ΕΤΕ: Το "μυστικό" με τα δικαιώματα της αύξησης

Κλειδί η άσκηση δικαιωμάτων για την απόκτηση αδιάθετων μετοχών. Οι «υποχρεωτικές» πωλήσεις από ταμεία και πώς αντικρίζονται με αγορές δικαιωμάτων από επιχειρηματίες. Το υψηλότερο leverage και τα περιθώρια αρμπιτράζ.

ΕΤΕ: Το μυστικό με τα δικαιώματα της αύξησης

Υψηλός τζίρος, μεταβλητότητα που ζαλίζει και ικανοποιητικά περιθώρια αρμπιτράζ. Το δικαίωμα της Εθνικής επιφύλαξε κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης τις... αναμενόμενες σχεδόν συγκινήσεις...

Η αγορά περίμενε ότι λόγω υψηλής τιμής εκκίνησης (4,45 ευρώ) και κυρίως της μεγάλης προσφοράς δικαιωμάτων από την πλευρά των ασφαλιστικών ταμείων το δικαίωμα θα ξεκινούσε να είναι διαπραγματεύσιμο σε αισθητά χαμηλότερη τιμή.

Και επειδή η παραπάνω εκτίμηση είχε καταστεί κοινός τόπος, η πτώση έφθασε σε επίπεδα υπερβολής και το δικαίωμα άνοιξε στο 0,75 ευρώ, 83,15% χαμηλότερα από την τιμή εκκίνησης διαπραγμάτευσης. Η υπερβολή αγοράστηκε, το δικαίωμα αντέδρασε ως τα υψηλά των 3,11 ευρώ, για να κλείσει, τελικώς, στο 1,6 ευρώ.

Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί από εδώ και πέρα.

Η συγκλίνουσα εκτίμηση της αγοράς είναι ότι η πίεση στο δικαίωμα της Εθνικής θα συνεχιστεί λόγω των πωλήσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και της απουσίας αξιοσημείωτης ζήτησης.

Οι πωλήσεις δικαιωμάτων από τα ταμεία είναι περίπου δεδομένες και ξεκίνησαν ήδη από χθες. Όπως αποκάλυψε το Euro2day τα ταμεία μπορούν θεωρητικά να ασκήσουν τα δικαιώματά τους, αλλά δεν δικαιούνται warrants λόγω της δέσμευσης που έχει αναλάβει η Ελλάδα απέναντι στην τρόικα.

Για τον λόγο αυτό τα περισσότερα από αυτά αποφάσισαν να πουλήσουν τα δικαιώματά τους και να αγοράσουν με το αντίτιμο μετοχές Εθνικής, ίσης αξίας, ώστε να περιορίσουν, όσο μπορούν, το dilution. Μια γεύση της στρατηγικής αυτής πήρε η αγορά χθες καθώς την ώρα που γκρεμιζόταν το δικαίωμα η τιμή της μετοχής παραδόξως ανέβαινε.

Και αν η -υψηλή- προσφορά είναι περίπου δεδομένη, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συνοδευτεί και από ισχνή ζήτηση. Και αυτό διότι υπάρχουν όροι της αύξησης κεφαλαίου που ενδέχεται να κρύβουν... εκπλήξεις.

Κλειδί η άσκηση -κάποιων- δικαιωμάτων

Όπως είναι γνωστό, η Εθνική επιδιώκει να συγκεντρώσει από μεγάλα ιδιωτικά πορτοφόλια περίπου 800 εκατ. ευρώ. Και όπως έγραψε το Euro2day πάνω από 400 επιχειρηματίες έχουν δεσμεύσει σε ειδικό λογαριασμό κεφάλαια άνω των 700 εκατ. ευρώ.

Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν είναι σήμερα μέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας. Η αγορά θεωρεί ότι αυτοί οι επενδυτές θα πάρουν μετοχές από τυχόν αδιάθετες μετοχές. Πρόκειται για μισή αλήθεια. Και αυτό γιατί για να προεγγραφεί κάποιος για αδιάθετες μετοχές, σύμφωνα με τους όρους της αύξησης, θα πρέπει να έχει δικαιώματα και να έχει προβεί σε άσκησή τους στο σύνολό τους.

Με δεδομένο ότι μπορεί κανείς να προεγγραφεί για απεριόριστο αριθμό αδιάθετων μετοχών (εντός βέβαια του πλαισίου επίτευξης του στόχου του 1,17 δισ. ευρώ) αρκετοί επιχειρηματίες και μεγάλοι ιδιώτες επιλέγουν να αγοράσουν δικαιώματα, με σκοπό αφού τα ασκήσουν να προεγγραφούν για πολλαπλάσιο αριθμό αδιάθετων μετοχών.

Από χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική επιδιώκει να αντικρίσει την προσφορά δικαιωμάτων από τα ταμεία και άλλους φορείς της γενικής κυβέρνησης και τη ζήτηση για αγορά δικαιωμάτων από τους επενδυτές που ενδιαφέρονται να μπουν στην ΑΜΚ και μέσω της προαναφερόμενης τακτικής.

Πρόκειται για ένα ματσάρισμα που αποκτά βαρύτητα γιατί ανατρέπει εν μέρει την πεποίθηση της αγοράς ότι τα μεγάλα πορτοφόλια που δεσμεύονται να βάλουν κεφάλαια της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ στην αύξηση θα έπαιρναν απευθείας αδιάθετες μετοχές.

Επιπρόσθετα, ενδιαφέρον για την αγορά δικαιωμάτων Εθνικής υπάρχει και από ξένα επενδυτικά κεφάλαια, εκπρόσωποι των οποίων σημειώνουν τα υψηλότερα περιθώρια μόχλευσης που ενέχει το δικαίωμα της Εθνικής σε σχέση με αυτό της Alpha Bank στην αύξηση που ολοκληρώνεται σήμερα.

Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι έχει επενδυτικό νόημα να τοποθετηθεί κάποιος στην Εθνική αγοράζοντας δικαιώματα, αν βέβαια πιστεύει στα νούμερα της τράπεζας και στις προοπτικές της εγχώριας οικονομίας.

Τα περιθώρια αρμπιτράζ

Χθες η πορεία του δικαιώματος και του τίτλου παρείχε στους traders και αξιοσημείωτα περιθώρια για κινήσεις αρμπιτράζ. Με την τιμή του δικαιώματος να ανοίγει στο 0,75 ευρώ και την τιμή της μετοχής να κινείται ανοδικά στο ξεκίνημα (ως τα 4,70 ευρώ), αρκετοί αγόρασαν δικαιώματα πουλώντας μετοχές.

Στο 0,75 ευρώ άλλαξαν χέρια 207 χιλιάδες δικαιώματα, ενώ στην ανοδική αντίδραση που ακολούθησε και μέχρι η τιμή να πιάσει το 1 ευρώ διενεργήθηκε επιπλέον όγκος 300 χιλιάδων μετοχών.

Αντίστροφα, όταν η τιμή του δικαιώματος έπιασε τα 3,11 ευρώ εκδηλώθηκαν ισχυρές πωλήσεις, με αποτέλεσμα μέσα σε μερικά λεπτά να υποχωρήσει η τιμή σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v