και επιλογή».