Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Σύντομα τριπλή συγχώνευση Εγνατίας–Marfin-Λαϊκής”

Για τριπλή συγχώνευση Λαϊκής - Εγνατίας - Marfin στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους κάνει λόγο ο πρόεδρος του ομίλου της Λαϊκής Τράπεζας, Κίκης Λαζαρίδης. Τι δηλώνει για τους στόχους της ”τριπλής συγχώνευσης, πως σχολιάζει τους λόγους της αποχώρησης της HSBC από τον Όμιλο, αλλά και την απόφαση της Marfin να επενδύσει στη Λαϊκή Τράπεζα.

”Σύντομα τριπλή συγχώνευση Εγνατίας–Marfin-Λαϊκής”
Για τριπλή συγχώνευση Λαϊκής - Εγνατίας - Marfin στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους κάνει λόγο ο πρόεδρος του ομίλου της Λαϊκής Τράπεζας, Κίκης Λαζαρίδης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ”Πολίτης”, την οποία αναδημοσιεύει το κυπριακό site ”stockwatch”.

Ο κ. Λαζαρίδης είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τις λεπτομέρειες και τους στόχους της ”τριπλής συγχώνευσης, ενώ δεν παραλείπει να σχολιάσει τους λόγους της αποχώρησης της HSBC από τον Όμιλο, αλλά και την απόφαση της Marfin να επενδύσει στη Λαϊκή Τράπεζα.

”Τα τελευταία πέντε χρόνια θέλαμε να επεκταθούμε, να αυξήσουμε το μετοχικό μας κεφάλαιό αλλά η HSBC δεν συμμετείχε. Και εμείς ζούσαμε σε μια συνεχή αγωνία: Η HSBC θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου; Η απάντηση ήταν όχι και η εμπιστοσύνη του κόσμου προς τον Οργανισμό μειωνόταν. Εμείς, δυστυχώς, υπερτιμήσαμε την αξία της HSBC για τη Λαϊκή. Στο τέλος ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι η έξοδος της HSBC από τον Όμιλο ισοδυναμούσε με απεγκλωβισμό. Είναι για το λόγο αυτό που την ημέρα που ανακοινώθηκε η πρόθεσή της να πουλήσει, η μετοχή σημείωσε σημαντική άνοδο”, σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης.

--- Τα σχέδια για την ”τριπλή συγχώνευση”

Σχετικά με τα δημοσιεύματα περί τριπλής συγχώνευσης Εγνατίας - Marfin Bank και Λαϊκής Ελλάδος, ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι δεν πρόκειται για σενάρια, αλλά για σχέδιά τα οποία κατήρτισαν Λαϊκή και Marfin από τις πρώτες κιόλας επαφές τους.

”Μέσα από τη συγχώνευση θα δημιουργηθεί μια νέα τράπεζα στην οποία η κάθε πλευρά θα συμμετέχει με ποσοστό που θα βασίζεται στην αξία που θα προσφέρει στο νέο σχήμα. Θα διενεργηθεί, λοιπόν μία αποτίμηση της αξίας των εμπλεκομένων τραπεζών, όποιες και αν είναι και θα πάρει ο καθένας το μερίδιό του. Αν παραδείγματος χάριν η αξία της Λαϊκής αποτιμηθεί όσο το 40% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας τράπεζας που θα δημιουργηθεί, τότε αυτό ακριβώς θα πάρει”, τόνισε.

Αναφορικά με το αν η νέα τράπεζα θα έχει το όνομα της Λαϊκής είπε ότι πριν από την εξαγορά του ελέγχου της Εγνατίας από τον Όμιλο της Marfin, υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να διατηρηθεί το όνομα της Λαϊκής. ”Όπως μας είχαν ενημερώσει από την πλευρά της Marfin, έρευνες κατέδειξαν ότι η Λαϊκή είχε μεγάλη απήχηση. Οι νέες εξελίξεις όμως ενδεχομένως να αλλάξουν τα δεδομένα. Πάντως το όνομα Λαϊκή δεν μπορεί να χαθεί. Έχει μεγάλη απήχηση”, υπογράμμισε.

Όσον αφορά το κατά πόσο έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα γι’ αυτή τη συγχώνευση ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί. ”Σύντομα θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία. Θα οριστεί συντονιστική επιτροπή η οποία θα απαρτίζεται από εκπροσώπους και των τριών τραπεζών και η οποία θα αναλάβει τα διαδικαστικά θέματα. Ενδεχομένως να υπάρξουν cross appointments στα διοικητικά συμβούλια των τριών τραπεζών. Έτσι θα οδηγηθούμε σταδιακά προς τη συγχώνευση. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στη συγχώνευση τμημάτων όπως τα τμήματα treasury και τα λογιστήρια, για να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας. Ο τελικός στόχος είναι να δημιουργηθεί μια μεγάλη σύγχρονη τράπεζα στην Ελλάδα”, είπε.

Αναφορικά με το αν οι μέτοχοι της Λαϊκής θα χάσουν ή θα κερδίσουν από αυτή τη συγχώνευση ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε ότι η Λαϊκή θα συμμετέχει με μειωμένο σε σχέση με σήμερα ποσοστό αλλά σε ένα σημαντικά μεγαλύτερο σχήμα το οποίο θα επεκταθεί ραγδαία. ”Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια μεγάλη τράπεζα που θα φτάσει το μέγεθος των τεσσάρων - πέντε μεγαλύτερων της Ελλάδος. Σε πρώτη φάση θα μιλούμε για 180 καταστήματα τα οποία σε δύο χρόνια θα αυξηθούν σε 250 - 300. Συνεπώς το σημερινό ποσοστό στη Λαϊκή Ελλάδος που ανέρχεται στο 78% θα μειωθεί σε 40%, αλλά αυτή η μείωση θα μας αποφέρει ως εάν να είχαμε το 120% της σημερινής τράπεζας στην Ελλάδα”, ανέφερε.

--- Μέσω της Λαϊκής η επέκταση στα Βαλκάνια

Σχετικά με το αν η νέα αυτή τράπεζα που θα δημιουργηθεί από την τριπλή συγχώνευση θα αναλάβει την επέκταση του Ομίλου Λαϊκής στο εξωτερικό, ο κ. Λαζαρίδης απάντησε αρνητικά.

”Όχι, ο Όμιλος της Λαϊκής στην Κύπρο αναλαμβάνει την επέκταση στα Βαλκάνια. Για την επέκταση στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη έχουμε τον πρώτο λόγο εμείς και η εξήγηση είναι απλή: έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να δρομολογήσει και να πραγματοποιήσει την επέκταση. Μετά τη Σερβία, λοιπόν, ο Όμιλος Λαϊκής πάει Εσθονία. Η Marfin αγόρασε ήδη μία τράπεζα στην Εσθονία και όπως δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Marfin, κ. Βγενόπουλος, θα την πωλήσει στη Λαϊκή. Θα δημιουργήσουμε μια ισχυρή τράπεζα στην Ελλάδα και θα επεκταθούμε στην ανατολική Ευρώπη, στα Βαλκάνια και τις πρώην Σοβιετικές χώρες. Ήδη είμαστε στη Σερβία και την Εσθονία, επόμενος στόχος η Ρουμανία και από εκεί και πέρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Δημιουργείται μια μεγάλη δυναμική. Στα επόμενα δύο με τρία χρόνια δεν θα υπάρχει η Λαϊκή όπως τη γνωρίζουμε σήμερα”, επεσήμανε.

--- Εμφαση στο private banking

Κληθείς να σχολιάσει το τι περιλαμβάνουν τα σχέδιά του Ομίλου στον τομέα του private banking, είπε ότι αποφάσισαν ήδη με τη Marfin να ιδρύσουν εταιρεία στο Λονδίνο η οποία θα δραστηριοποιείται αποκλειστικά στον τομέα του private banking.

”Η συμμετοχή της Λαϊκής θα ανέρχεται στο 50%. Θα ζητήσουμε λίαν συντόμως άδεια από την Κεντρική Τράπεζα. Η επένδυσή μας θα είναι μικρή, τα κεφάλαια που θα ”στρατολογήσουμε” δεν θα ξεπερνούν τις £100.000. Όμως, αυτή η εταιρεία, με βάση τους υπολογισμούς μας, σε δύο χρόνια από την ίδρυσή της θα διαχειρίζεται περίπου ένα δισεκατομμύριο στερλίνες. Αναμένουμε 300 εκατομμύρια τον πρώτο χρόνο και τον δεύτερο μέχρι τα 800 εκ.”, είπε.

--- To ”παρασκήνιο” των διαπραγματεύσεων

Κληθείς να σχολιάσει για το πως κατέληξε η HSBC στην επιλογή της Marfin, ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι η HSBC πραγματοποίησε επαφές με πάρα πολλούς οργανισμούς, οι οποίοι είχαν ενδιαφέρον για τη Λαϊκή. ”Μεταξύ εμένα και της HSBC υπήρξε μια συνεννόηση (understanding), μια άγραφη, ανεπίσημη συμφωνία η οποία προέβλεπε ότι δεν θα προχωρούσαν στην πώληση των μετοχών τους χωρίς τη δική μου έγκριση. Γιατί; Η απάντηση είναι αυτονόητη. Δεν είναι δυνατόν να πουλήσεις μια τράπεζα σε τρίτους και η διοίκηση της τράπεζας να διαφωνεί. Αντιλαμβάνεστε ότι θα δημιουργούνταν πολλαπλά προβλήματα. Έτσι ήρθαν και ήρθαμε αντιμέτωποι με πολλές προτάσεις. Ήταν πολλοί οι επίδοξοι αγοραστές τους οποίους απορρίψαμε”, επεσήμανε.

Σχετικά με το γεγονός ότι το 20% της Λαϊκής πωλήθηκε στη Marfin στη £1,70, πολύ πιο χαμηλά, δηλαδή, από την τότε τρέχουσα τιμή της αγοράς, ο πρόεδρος του Ομίλου υπενθύμισε ότι η μετοχή λίγους μήνες πριν ήταν στη £1,10 - £1,15 και στη συνέχεια ακολούθησε μια πορεία σταθερά ανοδική. ”Ανέβηκε στη £1,35 - £1,50. Η πρώτη προσφορά που υπέβαλε η Marfin προς την HSBC ήταν κάτω της £1,30. Η μετοχή όμως συνέχισε να καλπάζει. Και ανέβηκε στις £2,20. Αναγκάστηκε έτσι ο αγοραστής να αυξήσει την προσφορά του. Η τιμή της μετοχής ξεπέρασε τα γεγονότα”, είπε.

--- Προβάδισμα έναντι Τράπεζας Κύπρου

Ο κ. Λαζαρίδης, εξέφρασε και την αισιοδοξία ότι η συνεργασία με τη Marfin έδωσε στον Όμιλο ένα προβάδισμα έναντι της Τράπεζας Κύπρου. ”Μετά τη σημαντική συμμετοχή του Dubai Fund στο μετοχικό κεφάλαιο της Marfin, μπορεί να πει κανείς ότι μπήκαμε σε μια άλλη τροχιά. Σίγουρα όχι στην τροχιά της δεύτερης θέσης. Θα δείτε σημαντικές εξελίξεις τα επόμενα χρόνια. Σημαντικές εξελίξεις και στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Σε τρία με τέσσερα χρόνια το τραπεζικό τοπίο της Κύπρου και της Ελλάδας θα αλλάξει άρδην. Τίποτα δεν θα θυμίζει τη σημερινή κατάσταση”, επεσήμανε.

--- Dubai Fund

Αναφερόμενος για το τι σημαίνει Dubai Fund για Marfin και Λαϊκή, ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι σημαίνει απεριόριστη δύναμη και ρευστότητα και μέλλον. ”Το Dubai Fund ανήκει στην κυβέρνηση του Εμιράτου του Dubai και έχει στη διάθεσή του ένα τρισεκατομμύριο δολάρια προς επένδυση. Πρέπει να γνωρίζετε ότι με βάση τους υπολογισμούς του Εμιράτου σε δέκα χρόνια τα κέρδη του από την εκμετάλλευση του πετρελαίου θα εξαφανιστούν λόγω της εξάντλησης των αποθεμάτων. Με αυτό το δεδομένο έχει ληφθεί στρατηγική απόφαση για επενδύσεις σε άλλους τομείς οι οποίοι θα αποφέρουν μεγάλα κέρδη. Ένας από αυτούς είναι το banking. Η Marfin ήταν γι’ αυτούς μία σημαντική κίνηση στρατηγικής. Θα δώσει το έναυσμα σε μια ακόμη μεγαλύτερη επέκταση σε ανατολική Ευρώπη, Βαλκάνια, Ρωσία, Ασία κλπ”, ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v