Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικός πρωταθλητής με ”όχημα” τη Λαϊκή!

Τη δημιουργία ηγετικού τραπεζικού ομίλου στην ευρύτερη περιοχή, με την ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση στην Κύπρο και την δεύτερη θέση στην ελληνική αγορά, θα έχουν ως αποτέλεσμα οι Δημόσιες Προτάσεις που κατέθεσε η Λαϊκή για το 100% των μετοχών της MFG και της Εγνατίας. Με ”καταλύτη” την MFG, πραγματοποιείται ουσιαστικά μια ριζική αναδιάρθρωση που δημιουργεί σαφώς μεγαλύτερη ισχύ και προοπτικές. Οι σχέσεις ανταλλαγής και οι όροι των Δημοσίων Προτάσεων.

Τραπεζικός πρωταθλητής με ”όχημα” τη Λαϊκή!
Με μια τριπλή συνένωση που αναδεικνύει εντυπωσιακή κεφαλαιακή ισχύ της τάξεως των 3,3 δισ., ευρώ, συγκεντρώνει ενεργητικό άνω των 22 δις. ευρώ, διεθνοποιεί τις δραστηριότητες και προοιωνίζεται ραγδαία περαιτέρω επέκταση, η Marfin Financial Group, η Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου και η Εγνατία Τράπεζα αναδιαρθρώνονται σε έναν ισχυρό τραπεζικό οργανισμό στο χώρο της ΝΑ Ευρώπης.

Έναν όμιλο με ίδια κεφάλαια που του δίνουν τη δεύτερη θέση στην ελληνική αγορά (μετά την Εθνική Τράπεζα!) και την πρώτη στην αγορά της Κύπρου.

Η υποβολή δημοσίων προσφορών από την Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου για το 100% των μετοχών της MFG και της Εγνατίας, καθώς και η ιδιωτική πρόταση για τους μετόχους μειοψηφίας της (θυγατρικής της ΛΤΚ) Λαϊκή Ελλάδος, είναι ουσιαστικά μια κίνηση αναδιάρθρωσης εκ βάθρων που απαλείφει τις μειοψηφίες που υπήρχαν σε διάφορα επίπεδα των ”συνδεδεμένων” μεταξύ τους οργανισμών οδηγεί όμως και στην ανατροπή του υφισταμένων ισορροπιών δυνάμεων, στο τραπεζικό χώρο της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο νέος όμιλος που δημιουργείται με βάση την ΛΤΚ, δεν κρύβει εξ αρχής ότι θα διεκδικήσει πρωταγωνιστική θέση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όχι μόνον της γεωγραφικής μας περιοχής, αλλά και ευρύτερα, καθώς ήδη υπάρχει – αθροιστικά- παρουσία σε 13 διαφορετικές χώρες, ενώ διαθέτει πολύ ισχυρά κεφάλαια προς αξιοποίηση ικανά να πυροδοτήσουν επεκτατικές κινήσεις σε όλο το εύρος της χρηματοπιστωτικής αγοράς

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της ΛΤΚ θα διαπραγματεύεται ταυτόχρονα σε τρία χρηματιστήρια, το ΧΑ, το ΧΑΚ, αλλά και το χρηματιστήριο του Dubai, με κεφαλαιοποίηση η οποία με βάση τις αποτιμήσεις στις οποίες πραγματοποιούνται οι Δημόσιες Προσφορές, κινείται στην περιοχή των 4,3 δισ. ευρώ.

Συγκρινόμενα με αυτή την κεφαλαιοποίηση τα εκτιμώμενα μετά φόρων κέρδη του σχηματιζόμενου ομίλου, όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση της ΛΤΚ, δίνουν λόγο τιμής προς κέρδη (Ρ/Ε) 11,6 για το επόμενο έτος, 9,7 για το 2008 και 8,4 για το 2009, ενώ ο λόγος τιμής προς λογιστική αξία (Ρ/BV) διαμορφώνεται στο 1,3.

”Καταλύτης” για τις εξελίξεις, είναι η Marfin Financial Group και οι ισχυροί μέτοχοι της, που προφανώς εξασφάλισαν τη συναίνεση των λοιπών σημαντικών μετόχων στις άλλες δύο τράπεζες, προκειμένου να προωθηθεί το συγκεκριμένο φιλόδοξο σχήμα αναδιάρθρωσης. Σημειώνεται ότι η MFG κατέχει ποσοστό ελέγχου στην Εγνατία Τράπεζα, (43,72%) ενώ έχει ήδη ισχυρό ποσοστό, (12,55%) επιρροή και θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της πολυμετοχικής ΛΤΚ.

Οι Δημόσιες Προτάσεις θα ισχύσουν ακόμη κι αν γίνουν αποδεκτές μόνον από το 40% των μετοχών, οπότε δεν υπάρχουν περιθώρια μη υλοποίησης του εγχειρήματος, με δεδομένα τα ποσοστά που κατέχει η MFG στην Εγνατία αλλά και τα ποσοστά που κατέχει η Dubai Ιnvestments και ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος στην ίδια τη Marfin.

Θεωρείται όμως βέβαιο ότι την κίνηση θα ακολουθήσουν και οι λοιποί σημαντικοί μέτοχοι, καθώς επίσης και η πλειονότητα των θεσμικών που ούτως ή άλλως ανέμεναν από την MFG μια κίνηση που θα αναδείκνυε την αξία των συμμετοχών της και θα σχημάτιζε ένα σχήμα ευρύτερου μεγέθους και προοπτικών στο χρηματοπιστωτικό χώρο.

Με τον τρόπο που επελέγη, οι ισχυροί μέτοχοι των MFG και Εγνατία (Dubai, Βγενόπουλος, Θεοχαράκης), θα βρεθούν μαζί με τους μετόχους της ΛΤΚ (μεταξύ αυτών η ισχυρή κυπριακή οικογένεια Λανίτη), χωρίς ωστόσο, όπως προκύπτει από τις σχέσεις ανταλλαγής, να υπάρχει μέτοχος με ποσοστό άνω του 20%.

Ο νέος όμιλος θα διαθέτει 300 καταστήματα, ενεργητικό της τάξεως των 22 δισ. ευρώ ενώ με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει αποδοχή από το 100% των μετόχων της MFG και της Εγνατίας, τα ίδια κεφάλαια θα ανέλθουν στα 3,3 δισ. ευρώ και ο συντελεστής κεφαλαιακής επάρκειας στο 17,7%. Το ύψος της κεφαλαιακής επάρκειας έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς επιτρέπει χωρίς περαιτέρω διαδικασίες ενίσχυσης ( αυξήσεις, ομολογιακά κ.λ.π.) την ταχεία αύξηση του ενεργητικού του ομίλου κατά περίπου 30 δισ. ευρώ.

Στα ”συν” του σχηματιζόμενου ομίλου, το γεγονός ότι ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις είναι κάτω από τη μονάδα, φανερώνοντας ιδιαίτερα υψηλά περιθώρια αξιοποίησης κεφαλαίων και περαιτέρω διείσδυσης στην τραπεζική αγορά, ενώ διόλου τυχαία, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, είναι και η επιλογή της έδρας στην Κύπρο, καθώς η μεγαλόνησος είναι ”κέντρο” όχι μόνο για την περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και ”γέφυρα” προς την Ανατολική Ευρώπη, τη Μεσόγειο και βεβαίως τις αραβικές χώρες.

---Η ανακοίνωση της ΛΤΚ- αποτιμήσεις και σχέσεις ανταλλαγής

”Στη δημιουργία ενός ισχυρού τραπεζικού ομίλου στο χώρο της Ν.Α. Ευρώπης με ίδια κεφάλαια που τον κατατάσσουν στην 1η θέση στην αγορά της Κύπρου και στη 2η στην Ελλάδα, οδηγεί η απόφαση της ΛΑΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ (”ΛΤΚ”) να υποβάλει Προαιρετικές Δημόσιες Προτάσεις για την απόκτηση του 100% των μετοχών της MARFIN FG και της Εγνατίας Τράπεζας.

Παράλληλα, η ΛΤΚ θα υποβάλει μεταξύ άλλων, ιδιωτική πρόταση για την εξαγορά των μειοψηφιών στη θυγατρική της Λαϊκή Τράπεζα Ελλάδος.

Ο ελάχιστος αριθμός μετοχών που θα πρέπει να προσφερθούν για να ισχύσουν οι Δημόσιες Προτάσεις είναι 40%.

Ο νέος όμιλος θα έχει στο τέλος του 2006 σύνολο ενεργητικού 22,3 δισ. ευρώ, 300 υποκαταστήματα και παρουσία σε 13 χώρες. Εφόσον οι Δημόσιες Προτάσεις γίνουν πλήρως αποδεκτές και ο σχεδιασμός του Ομίλου υλοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί, τα ίδια κεφάλαια θα ανέρχονται σε 3,3 δισ. ευρώ και ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας στο 17,7%, δίνοντας έτσι στον όμιλο τη δυνατότητα να προχωρήσει άμεσα με ισχυρούς ρυθμούς αύξησης των εργασιών του και του ενεργητικού του έως και κατά 30 δισ. ευρώ ακόμη.

Ηγετική θέση θα κατέχει, εξάλλου, ο νέος όμιλος στις χρηματιστηριακές εργασίες, αφού αθροιστικά αναμένεται να καταλάβει την 3η θέση στο Χ.Α. με μερίδιο συναλλαγών περίπου 8,8%, την 1η θέση στην αγορά παραγώγων με μερίδιο περίπου 20,4% και την 1η θέση στο ΧΑΚ με μερίδιο 43,9%.

Με βάση τις αποτιμήσεις των Δημοσίων Προτάσεων, η κεφαλαιοποίηση του νέου ομίλου θα είναι της τάξης των 4,28 δισ. ευρώ, ενώ σε αντιστοιχία με αυτήν την κεφαλαιοποίηση η μετοχή θα διαπραγματεύεται με λόγο τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) 1,3.

Η διοίκηση της ΛΤΚ θα υποβάλει άμεσα αίτηση για παράλληλη διαπραγμάτευση της μετοχής στα χρηματιστήρια της Αθήνας και του Ντουμπάι, ενώ θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση της στο Χρηματιστήριο της Λευκωσίας.

Στις Δημόσιες Προτάσεις που κατατέθηκαν στις αρμόδιες εποπτικές αρχές, η ΛΤΚ προσφέρει στους μετόχους της Marfin FG και της Εγνατίας, ίδιες μετοχές που θα προέλθουν από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, με παραίτηση των παλαιών μετόχων από τα δικαιώματα προτίμησης και με τιμή διάθεσης €5,21 (CY£3) ανά μετοχή.

Για τον προσδιορισμό των σχέσεων ανταλλαγής η αξία μετοχής της Marfin FG αποτιμήθηκε στα €30,00, η κοινή και προνομιούχος μετοχή της Εγνατίας στα 6,30 ευρώ, ενώ η μετοχή της Λαϊκής Ελλάδος στα 78,15 ευρώ.

Κατά συνέπεια οι σχέσεις ανταλλαγής προσδιορίζονται:

Στις 5,757 μετοχές της ΛΤΚ για κάθε μία μετοχή της Marfin FG

Στις 1,2090 μετοχές της ΛΤΚ για κάθε μία μετοχή της Εγνατίας

Στις 14,9962 μετοχές της ΛΤΚ για κάθε μετοχή της Λαϊκής Ελλάς

Εφόσον οι Δημόσιες και Ιδιωτικές Προτάσεις γίνουν αποδεκτές από το 100% των μετόχων στους οποίους απευθύνονται, η ΛΤΚ θα προχωρήσει σε συνολική αύξηση περίπου €2,415 δισ. (1,39 δισ.CY£) εκδίδοντας 465,4 εκατ. νέες μετοχές οπότε και το σύνολο των μετοχών της θα ανέρχεται σε 822,9 εκατ.

Περίοδος αποδοχής της πρότασης προβλέπεται να είναι από τις 9 Οκτωβρίου 2006 μέχρι τις 22 Νοεμβρίου 2006, ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2006 αναμένεται να γνωμοδοτήσουν σχετικά τα διοικητικά συμβούλια της Marfin FG και της Εγνατίας. Η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΛΤΚ, για την έγκριση της αύξησης κεφαλαίου, θα πραγματοποιηθεί στις 24 Οκτωβρίου 2006.

Επικεφαλής σύμβουλος της ΛΤΚ για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τις δημόσιες προτάσεις ορίσθηκε η Deutsche Bank, ενώ ρόλο συμβούλου έχει και η Keefe, Bruyette & Woods Ltd.

Ο νέος Όμιλος υπολογίζεται να έχει στο τέλος του 2006 συνολικές καταθέσεις ύψους €15,8 δισ. και χορηγήσεις €11,7 δισ. ενώ τα κέρδη του θα προέρχονται κατά 81% από επαναλαμβανόμενες (recurring) τραπεζικές εργασίες.

Η προτεινόμενη συνένωση συνεπάγεται ισχυρές συνέργειες από πλευράς αύξησης των εσόδων και των εργασιών και περιορισμού του λειτουργικού κόστους, συγκεντρώνει κεφαλαιακές δυνάμεις και απελευθερώνει ανθρώπινο δυναμικό για περαιτέρω έντονη ανάπτυξη των εργασιών του Ομίλου στους χώρους και τις αγορές που δραστηριοποιείται.

Πεποίθηση της ΛΤΚ είναι ότι αυτή η συνένωση δυνάμεων, προσθέτει αξία στους μετόχους και των τριών οργανισμών ενώ προβλέπεται να ενισχύσει σημαντικά τα κέρδη ανά μετοχή από το πρώτο έτος λειτουργίας του νέου Ομίλου.

Ειδικότερα, εκτιμάται ότι ο σχηματισμός του νέου Ομίλου δίνει την δυνατότητα επίτευξης καθαρών κερδών μετά από φόρους της τάξης των 370 εκατ. ευρώ το 2007, 440 εκατ. ευρώ το 2008 και 510 εκατ. ευρώ το 2009”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v