Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Marfin Bank-Λαϊκή-Εγνατία ”εις σάρκαν μίαν”!

Την έναρξη της διαδικασίας συγχώνευσης αποφάσισαν τα Δ.Σ. των Marfin Bank, Λαϊκή και Εγνατία Τράπεζα, σκοπεύοντας στη δημιουργία ενός υπολογίσιμου πόλου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα με ενεργητικό άνω των 8,2 δισ. ευρώ, καταθέσεις 6,2 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 5,8 δισ. ευρώ και συνολικά κεφάλαια πελατείας υπό διαχείριση 9 δισ. ευρώ.

Marfin Bank-Λαϊκή-Εγνατία ”εις σάρκαν μίαν”!
Την έναρξη διαδικασίας συγχώνευσης αποφάσισαν τα διοικητικά συμβούλια των Marfin Bank, Λαϊκή Τράπεζα και Εγνατία Τράπεζα, δημιουργώντας έναν υπολογίσιμο πόλο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Όπως είχε προαναγγείλει κατά το πρόσφατο conference call της MFG ο αντιπρόεδρος του ομίλου, κ. Α. Βγενόπουλος, απορροφώσα τράπεζα θα είναι η Εγνατία, ενώ ως ημερομηνία μετασχηματισμού ορίστηκε η 31η Δεκεμβρίου 2006.

Πρόθεση των τριών τραπεζών είναι να διορίσουν ανεξάρτητους διεθνείς οίκους αναγνωρισμένου κύρους, οι οποίοι θα γνωμοδοτήσουν επί της σκοπιμότητας της συγχώνευσης και της διαμόρφωσης του νέου κοινού επιχειρηματικού σχεδίου καθώς και επί των σχέσεων ανταλλαγής μετοχών.

Όπως ανακοινώθηκε, η ολοκλήρωση της συγχώνευσης τελεί υπό την έγκριση των γενικών συνελεύσεων των μετόχων των τριών τραπεζών, που αναμένεται να αποφασίσουν εντός του α΄ τριμήνου του 2007 και υπό την αίρεση της κατά νόμον λήψεως όλων των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου.

Επίσης, τα διοικητικά συμβούλια της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος αποφάσισαν την έναρξη της διαδικασίας συγχώνευσής τους με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη και ημερομηνία μετασχηματισμού την 30ή Ιουνίου 2006. Και αυτή η συγχώνευση υπόκειται στις αντίστοιχες εγκρίσεις και αιρέσεις. Η ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ αναμένεται να καταστεί σύντομα θυγατρική της MARFIN BANK και ως εκ τούτου θυγατρική της νέας τράπεζας που θα προκύψει από την προαναφερθείσα τριπλή συγχώνευση.

Η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί αναμένεται να έχει ενεργητικό άνω των 8,2 δισ. ευρώ, καταθέσεις 6,2 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 5,8 δισ. ευρώ και συνολικά κεφάλαια πελατείας υπό διαχείριση 9 δισ. ευρώ.

Τα μερίδια αγοράς στις εγχώριες καταθέσεις θα κυμαίνονται στο 4%, στις χορηγήσεις 3,3%, ενώ σημαντικό θα είναι το μερίδιο αγοράς στην καταναλωτική πίστη.

Στις χρηματιστηριακές εργασίες η νέα τράπεζα αναμένεται να έχει μερίδιο αγοράς περίπου 10% στις συναλλαγές μετοχών και περίπου 18% στις συναλλαγές παραγώγων στα βασικά συμβόλαια του FTSE-20 και FTSE-40. Τέλος, θα διαθέτει δίκτυο περίπου 140 καταστημάτων στην Ελλάδα, ενώ θα απασχολεί περί τους 3.000 εργαζόμενους.

Σχολιάζοντας τις ανωτέρω εξελίξεις ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MARFIN FINANCIAL GROUP, κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

”Οι δρομολογούμενες συγχωνεύσεις που θα ολοκληρωθούν με τις πλέον αντικειμενικές διαδικασίες πληρούν τα κριτήρια της αύξησης της μετοχικής αξίας για τους μετόχους και των τριών τραπεζών με την επίτευξη υψηλότερης απόδοσης κεφαλαίων, οικονομικής ευρωστίας και δυνατοτήτων ανάπτυξης. Η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί θα έχει το μέγεθος εκείνο (critical mass) που απαιτείται για να είναι ανταγωνιστική και ιδιαίτερα κερδοφόρα μέσα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Παράλληλα, με τη συνένωση έμψυχου δυναμικού και κεφαλαίων, θα έχει τη δυνατότητα να δρομολογήσει τη δυναμική περαιτέρω ανάπτυξή της, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες σταδιοδρομίας για το προσωπικό και τα στελέχη της στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τέλος, οι συνδυαστικές ικανότητες και τεχνογνωσίες της και το χαμηλότερο κόστος χρήματος που θα προκύψει θα λειτουργήσουν προς όφελος των πελατών της τόσο σε ποιότητα όσο και σε κόστος υπηρεσιών”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v