Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: ”Πρόκληση η δημοσιονομική πειθαρχία”

Η μη επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2006 θα μπορούσε να σημάνει ακόμη στενότερη παρακολούθηση της Ελλάδας από την Κομισιόν αλλά και πιθανή επιβολή προστίμων, σύμφωνα με ανάλυση της Eurobank για τον προϋπολογισμό. ”Στοίχημα” για την ελληνική πλευρά η στροφή στη δημοσινομική πειθαρχία.

Eurobank: ”Πρόκληση η δημοσιονομική πειθαρχία”
Η μη επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2006 θα μπορούσε να σημάνει την ακόμη στενότερη παρακολούθηση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πιθανότατα την επιβολή προστίμων, σύμφωνα με ανάλυση της Eurobank για τον προϋπολογισμό.

Οι αναλυτές της Eurobank επισημαίνουν το υψηλό ποσοστό που εμφανίζει το χρέος προς το ΑΕΠ, που αποτελεί σήμερα το υψηλότερο μεταξύ των 12 χωρών της ευρωζώνης, ενώ αναφέρονται και στο ενδεχόμενο η ελληνική πλευρά να καταλήξει σε συμφωνία με τις ευρωπαϊκές αρχές για την παράταση της προθεσμίας για τη μείωση του ελλείμματος κατά ένα έτος, μέχρι το 2007.

Τονίζουν ωστόσο ότι οι προβλέψεις τους για την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας δεν μπορούν να στηριχθούν σε αυτό το αισιόδοξο σενάριο.

Στα θετικά του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος επισημαίνεται η εκτίμηση για μείωση του ελλείμματος αρκετά κάτω του 3% του ΑΕΠ, η οποία θα λειτουργήσει ως ”μαξιλάρι” σε περίπτωση που κάποιες από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού αποδειχθούν υπερβολικά αισιόδοξες.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι η αυστηρότερη εισοδηματική πολιτική, η σχεδιαζόμενη μείωση των δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης, οι χαμηλότερες δαπάνες στους τομείς κοινωνικής ασφάλισης και υγείας, η αναδιάρθρωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών του κράτους αλλά και ο στόχος για τα μη τακτικά έσοδα, αποτελούν μέτρα που θα διευκολύνουν τη μείωση του ελλείμματος το 2006.

Αναφορικά με τους στόχους μείωσης των πρωτογενών δαπανών, οι αναλυτές της Eurobank εκτιμούν ότι απαιτείται καλύτερη παρακολούθηση των κυβερνητικών δαπανών και λειτουργικών κοστών, ο εξορθολογισμός διαφόρων κονδυλίων, όπως αυτά που μεταφέρονται στους τομείς μεταφορών και κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και η μείωση του δημοσίου τομέα καθώς ο λογαριασμός που αφορά τους μισθούς στο δημόσιο αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των πρωτογενών δαπανών.

Τέλος, σημειώνεται ότι η στροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία αποτελεί πρόκληση-κλειδί για την ελληνική πλευρά, δεδομένης της υποχρέωσης που έχει η χώρα μας να ευθυγραμμιστεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και λαμβάνοντας υπόψη την αναγκαία μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v