Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Κωστόπουλος: ”Περισσεύει προσωπικό” (upd4)

Σημαντικές δηλώσεις για την κατάσταση και το μέλλον των ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων έκαναν σήμερα κατά τις εργασίες του 4ου International Banking Forum οι κ. Κωστόπουλος της Alpha Bank και Βγενόπουλος της Marfin. Για υπεράριθμο προσωπικό στις τράπεζες μίλησε ο κ. Κωστόπουλος, ενώ ”διαφορετικό τραπεζικό τοπίο” έως το τέλος του 2007 προέβλεψε ο κ. Βγενόπουλος.

Γ. Κωστόπουλος: ”Περισσεύει προσωπικό” (upd4)
του Γιώργου Μαντέλα

Για υπεράριθμο προσωπικό στις τράπεζες, αλλά και για ακατάλληλα ωράρια λειτουργίας των πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα έκανε λόγο ο πρόεδρος της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου για το 4ο International Banking Forum που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Περισσεύει προσωπικό λόγω τεχνικών εξελίξεων που έχουν να κάνουν με την κατάργηση εργασιών, ενώ την ίδια ώρα λόγω των σημερινών ωραρίων οι τράπεζες δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε σωστά τους πελάτες μας”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κωστόπουλος.

Πρόσθεσε παράλληλα ότι ”πρόσφατα έγινε φασαρία γιατί μια τράπεζα προσπάθησε να λειτουργήσει με άλλο ωράριο σε εμπορικό κέντρο”.

Ο πρόεδρος της Alpha Bank αναφέρθηκε επίσης στον έντονο ανταγωνισμό που παρατηρείται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ιδιαίτερα στην είσοδο ξένων ”παικτών”, εκτιμώντας κατ’ αρχήν ότι είναι ευπρόσδεκτοι, αν και όπως διευκρίνισε κάποιες στιγμές φτάνουν στην υπερβολή.

”Όμως δεν ανησυχώ. Είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί το μέτρο”, τόνισε ο κ. Κωστόπουλος.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες επεσήμανε ότι θα πρέπει να διαφυλάξουν τα κέρδη τους και κατά συνέπεια θα πρέπει να εξασφαλίσουν και τα έσοδά τους.

”Πρέπει να είναι εύρωστες για να αντιμετωπίσουν τις όποιες δυσχέρειες παρουσιάζονται σε τομείς όπως οι κλωστές κ.τ.λ.”, ανέφερε ο πρόεδρος της Alpha Bank.

Τέλος, γενικότερα όσον αφορά στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας παρατήρησε ότι υπάρχουν ανισορροπίες που επιβάλλουν τη λήψη μέτρων και κατέληξε λέγοντας ότι ”πρέπει να είμαστε όλοι μετρημένοι στις απαιτήσεις μας”.

”Έως το τέλος του 2007 θα έχει αλλάξει σημαντικά το ελληνικό τραπεζικό τοπίο”. Την εκτίμηση αυτή έκανε ο επικεφαλής της Marfin Ανδρέας Βγενόπουλος, μιλώντας πριν από λίγο στο ίδιο συνέδριο. ”Μπήκαμε ήδη σε φάση αναδιάταξης”, πρόσθεσε και διευκρίνισε:

”Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες τράπεζες, κάποια ή κάποιες θα δώσουν τη δυνατότητα εισόδου σε ξένο παίκτη -γεγονός που θα λειτουργήσει και ως καταλύτης αλλαγών”, είπε, ενώ σε ό,τι αφορά τις μικρές και τις μεσαίες τράπεζες τόνισε ότι υπάρχει απόλυτη αναγκαιότητα συνένωσης δυνάμεων, διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είναι ανταγωνιστικές, εκτός και αν εξειδικευτούν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό.

-----Εξαγορές και Βαλκάνια

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων Λυκούργος Σακελάρης έκανε λόγο για ευνοϊκές προοπτικές εντός του 2006 για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Μολονότι, όπως είπε, παρατηρείται μια μικρή αύξηση του ποσοστού καθυστερήσεων, το σύνολο του συστήματος είναι υγιές και σταθερό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτρης Μαντζούνης τόνισε ότι τα Βαλκάνια αποτελούν το επενδυτικό μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ήδη, όπως είπε, οι ελληνικές τράπεζες ελέγχουν το 16% της εκεί αγοράς και τα προβλεπόμενα κέρδη τους στο άμεσο μέλλον θα φτάσουν στα 130 εκατ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Γιάννης Πεχλιβανίδης προέβλεψε ότι τα επόμενα χρόνια ο ρυθμός αύξησης των καταθέσεων και των χορηγήσεων στα Βαλκάνια θα φτάσει στο 50%, ενώ εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή το σύνολο των ελληνικών τραπεζικών επενδύσεων στην περιοχή υπολογίζεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο διευθυντής της Alpha Bank Μαρίνος Γιαννόπουλος με την ομιλία του ουσιαστικά απέκλεισε το ενδεχόμενο εξαγοράς με συμφωνία είτε της ΑΤΕ είτε του Τ.Τ. είτε της Eurobank από κάποιον τρίτο, διότι, όπως είπε, ο κύριος μέτοχος αυτών των τραπεζών θα διαθέτει και μετά τη συγχώνευση το μεγαλύτερο ποσοστό στη νέα εταιρία.

”Συγχωνεύσεις τέτοιου είδους κατά τη γνώμη μου δεν έχουν πιθανότητες επιτυχίας, διότι ο ένα μέτοχος θα έχει το πάνω χέρι”. Σε αυτόν το λόγο απέδωσε ο κ. Γιαννόπουλος και το ναυάγιο των συζητήσεων Εθνικής - Alpha, καθώς όπως είπε ”ο βασικός μέτοχος της Εθνικής ήθελε να έχει το ”πάνω χέρι” στη νέα τράπεζα”.

Ο ίδιος κάλεσε τα ασφαλιστικά ταμεία να πάψουν να επενδύουν στα μεγάλα κρατικά πιστωτικά ιδρύματα, ενώ εμμέσως εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το μέλλον της συμμαχίας Credit Agricole - Εμπορικής.

Εξάλλου, ”θύμα πολιτικού σαμποτάζ της εποχής” χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης το ναυάγιο στο οποίο είχαν καταλήξει οι συζητήσεις για τη συγχώνευση της Εθνικής με την Alpha Bank.



Από την πλευρά του ο Αρτέμης Θεοδωρίδης, γενικός διευθυντής της Alpha Bank, αναφέρθηκε στη ραγδαία αύξηση των μεθόδων χρηματοδότησης που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις και παρατήρησε ότι αυτές τις μεθόδους τις χρησιμοποιούν πλέον ευρέως όχι μόνο οι μεγάλες, αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v