Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμερα οι δύσκολες αποφάσεις για Ταμιευτήριο

Στην Eurobank το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με ή χωρίς διαγωνισμό. Το μεσημέρι ξεκίνησε η συνεδρίαση του ΤΧΣ. Ανοικτό το ενδεχόμενο ακύρωσης του διαγωνισμού και συγχώνευσης Eurobanκ – ΤΤ με απόφαση ΤΧΣ . Οι νομικές επιπλοκές και οι δεύτερες σκέψεις. Όλο το παρασκήνιο.

Σήμερα οι δύσκολες αποφάσεις για Ταμιευτήριο

Τις δύσκολες αποφάσεις για την πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου καλείται να λάβει σήμερα εκτός νέου απροόπτου, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς παρά τη νηνεμία των τελευταίων ημερών, οι υπόγειες κόντρες καθώς και οι αφορμές για νέες καθυστερήσεις δεν έχουν εκλείψει.

Όπως είναι γνωστό η απόφαση για το Τ.Τ ήταν προγραμματισμένη να ληφθεί χθες μαζί με αυτή της Proton. Τελικώς μετατέθηκε κατά ένα 24ώρο με την επίκληση ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προσφορών από την Goldman Sachs.

Παράγοντες της αγοράς αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής στον τρόπο με τον οποίο θα ληφθούν οι αποφάσεις, σημειώνουν όμως ότι το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, καθώς η τρόικα επιθυμεί και το έχει δείξει με συνεχείς παρεμβάσεις της, το ΤΤ να περάσει στον έλεγχο της Eurobank.

Η μετάθεση των αποφάσεων για το Ταμιευτήριο πυροδότησε νέο γύρο φημολογιών. Ειδικότερα, υπήρξε η πληροφορία ότι προέκυψε νέα εμπλοκή, καθώς η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ Α. Σακελλαρίου προτίθεται να εισηγηθεί εκ νέου την ακύρωση του διαγωνισμού λόγω νομικού κενού αφού δεν έχει ψηφισθεί ακόμη το πολυνομοσχέδιο με το οποίο θεσπίζεται ασυλία για τις αποφάσεις των μελών του ταμείου.

Σε αυτή την περίπτωση, που συγκεντρώνει πλέον αρκετές πιθανότητες, ο διαγωνισμός θα ακυρωθεί και το ΤΧΣ ως μέτοχος και ασκών τη διοίκηση σε Eurobank και ΤΤ θα αποφασίσει τη συγχώνευσή τους. Η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ ξεκίνησε το μεσημέρι. 

Όπως είναι γνωστό, για το Τ.Τ προσφορές κατέθεσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς) με την Eurobank να αποτελεί το μεγάλο φαβορί και για την απόκτηση του Τ.Τ. μετά την Proton.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, η προσφορά της Eurobank για το Τ.Τ. προβλέπει συνέργειες της τάξεως των 2 δισ. ευρώ σε βάθος 5ετίας, καθώς πέραν της αξιοσημείωτης πτώσης του κόστους χρηματοδότησης, περιλαμβάνονται και οφέλη από μείωση κόστους που θα προέλθει ως αποτέλεσμα του πλάνου αναδιάρθρωσης το οποίο δεσμεύεται στην DG Comp να "τρέξει" η τράπεζα.

Με δεδομένο ότι προκρίνονται οι συνέργειες και μέσω αυτών η ανάγκη της συστημικής ευστάθειας, η προσφορά της Eurobank θα ανακηρυχθεί εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η καλύτερη και η τράπεζα θα κληθεί για την υπογραφή καταρχήν συμφωνίας.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr, τα κριτήρια του διαγωνισμού διαφοροποιήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, προκαλώντας νομικά κενά, την οξεία αντίδραση μέρους των ενδιαφερόμενων τραπεζών και βεβαίως κρίση ηγεσίας στο ΤΧΣ, η οποία προς το παρόν αποσοβήθηκε, αλλά μένει να φανεί αν θα εκδηλωθεί μετά τον κάβο της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για την πώληση του Τ.Τ.

Η Alpha και η Πειραιώς (μέσω της Γενικής) κατέθεσαν προσφορές με μετρητά που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ η Εθνική κατέθεσε προσφορά με χαρτιά που αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ και είναι έξυπνα διαρθρωμένη, ώστε να μην προκαλεί dilution στους υφιστάμενους μετόχους και βεβαίως θέμα σε σχέση με την ελάχιστη συμμετοχή.

Ταυτόχρονα, η Eurobank έχει καταθέσει και την καλύτερη προσφορά, σύμφωνα με κύκλους του Λονδίνου, και για την Proton. Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός για την απόκτηση της Proton ήταν μειοδοτικός. Δηλαδή το Ταμείο δεσμεύεται να ανακεφαλαιοποιήσει εκ νέου την τράπεζα πριν την πωλήσει και νικητής θα αναδειχθεί η προσφορά βάσει της οποίας προκύπτει μικρότερη κεφαλαιακή επιβάρυνση για το Ταμείο.

Ως εκ τούτου, δεν ισχύουν οι πληροφορίες για προσφορές με μετρητά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v