TITAN: Μήνυμα διοίκησης με πολλούς αποδέκτες

Παρουσία των χρηματιστηριακών αρχών, τραπεζιτών, χρηματιστών, αναλυτών, γιορτάστηκαν τα εκατό χρόνια διαπραγμάτευσης της Τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

TITAN: Μήνυμα διοίκησης με πολλούς αποδέκτες
Παρουσία των χρηματιστηριακών αρχών, τραπεζιτών, χρηματιστών, αναλυτών, εκπροσώπων θεσμικών χαρτοφυλακίων, του προέδρου της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών, δημοσιογράφων και πολλών άλλων στελεχών της ευρύτερης επενδυτικής και επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας, γιορτάστηκαν τα εκατό χρόνια διαπραγμάτευσης της Τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Ο πρόεδρος της τσιμεντοβιομηχανίας Ανδρέας Κανελλόπουλος έκρουσε το καμπανάκι της λήξης της χθεσινής χρηματιστηριακής συνεδρίασης και στη συνέχεια εκφώνησε λόγο, στον οποίο έγινε αναφορά στην ιστορία της εταιρείας (από παραγωγή 20 χιλ. τόνων τσιμέντου το 2012 στην Ελλάδα, σήμερα μιλάμε για παραγωγή περίπου 20 εκατ. τόνων τσιμέντου ανά τον κόσμο), ενώ παράλληλα εστάλησαν μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις.

Ενδεικτικά, αναφερόμαστε σε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα της ομιλίας του κ. Κανελλόπουλου.

Οικοδομή… το φορολογικό υποζύγιο: Η οικοδομική δραστηριότητα αντιμετωπίζεται σαν φορολογικό υποζύγιο και η αναποτελεσματικότητα στον έλεγχο του δημοσιονομικού ελλείμματος έχει οδηγήσει σε πάγωμα τον τομέα της κατασκευής υποδομών. Οι επενδύσεις σε κατοικίες έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 80% από το 2007.

Μόνη διέξοδος οι εξαγωγές, αλλά…: Η εγκατεστημένη δυναμικότητα του κλάδου είναι πέντε έως έξι φορές μεγαλύτερη από την εγχώρια ζήτηση και προβάλλει επιτακτική από τη σκοπιά της εθνικής οικονομίας η ανάγκη αύξησης των εξαγωγών τσιμέντου.

Όμως, τα ποικίλα εμπόδια στη χρήση εναλλακτικών καυσίμων και η κατά 50% πιο υψηλή τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τις ανταγωνιστικές χώρες έχουν υποσκάψει σε μεγάλο βαθμό την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας στον εξαγωγικό στίβο.

Έχουν περάσει και… χειρότερες εποχές: H εταιρεία ιδρύθηκε το 1902 και από τότε μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει βαλκανικοί πόλεμοι, οι δύο παγκόσμιοι, η κατοχή, ο εμφύλιος κ.λπ.

«Εφόσον οι συνθήκες το απαιτούν, ο Τιτάν δεν θα διστάσει να εκποιήσει περιφερειακά περιουσιακά στοιχεία και να φέρει συνεταίρους στο βασικό κορμό του ομίλου», αναφέρεται χαρακτηριστικά από τη διοίκηση, διευκρινίζοντας ωστόσο πως οι πιθανοί συνεταίροι θα εξεταστούν για θυγατρικές του ομίλου και όχι για τη μητρική εταιρεία.

Μήνυμα αισιοδοξίας προς μετόχους: Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε: «Μια αναδρομή στην ιστορία μας δεν μπορεί παρά να ενισχύσει την πεποίθηση ότι και τούτη η οικονομική λαίλαπα θα κοπάσει και οι μέτοχοι θα μπορούν να προσβλέπουν και πάλι όχι μόνο σε κοινωνική υπευθυνότητα και εταιρική διακυβέρνηση υψηλού επιπέδου, αλλά και σε αξιόλογα κέρδη κεφαλαίου μαζί με ένα ικανοποιητικό μέρισμα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v