Επανέρχεται ο ΣΜΕΧΑ για ΔΕΗ και λιγνίτη

Ο ΣΜΕΧΑ, με νέα επιστολή στον κ. Βενιζέλο, επανέρχεται στο θέμα της ΔΕΗ και του λιγνίτη, το οποίο ανέδειξε με δημοσίευμά του το euro2day στη στήλη Εκηβόλος.

Επανέρχεται ο ΣΜΕΧΑ για ΔΕΗ και λιγνίτη
ο ΣΜΕΧΑ, με νέα επιστολή στον κ. Βενιζέλο, επανέρχεται στο θέμα της ΔΕΗ και του λιγνίτη, το οποίο ανέδειξε με δημοσίευμά του το euro2day στη στήλη Εκηβόλος.

Σε αυτήν αναφέρεται μεταξύ άλλων:

"Επί της συνημμένης απαντήσεως της ΔΕΗ σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:
Σύμφωνα με τις γενικά αποδεκτές λογιστικές αρχές και τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, η ΔΕΗ ορθά δεν απεικονίζει στις λογιστικές της καταστάσεις τα αποθέματα λιγνίτη που δεν έχουν εξορυχθεί.

Συμφωνούμε απόλυτα με την απάντηση αυτήν της ΔΕΗ σε αυτό το σημείο. Μόνο που η απάντηση κάνει δυστυχώς τα γεγονότα χειρότερα για τη διοίκηση της ΔΕΗ. Για ένα κρατικό μονοπώλιο, που το κράτος του έχει παραχωρήσει τον δωρεάν λιγνίτη αξίας 55 δισ., στην πράξη οφείλει ο κόσμος και ειδικά οι Έλληνες πολίτες που υποφέρουν λόγω της κρίσης και των φόρων να περιμένουν καλύτερα αποτελέσματα.

Να γνωρίζουν τι θα γίνει σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης ή πώλησης του 17% του μετοχικού κεφαλαίου. Ο λιγνίτης, επειδή δεν εμφανίζεται στις λογιστικές καταστάσεις, απλώς θα παραχωρηθεί; Δεν είναι στην πράξη ενεργητικό για τη ΔΕΗ χωρίς να έχει κόστος; Το περιουσιακό αυτό στοιχείο που ανήκει σε όλους τους Έλληνες δεν θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε επικείμενη μετοχική αλλαγή; Αν μόνο η αξία των πάγιων περιουσιακών στοιχείων της επιχειρησιακής μονάδας των ορυχείων (εκτάσεις και εξοπλισμός ορυχείων, μηχανήματα, έργα υπό κατασκευή κτλ) ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση-απάντηση της ΔΕΗ, αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο αξίζει ο λιγνίτης".

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης πως "βάσει της απάντησης της Επιχείρησης να επισημάνουμε ότι το μονοπώλιο της ΔΕΗ δεν μπορεί να συγκριθεί με τις τράπεζες αφού δεν έχει ομόλογα, ούτε επισφάλειες που πηγάζουν από την ύφεση.

Η σύγκριση λοιπόν της πτώσης της ΔΕΗ με την πτώση των τραπεζών είναι άτοπη και χωρίς λογική αλληλουχία. Αν όμως θέλουμε να κάνουμε μία σύγκριση, ας δούμε τι έκαναν οι τιμές από τις 31 Μαρτίου 2011. Ο Γενικός Δείκτης χάνει 31% περίπου, ο FTSE-20 35% και η μετοχή της ΔΕΗ 45%, ενώ εδώ μέρισμα μετά από φόρους περίπου 6% με τις τότε υψηλότερες τιμές. Η μετοχή λοιπόν καταγράφει αποδόσεις χειρότερες από αυτές της αγοράς. Σίγουρα, μέρος της πτώσης οφείλεται και στην πορεία των αποτελεσμάτων της Επιχείρησης.
Η διοίκηση που επελέγη από opengov, μετά από μακρόχρονη εξέταση βιογραφικών, τι στόχους έχει; Η καθυστέρηση επιλογής του Δ.Σ. της ΔΕΗ έγινε μόνο για εξέταση βιογραφικών και συστάσεων, χωρίς να τεθούν στόχοι κερδοφορίας; Έχει η ΔΕΗ στόχους κερδοφορίας;

Αν ναι, ποιους; Πού είναι το business plan; Ποιος ελέγχει την εφαρμογή του και τις αποκλίσεις; Πώς θα προσελκύσουμε επενδυτές σε λογικές τιμές πώλησης χωρίς να έχει γίνει μία εσωτερική αναδιοργάνωση της Επιχείρησης; Πώς θα προσελκύσουμε επενδυτές αν δεν καταφέρει η Επιχείρηση να βελτιώσει τα αποτελέσματά της; Η άνοδος της κερδοφορίας δεν θα ανεβάσει προφανώς την αξία της;".

*** Η απάντηση της ΔΕΗ και η νέα επιστολή του ΣΜΕΧΑ επισυνάπτονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v