Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκολιάς:Εχει συνέχεια η αναδιάταξη στις τράπεζες

Τι εκτίμησε ο CEO της Εθνικής μιλώντας στους μετόχους. Η ανάγκη περαιτέρω αναδιάταξης του τραπεζικού συστήματος και ο ενεργός ρόλος της ΕΤΕ. Στα 2,1 δισ. μειώθηκε η ρευστότητα από τον ELA. Συνεχίστηκε και στο Q2 η επιβράδυνση επισφαλειών.

Τουρκολιάς:Εχει συνέχεια η αναδιάταξη στις τράπεζες

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλε, πριν από λίγο, από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης της Εθνικής, ο διευθύνων σύμβουλος Αλ. Τουρκολιάς (φωτ.), εκτιμώντας ότι η αναδιάταξη του πιστωτικού συστήματος θα πρέπει να έχει συνέχεια και τα επόμενα χρόνια.

Ταυτόχρονα, τόσο αυτός όσο και ο πρόεδρος της Εθνικής Γ. Ζανιάς στάθηκαν στην ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων. «Η γρήγορη αναπτυξιακή προσπάθεια προϋποθέτει πολιτική σταθερότητα και αληθινές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα κινούνται πέραν των δεσμεύσεων από μνημόνια» τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής, σημειώνοντας ότι η γρήγορη ανάπτυξη δεν συνάδει με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Από την πλευρά του, ο κ. Τουρκολιάς έθεσε τους βασικούς άξονες της επόμενης μέρας μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση για τον όμιλο της Εθνικής αλλά και για το τραπεζικό σύστημα.

Βασικός στόχος της Εθνικής είναι να συμμετάσχει ενεργά στην προσπάθεια για επανεκκίνηση της ανάπτυξης, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, τονίζοντας ότι η χώρα θα εισέλθει σταδιακά σε ενάρετο κύκλο, όταν ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό η αναγκαία προσαρμογή και η μεταρρύθμιση της οικονομίας.

Παράλληλα με την προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται να υιοθετηθεί το νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο «θα πρέπει να στηρίζεται πρωτίστως, αν όχι αποκλειστικά, στην εξωστρέφεια». Ανέφερε, δε, ότι η ανάπτυξη αποτελεί το κλειδί για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της ανεργίας, που έχει γενικότερες επιπτώσεις.

Κατά τον κ. Τουρκολιά, έχουν καταγραφεί θετικές, έστω και πρώιμες, ενδείξεις σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, καθώς η αβεβαιότητα έχει αποκλιμακωθεί και υπάρχουν ορατά σχέδια για επενδύσεις. Σε αυτά στηρίζονται απόψεις ότι θα επιτευχθεί διατηρήσιμη αναστροφή, που θα οδηγήσει σε ανάπτυξη, επισήμανε.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Γ. Ζανιάς τόνισε για το ίδιο θέμα ότι οι τράπεζες πρέπει να βοηθήσουν την ανάπτυξη, με έμφαση στα επιχειρηματικά δάνεια και κυρίως στους δυναμικούς κλάδους. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, στο πλαίσιο προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας που διανύουμε, είναι πολύ σημαντική η αναδιάταξη που λαμβάνει χώρα στην οικονομία – το γνωστό rebalancing» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος έχει δρόμο…

Στο παραπάνω πλαίσιο, η Εθνική, με εξασφαλισμένη ικανοποιητική ρευστότητα και επαρκώς κεφαλαιοποιημένη θα εξακολουθήσει, σύμφωνα με τον κ. Τουρκολιά, να μετέχει ενεργά στις διαδικασίες του πιστωτικού συστήματος, οι οποίες κατά την εκτίμηση της τράπεζας θα πρέπει να έχουν συνέχεια και τα επόμενα χρόνια.

«Το εγχώριο πιστωτικό σύστημα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει για να γίνει ανταγωνιστικό», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής.

Η ΕΤΕ, μετά την ανακεφαλαιοποίησή της, με συμμετοχή μάλιστα των ιδιωτών πάνω από το ελάχιστο όριο, είναι πολυμετοχική και ιδιωτικοοικονομικού χαρακτήρα τράπεζα, με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας υψηλότερο του 9% και δείκτη καταθέσεων προς δάνεια στο 95%, χάρη στη βελτίωση κατά 7% σε ετήσια βάση.

Η συνεχιζόμενη επιβράδυνση στον ρυθμό δημιουργίας νέων επισφαλειών, η ενίσχυση της ρευστότητας και η απεξάρτηση από τον ELA, η περιστολή των λειτουργικών δαπανών, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση και η σταθεροποίηση των οργανικών εσόδων συνθέτουν κατά τη διοίκησή της μια βελτιωμένη εικόνα και δίνουν προοπτική στην πορεία του ομίλου από εδώ και στο εξής.

Η Εθνική θα συνεχίσει τις κινήσεις προάσπισης και ενίσχυσης της κεφαλαιακής της βάσης, της δομής και του κόστους ρευστότητας και τις προσπάθειες για αποτελεσματική διαχείριση των επισφαλειών και βελτίωση της κερδοφορίας.

«Κοιτάμε μπροστά» ήταν το μήνυμα του κ. Τουρκολιά προς τους μετόχους, σημειώνοντας πως «τα περισσότερα προβλήματα είναι πίσω, όχι γιατί έχουν αγνοηθεί αλλά γιατί έχουν αντιμετωπιστεί με προοπτική ευνοϊκής εξέλιξης».

Στα 2,1 δισ. μειώθηκε η άντληση ρευστότητας από τον ELA

Η διοίκηση της Εθνικής επισήμανε ότι το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα (ΕΚΤ συν ELA) είχε μειωθεί κατά περίπου 9 δισ. ευρώ, διαμορφούμενο στα 25,9 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα μέσα του 2012, τονίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα συνεχίσει να έχει θετικό αντίκτυπο στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα της τράπεζας.

Κατά το α' τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η χρηματοδότησή της από τον ELA αντικαταστάθηκε με χαμηλού κόστους παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα, ενώ στο τέλος του 2012 το 100% της ρευστότητας από το ευρωσύστημα (30,9 δισ.) προερχόταν από τον Έκτακτο Μηχανισμό ELA, στο τέλος του Ιουνίου του τρέχοντος έτους είχε, κατά το μεγαλύτερο μέρος του αντικατασταθεί (23,8 δισ. επί συνόλου 25,9 δισ. ευρώ) από χρηματοδότηση της ΕΚΤ, οδηγώντας την έκθεση της ΕΤΕ στον ELA σε μόλις €2,1 δισ.

Λόγω της αυξημένης εισροής στην τράπεζα καταθέσεων και της ιδιαίτερα καλής, αν όχι μοναδικής, σχέσεως καταθέσεων προς δάνεια, η ΕΤΕ είναι σε θέση να σταθεί αρωγός προς τα υγιή επιχειρηματικά σχέδια αλλά και τα ελληνικά νοικοκυριά. Στο πλαίσιο αυτό επανεξετάζει προγράμματα, επικαιροποιεί σχέδια και προσαρμόζει τις πολιτικές της.

Μείωση των νέων επισφαλειών και κατά το β’ τρίμηνο

Η διοίκηση της Εθνικής εκτίμησε ότι η τράπεζα «έχει απορροφήσει μεγάλο μέρος των αναμενόμενων ζημιών από επισφάλειες μέσω της οργανικής της κερδοφορίας» καθώς για τα έτη 2010-2012 έχει εγγράψει νέες προβλέψεις για επισφαλείς δανειακές απαιτήσεις περίπου 5 δισ. ευρώ, διατηρώντας το υψηλότερο ποσοστό κάλυψής τους στο 54%.

Επιπλέον, θετική ένδειξη αναστροφής της αρνητικής πορείας των επισφαλειών αποτελεί το γεγονός ότι ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2012 και σαφώς το α' τρίμηνο του 2013 καταγράφεται σημαντική μείωση των νέων επισφαλειών για την ΕΤΕ στην Ελλάδα, σε σχέση με αυτές κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2012. Η ιδιαίτερα θετική αυτή τάση συνεχίζεται και στο β' τρίμηνο του 2013.

Η ΕΤΕ κατάφερε να μειώσει τα εγχώρια λειτουργικά έξοδα κατά περίπου 25% σωρευτικά από την αρχή της κρίσης.

Οι αποφάσεις της Εθνικής Τράπεζας

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει ότι σήμερα, 12 Ιουλίου 2013, πραγματοποιήθηκε η Επαναληπτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας στο Μέγαρο Μελά. Η Γενική Συνέλευση συνεδρίασε με απαρτία 26,90% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και έλαβε τις εξής αποφάσεις:

1. Ενέκρινε, μετά από την υποβολή των Εκθέσεων του Δ.Σ. και των ελεγκτών, τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2012.

2. Απάλλαξε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τους ελεγκτές της Εθνικής Τράπεζας από κάθε ευθύνη αποζημίωσης.

3. Ενέκρινε τις αμοιβές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας για την εταιρική χρήση 2012, σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ. 2 Κ.Ν. 2190/1920, καθόρισε τις αμοιβές του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, του Διευθύνοντος Συμβούλου, του Αναπληρωτού Διευθύνοντος Συμβούλου και των μη εκτελεστικών μελών Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι την Τακτική Γενική Συνέλευση έτους 2014, ενέκρινε τις αμοιβές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας για την εταιρική χρήση 2012, ως μελών των επιτροπών Ελέγχου, Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων, Ανθρώπινου Δυναμικού και Αμοιβών, Διαχείρισης Κινδύνων, Στρατηγικής και καθόρισε τις αμοιβές τους μέχρι την Τακτική Γενική Συνέλευση έτους 2014.

4. Χορήγησε άδεια, σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 1 του Κ.Ν. 2190/1920 και το άρθρο 30 παρ. 1 του Καταστατικού, στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στους Γενικούς Διευθυντές, στους Βοηθούς Γενικούς Διευθυντές και στους Διευθυντές, να μετέχουν σε Διοικητικά Συμβούλια ή στη Διεύθυνση Εταιρειών του Ομίλου που επιδιώκουν όμοιους ή παρεμφερείς σκοπούς.

5. Εξέλεξε ως μέλη της Επιτροπής Ελέγχου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕ, με θητεία έως την Τακτική Γενική Συνέλευση έτους 2014 τους κ.κ. Πέτρο Σαμπατακάκη, Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου, Στέφανο Βαβαλίδη, Αλέξανδρο Μακρίδη και Χαράλαμπο Μάκκα.

6. Εξέλεξε για τον έλεγχο των ετήσιων, εξαμηνιαίων, καθώς και των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της Τράπεζας και του Ομίλου της για τη χρήση 2013, τους ελεγκτές κ.κ. Εμμανουήλ Πηλείδη και Beate Randulf της εταιρείας ορκωτών ελεγκτών Deloitte Χατζηπαύλου Σοφιανός και Καμπάνης Α.Ε. και καθόρισε την αμοιβή τους.

 

*Δείτε τις ομιλίες των κ. Ζανιά και Τουρκολιά στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v