Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Πυρετός επαφών για τα 800 εκατ.

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται, πλέον, ο μηχανισμός της Εθνικής με στόχο μέχρι και τις 29 Απριλίου να έχουν βρεθεί όσο το δυνατόν περισσότεροι ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι να δεσμεύονται ότι θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ.

ΕΤΕ: Πυρετός επαφών για τα 800 εκατ.
Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται, πλέον, ο μηχανισμός της Εθνικής με στόχο μέχρι και τις 29 Απριλίου να έχουν βρεθεί όσο το δυνατόν περισσότεροι ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι να δεσμεύονται ότι θα συμμετάσχουν στην αύξηση με μετρητά ύψους τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ.

Τα τμήματα επενδυτικής τραπεζικής, εταιρικών χορηγήσεων αλλά και λιανικής έχουν πάρει εντολές να επικοινωνήσουν με πελάτες της τράπεζας, προωθώντας την αύξηση κεφαλαίου, ενώ η διοίκηση έχει δρομολογήσει επαφές με επιχειρηματίες αλλά και funds για συγκέντρωση του βασικού πυρήνα της αύξησης.

Το ενδιαφέρον της Εθνικής εστιάζει στις δεσμεύσεις συμμετοχής από υφιστάμενους μετόχους (μέλη της οικογένειας Λάτση, ταμεία, Εκκλησία) αλλά και από επιχειρηματίες και εφοπλιστές που δεν είναι μέτοχοί της, αλλά έχουν στενούς, παραδοσιακά, δεσμούς με την τράπεζα. Οι παραπάνω κατηγορίες, μαζί με κάποια ξένα χαρτοφυλάκια αποτελούν το πεδίο από το οποίο επιδιώκεται να συγκεντρωθεί το βασικό μέρος των ιδιωτικών κεφαλαίων.

Ταυτόχρονα, προσπάθεια γίνεται σε όλο το εύρος του πελατολογίου της Εθνικής Τράπεζας.

Οι δυσκολίες του εγχειρήματος είναι περίπου γνωστές. Πέραν της αρνητικής καθαρής θέσης, η δυσκολία αυξάνεται από το σύντομο χρονικό διάστημα στο οποίο πρέπει να παρουσιαστούν τα μεγέθη και οι προοπτικές της Εθνικής καθώς οι επαφές των προηγούμενων μηνών αφορούσαν το σχήμα Εθνικής - Eurobank.

Παρότι υπάρχει αισιοδοξία, που ενισχύεται από τη διάθεση του προσωπικού να κερδηθεί το στοίχημα, στελέχη του ομίλου διευκρινίζουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν δεσμεύσεις που να στοιχειοθετούν την εκτίμηση ότι η τράπεζα βρίσκεται κοντά στη συγκέντρωση τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ.

Η δυσκολία συμμετοχής των ταμείων

Τα ταμεία, που αποτελούν τους μεγαλομετόχους της τράπεζας (ΙΚΑ κ.ά.), μετά το PSI είδαν τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια να κουρεύονται δραματικά. Αυτήν τη στιγμή κάποια από αυτά διαθέτουν ρευστότητα στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια, που όμως αφενός είναι μικρή κι αφετέρου δύσκολα θα αποφασιστεί από την επενδυτική επιτροπή να επενδυθεί σε τράπεζες με αρνητική καθαρή θέση. Ιδιαίτερα μετά τις μεγάλες ζημίες αποτίμησης από το χαρτοφυλάκιο συμμετοχών σε τράπεζες.

Τα Αμοιβαία Κεφάλαια της ΑΕΔΑΚ των ασφαλιστικών ταμείων δεν διαθέτουν αξιόλογες θέσεις σε τράπεζες και ως εκ τούτου δεν προβλέπεται να έχουν ιδιαίτερη συμβολή στο εγχείρημα τόσο της Εθνικής όσο και των υπόλοιπων συστημικών τραπεζών.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Εθνική περιμένει μικρή συμβολή από τα ταμεία και κάπως μεγαλύτερη από την Εκκλησία, που εκτιμάται ότι θα μπορέσει να ασκήσει ένα μέρος των δικαιωμάτων που της αναλογούν.

Η κρίσιμη στάση της οικογένειας Λάτση

Ως εκ τούτου, η προσπάθεια επικεντρώνεται σε επιχειρηματίες και funds. Κρίσιμος για τη συγκέντρωση του ελάχιστου ποσού είναι η στάση που θα κρατήσουν τα μέλη της οικογένειας Λάτση που ελέγχουν αθροιστικά περί το 11,5% των μετοχών της Εθνικής μετά την ανταλλαγή με μετοχές της Eurobank.

Παρότι η αρχική συμφωνία δεν προέβλεπε υποχρέωσή τους να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ της Εθνικής μετά και την απορρόφηση της Eurobank, η αναστολή της συγχώνευσης και ο θόρυβος που προκλήθηκε μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγή στάσης. Μέλη δηλαδή της οικογένειας να ασκήσουν τελικώς δικαιώματα που τους αναλογούν βάζοντας έτσι ένα μέρος της αύξησης.

Πρόκειται, πάντως, για εκτίμηση που προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί. Ενδεχόμενη δέσμευση συμμετοχής μελών της οικογένειας Λάτση θα έδινε αέρα συνολικά στο εγχείρημα.

Και το πλάνο για την αντιμετώπιση της αρνητικής καθαρής θέσης

Για να ξεπεραστεί το βασικό αντικίνητρο της αρνητικής καθαρής θέσης, η Εθνική θα παρουσιάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, πλάνο ενεργειών που ξεκινά από το εθελοντικό «κούρεμα» των υβριδικών και ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης και φθάνει ως την ενεργητική διαχείριση στοιχείων ενεργητικού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ενέργειες που θα υλοποιηθούν εντός των προσεχών μηνών και θα βελτιώσουν σημαντικά την καθαρή θέση της τράπεζας δημιουργώντας και capital buffer.

Παρότι η Εθνική δεν σχολιάζει τα επίμονα δημοσιεύματα για την πρόθεση πώλησης μέρους ή του συνόλου της συμμετοχής της στη Finansbank, η αξιοποίησή της εκτιμάται ότι κατέχει κομβικό ρόλο στην επόμενη μέρα του ομίλου.

Η ζήτηση άλλωστε για τουρκικές τράπεζες παραμένει ισχυρή και μόλις πρόσφατα η Citigroup ανακοίνωσε την πώληση της YapiΚredi Bank στην Denis Bank με τίμημα που επιτρέπει στην Εθνική να αισιοδοξεί ότι θα πουλήσει μέρος ή το σύνολο του ποσοστού που κατέχει στη Finansbank σε τιμή υψηλότερη αυτής που έχει στα βιβλία της (4,2 δισ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v