Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deal Λαϊκής-Marfin: To ενθαρρύνουν οι αρχές (upd)

Με την ενθάρρυνση των εποπτικών (Κεντρική Τράπεζα Κύπρου) και των πολιτειακών αρχών της Κύπρου, ξεκινούν οι διαδικασίες για τις δημόσιες προσφορές της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου προς τις Mafrin F.G. και Εγνατία Τράπεζα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Marfin Ανδρέας Βγενόπουλος στη συνέντευξη τύπου που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στη Λευκωσία.

Deal Λαϊκής-Marfin: To ενθαρρύνουν οι αρχές (upd)
Με την ενθάρρυνση των εποπτικών (Κεντρική Τράπεζα Κύπρου) και των πολιτειακών αρχών της Κύπρου, ξεκινούν οι διαδικασίες για τις δημόσιες προσφορές της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου προς τις Mafrin F.G. και Εγνατία Τράπεζα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Marfin Ανδρέας Βγενόπουλος στη συνέντευξη τύπου που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στη Λευκωσία.

Αύριο θα γίνει παρουσίαση του deal προς τους Κύπριους αναλυτές.

Κατά τη συνέντευξη τύπου, ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές που διανοίγονται στο χώρο της Ν.Α. Ευρώπης για τον τραπεζικό οργανισμό που δημιουργούν η Marfin F.G., η Λαϊκή και η Εγνατία Τράπεζα.

Έναν οργανισμό που έχει παρουσία σε 13 χώρες, διαθέτει πολύ ισχυρά κεφάλαια προς αξιοποίηση και θα διεκδικήσει πρωταγωνιστική θέση στο χρηματοπιστωτικό τομέα της ευρύτερης περιοχής.

Eξάλλου σε σκιαγράφηση της νέας μετοχικής δομής που θα προκύψει εάν και εφόσον γίνουν αποδεκτές οι δημόσιες προτάσεις που θα υποβάλει η Λαϊκή Τράπεζα για απόκτηση του 100% του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου των Marfin Financial Group και Εγνατίας Τράπεζας, προέβη σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της MFG, Ανδρέας Βγενόπουλος, όπως μεταδίδει το site stockwatch.

Σύμφωνα με τον κ. Βγενόπουλο, το 40% του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου που θα προκύψει από το νέο σχήμα θα κατέχουν ξένοι θεσμικοί, το 14%-15% το κράτος του Dubai, ποσοστό μεταξύ 9%-15% θα λάβουν οι μεγαλομέτοχοι Πλάτων Λανίτης, Θεοχαράκης και Βγενόπουλος και το υπόλοιπο μερίδιο θα διαμοιραστεί στους μετόχους της τράπεζας.

Ο κ. Βγενόπουλος που μιλούσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση των αποφάσεων που έλαβε χθες το ΔΣ της Λαϊκής, δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο σε μελλοντικό στάδιο το κράτος του Dubai να αυξήσει το μερίδιό του φθάνοντας κοντά στο 20%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin, αναφέρθηκε και στα κριτήρια επιλογής έδρας του ομίλου στην Κύπρο.

Όπως σημείωσε ο σεβασμός στην παράδοση και στην πολυετή παρουσία της Λαϊκής Τράπεζας, η εμπιστοσύνη στη σταθερότητα της κυπριακής οικονομίας, η ενθάρρυνση από την πολιτική ηγεσία και τις εποπτικές αρχές και η γεωγραφική θέση της έδρας του Ομίλου εναρμονίζεται με τη στρατηγική ανάπτυξης τόσο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη όσο και στο μεσογειακό και αραβικό χώρο.

Ο κ. Βγενόπουλος επεσήμανε ότι η συγχώνευση θα δημιουργήσει αξία λόγω των ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών, μέσα από οικονομική, λειτουργική και στρατηγική αναδιοργάνωση. Τόνισε συγκεκριμένα ότι η συγχώνευση δημιουργεί αύξηση των κερδών ανά μετοχή για όλους τους μετόχους από το 2007, λόγω αύξησης εσόδων και εργασιών, περιορισμό του κόστους και τη χρησιμοποίηση πλεονάζοντος κεφαλαίου και πόρων.

”Όλοι οι μέτοχοι θα έχουν οφέλη από τη διαφοροποίηση πηγών εσόδων, από την έκθεση και επέκταση σε αγορές με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, την ισχυρότατη κεφαλαιακή επάρκεια (αυξάνεται σε 17% ο δείκτης CAD) και την πρόσβαση σε ένα ευρύτερο δίκτυο διανομής ταυτόχρονα με διαφοροποιημένη και πληρέστερη προϊοντική βάση”, υπογράμμισε.

Από την πλευρά τους, ο πρόεδρος του ομίλου Λαϊκής Νεοκλής Λυσσάνδρου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Χρήστος Στυλιανίδης χαρακτήρισαν ιστορική αυτή τη μέρα καθώς οι αποφάσεις που λήφθηκαν είναι προς όφελος τόσο του ομίλου όσο και της κυπριακής οικονομίας γενικότερα.

Εξέφρασαν δε την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι με πιθανή επιτυχία των ΔΠ που θα υποβάλει ο Όμιλος, θα βρεθεί στην πρώτη θέση σε κατάταξη στην κυπριακή αγορά και στην δεύτερη θέση στην Ελλάδα πίσω από την Εθνική Τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v