Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού κρίνεται η βιωσιμότητα της κυβέρνησης

Κρίσιμη η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τονίζει η Eurobank. Τονίζει την ανάγκη επανασχεδιασμού του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης από την τρόικα.

Πού κρίνεται η βιωσιμότητα της κυβέρνησης

Από τη νέα προγραμματική συμφωνία και την προώθηση των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα κριθεί η βιωσιμότητα της -δικομματικής πλέον- κυβέρνησης, σημειώνει η Eurobank σε έκθεσή της. 

Όπως αναφέρει η τράπεζα, η μείωση του κινδύνου της ελληνικής οικονομίας μπορεί να επιτευχθεί μέσω:

- της αποφυγής της μεταρρυθμιστικής κόπωσης,
- της επιτυχούς ολοκλήρωσης της τρέχουσας αξιολόγησης της τρόικας,
- του επανασχεδιασμού του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του στόχου των €2,1 δις. για το 2013.

Αναλυτικότερα, όπως σημειώνει η τράπεζα, στη χθεσινοβραδινή συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων που μέχρι χθες το βράδυ συμμετείχαν στην κυβέρνηση συνεργασίας διαπιστώθηκε αδιέξοδο όσον αφορά τα επόμενα βήματα σχετικά με την επανίδρυση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Η ΔΗΜΑΡ το μικρότερο από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης συνεργασίας με αφορμή τη διαδικασία πρόσληψης υπαλλήλων του μεταβατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα αποφάσισε την αποχώρηση της από την κυβέρνηση. Η συγκεκριμένη κίνηση, αν και δεν μπορεί να οδηγήσει άμεσα σε πτώση της κυβέρνησης συνεργασίας αφού τα άλλα δύο κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) έχουν την απαραίτητη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, δημιουργεί μια σειρά από ερωτηματικά για την επόμενη περίοδο.

Το πρώτο από αυτά τα ερωτήματα έχει να κάνει με την βιωσιμότητα της νέας κυβέρνησης. Τα δύο κόμματα διαθέτουν μαζί 153 έδρες (128 έδρες η ΝΔ και 28 το ΠΑΣΟΚ) στο Κοινοβούλιο εξασφαλίζοντας μια οριακή πλειοψηφία μόλις δύο εδρών. Με δεδομένη την κρισιμότητα των ζητημάτων που θα τεθούν σε ψηφοφορία τον επόμενο καιρό (μεταρρυθμίσεις όπως η διαθεσιμότητα των δημοσιών υπαλλήλων, οι 4000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2013 (συμπεριλαμβανομένων και αυτών της ΕΡΤ) και οι 15000 συνολικά μέχρι το τέλος του 2014) η οριακή πλειοψηφία των δύο εδρών δεν αποτελεί εγγύηση για την ολοκλήρωση της τετραετίας από πλευράς της νέας (δικομματικής) κυβέρνησης συνεργασίας. Η ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση από μερίδα των ανεξάρτητων βουλευτών μπορεί να βελτιώσει λίγο τις προοπτικές. Σημειώστε εδώ ότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές αριθμούν συνολικά 14 μέλη (όσα ακριβώς και η ΔΗΜΑΡ που αποχώρησε από την κυβέρνηση).

Το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με την προγραμματική συμφωνία της νέας κυβέρνησης. Θεωρούμε ότι η εξασφάλιση της συνέχειας εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού προγράμματος είναι το ζητούμενο από την κυβερνητική πλειοψηφία την επόμενη περίοδο.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι σκοπός της πρωτοβουλίας για την κατάργηση της ΕΡΤ και την επανίδρυση του δημόσιου φορέα ραδιοφωνίας και τηλεόρασης ήταν να σηματοδοτήσει τη δέσμευση της κυβέρνησης για την προώθηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου με ορθολογικά και αξιοκρατικά κριτήρια.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία όμως, όπως εξελίχθηκε στη συνέχεια, κινδυνεύει να εκληφθεί μόνο ως μια απομονωμένη προσπάθεια που θα διευκολύνει την επίτευξη του στόχου των αποχωρήσεων από τον δημόσιο τομέα.

Υπάρχει ο κίνδυνος της μεταρρυθμιστικής κόπωσης από την πλευρά της κυβέρνησης εξαιτίας της πιθανής αδυναμίας διαμόρφωσης μιας κοινής και αποτελεσματικής στρατηγικής που να είναι και σύμφωνη με το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης. Μεσοπρόθεσμα, ακόμη και αν κάτι τέτοιο δεν οδηγήσει στον εκτροχιασμό του προγράμματος θα επιβαρύνει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αφού θα επιβαρύνει την αποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v