ΤτΕ: Προβλέπει επιτάχυνση πληθωρισμού το 2005

Επιτάχυνση του πληθωρισμού και κάμψη της ανάπτυξης προβλέπει για φέτος η Τράπεζα της Ελλάδος με την ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής που κατατέθηκε στη Βουλή. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί λιγότερο απ’ ό,τι αναμενόταν και θα διαμορφωθεί γύρω στο 3,5%, ενώ ο πληθωρισμός προβλέπεται να ανέλθει σε μέσα επίπεδα στο 3,6%-3,7%.

ΤτΕ: Προβλέπει επιτάχυνση πληθωρισμού το 2005
της Ελενας Λάσκαρη

Επιτάχυνση του πληθωρισμού και κάμψη της ανάπτυξης προβλέπει για φέτος η Τράπεζα της Ελλάδος με την ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε μέσα επίπεδα στο 3,6%-3,7%, ενώ ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί λιγότερο απ’ ό,τι αναμενόταν και θα διαμορφωθεί γύρω στο 3,5%.

Στην έκθεση τονίζεται ότι η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και η δημοσιονομική εξυγίανση, η διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών με ενίσχυση του ανταγωνισμού και διαμόρφωση των μισθολογικών αυξήσεων σε επίπεδα συμβατά προς την επιδίωξη διασφάλισης της σταθερότητας, καθώς και η συνέχιση της πολιτικής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι οι βασικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Όσον αφορά στα δημοσιονομικά, απαιτείται η περαιτέρω βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης και μετά το 2006, ενώ σήμα κινδύνου εκπέμπεται για μια ακόμη φορά για το Ασφαλιστικό.

Αναφέρεται, ακόμη, ότι απαιτείται η επίτευξη σημαντικών πρωτογενών πλεονασμάτων σε μόνιμη βάση, για να καταστεί δυνατή η μείωση του δημόσιου χρέους στο 60% του ΑΕΠ το αργότερο έως το 2015, όταν λόγω της γήρανσης του πληθυσμού τα πάγια και οι συντάξεις αρχίζουν να αυξάνονται.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι το τραπεζικό σύστημα είναι υγιές και η σταθερότητά του έχει διασφαλιστεί.

Ωστόσο, η διατήρηση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης σε υψηλά επίπεδα συνεπάγεται ορισμένους κινδύνους, ιδίως εν όψει της πιθανής αύξησης των επιτοκίων μεσοπρόθεσμα, καθώς και των επιπτώσεων στο εισόδημα των νοικοκυριών σε περίπτωση επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης.

Από τις επισημάνσεις της έκθεσης ξεχωρίζουν:

* Οι εκτιμήσεις που αφορούν στις επιπτώσεις σε πληθωρισμό, ανάπτυξη και απασχόληση αν την τετραετία 2002-2005 οι αυξήσεις των ονομαστικών αποδοχών είχαν προκύψει με βάση το άθροισμα του μέσου πληθωρισμού στην ευρωζώνη συν την αύξηση της παραγωγικότητας.

Στην περίπτωση αυτή ο πληθωρισμός θα μειωνόταν στο 3,1% το 2002 και στο 2,3% το 2003 ενώ η πρόοδος θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη στη συνέχεια. Παρά την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, ο πληθωρισμός θα διαμορφωνόταν στο 1,3% το 2004 και στο 2% το 2005.

Η σωρευτική αύξηση των μέσων πραγματικών αποδοχών στη διάρκεια της τετραετίας θα έφτανε το 9,4% (έναντι αύξησης 10,2% που εκτιμάται ότι παρατηρήθηκε) δηλαδή θα ήταν χαμηλότερη μόνο κατά περίπου μία εκατοστιαία μονάδα. Ο χαμηλότερος πληθωρισμός θα είχε θετική επίδραση τόσο στο ΑΕΠ όσο και την απασχόληση.

Η σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ και της μισθωτής απασχόλησης κατά την τετραετία θα ήταν μεγαλύτερη κατά 1,5 έως 2 εκατοστιαίες μονάδες (18,9% αντί 17,2% στην περίπτωση του ΑΕΠ και 9,5% αντί 8% στην περίπτωση της απασχόλησης).

”Με όλη την ταπεινότητα η ΤτΕ λεει στους κοινωνικούς εταίρους, διαβάστε αυτές τις εκτιμήσεις πριν ξεκινήσετε τις διαπραγματεύσεις”, δήλωσε ο Ν. Γκαργκάνας.



* Οι επισημάνσεις σχετικά με την πιστωτική επέκταση και τους κινδύνους ενδεχόμενης υπερχρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών. Σύμφωνα με την ΤτΕ ένδειξη αύξησης του πιστωτικού κινδύνου αποτελεί η άνοδος του λόγου των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων (σε 7,6% το Μάρτιο 2005 από 7,2% το Δεκέμβριο 2004).

Παράλληλα η ραγδαία αύξηση της αξίας των ακάλυπτων επιταγών (κατά 64,9% τους πρώτους επτά μήνες του 2005) αποτελεί ένδειξη ότι η οικονομική κατάσταση σημαντικού αριθμού επιχειρήσεων έχει χειροτερεύσει ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα επιχειρηματικά δάνεια σε καθυστέρηση σε σχέση με το σύνολο αυτής της κατηγορίας δανείων ανήλθαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους σε 8%.

”Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε... ποτοαπαγόρευση για να μην υπάρχουν μέθυσοι στη χώρα μας” είπε σχηματικά ο κ. Γκαργκάνας και πρόσθεσε ότι ”ο δανεισμός δεν είναι κακός εφόσον γίνεται με σύνεση και μέτρο”.

Άλλωστε τα συγκριτικά στοιχεία δείχνουν ότι συνολικά ο δανεισμός του ιδιωτικού τομέα διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την ευρωζώνη καθώς διαμορφώνεται στην Ελλάδα σε 32,5% του ΑΕΠ έναντι 51,5% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.

* Η μείωση του ελλείμματος από το 6,6% του ΑΕΠ το 2004 στο 3,6% του ΑΕΠ το 2005 οφείλεται εν μέρει σε μέτρα προσωρινού χαρακτήρα.

Ειδικότερα από την τιτλοποίηση οφειλών 1,8 δισ. ευρώ σύμφωνα με την ΤτΕ επιτυχγάνεται φέτος μείωση του ελλείμματος κατά 1% του ΑΕΠ ενώ η μείωση των δαπανών του ΠΔΕ στο οκτάμηνο αφαιρεί από το έλλειμμα επιπλέον 0,6% του ΑΕΠ.

Το άθροισμα των προσωρινών μέτρων δίνει ποσοστό πάνω από το μισό της δημοσιονομικής προσαρμογής, σε αντιδιαστολή με τα όσα υποστηρίζει ο Γ. Αλογοσκούφης ότι τα τρία τέταρτα της προσαρμογής οφείλονται σε διαρθρωτικά μέτρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v