Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Σημαντικά ακόμη τα περιθώρια δανεισμού

Περιορισμένος εξακολουθεί να είναι ο δανεισμός των ελληνικών νοικοκυριών σε σχέση με το εισόδημα και την περιουσία τους. Το ευνοϊκό αυτό για τις εμπορικές τράπεζες μήνυμα προκύπτει από σχετική μελέτη της Τραπέζης της Ελλάδος. Τα ”επτά κριτήρια” που οδηγούν στο δάνειο την ελληνική οικογένεια.

ΤτΕ: Σημαντικά ακόμη τα περιθώρια δανεισμού
Περιορισμένος εξακολουθεί να είναι ο δανεισμός των ελληνικών νοικοκυριών σε σχέση με το εισόδημα και την περιουσία τους.

Το ευνοϊκό αυτό για τις εμπορικές τράπεζες μήνυμα προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύεται στο οικονομικό δελτίο της Τραπέζης της Ελλάδος, με τίτλο ”Το χρέος των ελληνικών νοικοκυριών - ενδείξεις από μία δειγματοληπτική έρευνα”.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το συνολικό χρέος των νοικοκυριών σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνά το ύψος του ετήσιου εισοδήματός τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι από αυτό τον κανόνα δεν εξαιρούνται ούτε τα νοικοκυριά που ανήκουν στην κατηγορία των χαμηλών εισοδημάτων.

Κατά συνέπεια, αυτό που προκύπτει είναι πως μολονότι ο ρυθμός αύξησης των νέων δανείων κινείται στο 30%, ο δανεισμός ανά οικογένεια παραμένει ακόμη χαμηλός. Επομένως, και τα περιθώρια ανάπτυξης των τραπεζικών εργασιών παραμένουν ακόμη σημαντικά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και μία άλλη πτυχή της έρευνας, σύμφωνα με την οποία οι παράμετροι που επηρεάζουν την απόφαση μιας οικογένειας να καταφύγει σε δανεισμό είναι επτά και συγκεκριμένα:

1. Περιουσία

2. Η εργασία που κάνουν τα μέλη

3. Το εισόδημα που εξασφαλίζουν

4. Η ηλικία τους

5. Ο αριθμός των μελών

6. Ο τόπος κατοικίας

7. Το επίπεδο μόρφωσης.

Η πιθανότητα λήψης δανείου είναι υψηλότερη για τα νοικοκυριά που διαμένουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για ζευγάρια με δύο ή περισσότερα παιδιά, για νοικοκυριά με αρχηγό στην ηλικιακή ομάδα 36-45 ετών, μορφωμένο και εργαζόμενο στο δημόσιο τομέα. Αυξάνεται επίσης με την άνοδο του εισοδήματος, της περιουσίας και του αριθμού των εργαζομένων μελών του νοικοκυριού.

Η πλέον διαδεδομένη μορφή δανεισμού των νοικοκυριών είναι μέσω πιστωτικών καρτών, καθώς τα μισά (περίπου 53,1%) από τα νοικοκυριά που έχουν οφειλές από δάνεια, έχουν δανειστεί με πιστωτική κάρτα. Η δεύτερη κατηγορία αφορά στα στεγαστικά δάνεια.

Γ.Μ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v