”Καμπανάκια” για τον υπερδανεισμό των Ελλήνων

Και νέα ”καμπανάκια” για τον υπερδανεισμό των Ελλήνων χτύπησαν σήμερα. Ο κ. Ρέιβνερ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε στην Αθήνα η ΕΔΙΚΠΑ σε συνεργασία με καταναλωτικές οργανώσεις (ΕΚΠΟΙΖΩ), εκτίμησε ότι σε μια χώρα με ανεργία 9% είναι αναμενόμενο το 30% των καταναλωτών να αντιμετωπίσει πρόβλημα στην αποπληρωμή των δανείων του.

”Καμπανάκια” για τον υπερδανεισμό των Ελλήνων
Και νέα ”καμπανάκια” για τον υπερδανεισμό των Ελλήνων χτύπησαν σήμερα.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε στην Αθήνα η ΕΔΙΚΠΑ σε συνεργασία με καταναλωτικές οργανώσεις (ΕΚΠΟΙΖΩ), ο κ. Ο. Ρέιβνερ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, εκτίμησε ότι σε μια χώρα με ανεργία 9% είναι αναμενόμενο ότι αργά ή γρήγορα το 30% των καταναλωτών θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην αποπληρωμή των δανείων του.

Λίγο αργότερα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θράκης κ. Ι. Σχοινάς έκανε λόγο για ”τους εγκλωβισμένους των δανείων”, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος επέστησε την προσοχή στις τράπεζες να εξακολουθήσουν να είναι προσεκτικές στις χρηματοδοτήσεις τους.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι μόλις προχθές ο ίδιος ο διοικητής της κ. Ν. Γκαργκάνας αποκάλυψε ότι το 8,8% των καταναλωτικών δανείων και το 4,5% των στεγαστικών βρίσκεται σε καθυστέρηση.

Υπολογίζεται ότι σε απόλυτους αριθμούς το ποσό που αντιστοιχεί σε αυτά τα ποσοστά προσεγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.

Στην ημερίδα της ΕΚΠΟΙΖΩ χαιρετισμό απηύθυνε ο ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής της Επιτροπής κ. Σπύρος Φιλάρετος, Γενικός Διευθυντής της Alpha Bank.

Tις θέσεις της Ε.Ε.Τ. ανέπτυξε ο Γενικός Γραμματέας της κ. Χρήστος Γκόρτσος.

Ειδικότερα ο κ. Φιλάρετος υπογράμμισε ότι οι τράπεζες είναι ιδιαίτερα προσεκτικές κατά τη χορήγηση δανείων σε καταναλωτές, εφαρμόζοντας συγκεκριμένα μοντέλα αξιολόγησης της πιστοληπτικής τους ικανότητας, ενώ τόνισε πως η ΤτΕ έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τον έλεγχο του δανεισμού.

Παράλληλα χαρακτήρισε ως μία άλλη πολύ σημαντική παράμετρο για την ορθότερη κατά το δυνατόν αξιολόγηση από τις τράπεζες της πιστοληπτικής ικανότητας του καταναλωτή την άντληση στοιχείων σε ό,τι αφορά τυχόν άλλες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ο τελευταίος από την γνωστή ως λευκή λίστα του Τειρεσία.

Ο κ. Γκόρτσος τόνισε ότι η πρόληψη και η θεραπεία της υπερχρέωσης έρχεται να προστεθεί ως τρίτη δικαιολογητική βάση ρυθμιστικής παρέμβασης στον τομέα της προστασίας των οικονομικών συμφερόντων του καταναλωτή και ιδίως στον τομέα της καταναλωτικής πίστης.

Οι δύο άλλες δικαιολογητικές βάσεις ρυθμιστικής παρέμβασης στον εν λόγω τομέα είναι η αποκατάσταση της πληροφοριακής ασυμμετρίας και η αποκατάσταση της μειωμένης διαπραγματευτικής ικανότητας του καταναλωτή, υπογράμμισε ο κ. Γκόρτσος.

Γ.Μ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v