Γκαργκάνας: Εμμένει για ασφαλιστικό-εργασιακό

Με μόνιμη επωδό την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία, η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος έθεσε εκ νέου στην αιχμή του δόρατος το ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας, αποφεύγοντας ωστόσο να προχωρήσει στη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων μέτρων.

Γκαργκάνας: Εμμένει για ασφαλιστικό-εργασιακό
της Ελενας Λάσκαρη

Με μόνιμη επωδό την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία, η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος έθεσε εκ νέου στην αιχμή του δόρατος το ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας, αποφεύγοντας ωστόσο να προχωρήσει στη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων μέτρων.

Στο πλαίσιο γεύματος που παρέθεσε σε οικονομικούς συντάκτες, οι προσεκτικές διατυπώσεις από πλευράς του διοικητή Ν. Γκαργκάνα ήταν το κυρίαρχο στοιχείο παρ’ ότι δεν έλειψαν και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες απόψεις αναφορικά με το μοντέλο της εθελουσίας εξόδου, την εθελοντική παράταση του εργασιακού βίου αλλά και τον αγώνα μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Παρα τις πιεστικές ερωτήσεις, ο διοικητής της ΤτΕ, μάλλον ενοχλημένος από τη μεταφορά των δηλώσεών του προ εβδομάδος αναφορικά με το ασφαλιστικό διευκρίνισε για μία ακόμη φορά ότι ουδέποτε εισηγήθηκε διαμόρφωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για όλους.

Τάχθηκε όμως υπέρ της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και υπεραμύνθηκε της ανάγκης διεξαγωγής ”διαλόγου μακράς πνοής όπου θα εξεταστούν όλες οι παράμετροι του προβλήματος”, όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης.

Στελέχη της διοίκησης, στο πλαίσιο της συζήτησης, διατύπωναν την εκτίμηση ότι παρ’ ότι δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα στο σύνολό του, θα μπορούσε να δώσει ...χείρα βοηθείας η πρόταση που επισήμως έχει διατυπωθεί από τον επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Μητσοτάκη για οικειοθελή επέκταση του εργασιακού βίου κατά δύο χρόνια.

Πάντα κρατώντας διακριτικές αποστάσεις, ενδιαφέρουσα ήταν και η θέση που διατυπώθηκε σχετικά με την υιοθέτηση μοντέλου εθελουσίας εξόδου στο δημόσιο.

Η κρατούσα άποψη στην ΤτΕ είναι πως γενικά η εθελούσια έξοδος για την οικονομία δεν είναι συμφέρουσα, παρ’ ότι σε ορισμένες περιπτώσεις επιχειρήσεων μπορεί να είναι επιβεβλημένη.

Στο ίδιο μήκος κύματος, θετικά σχολιάστηκε από μέλη της διοίκησης και το ενδεχόμενο άρσης της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανομένων δημοσίων υπαλλήλων.

Για τα δημοσιονομικά και τη δυνατότητα μείωσης του ελλείμματος κατά περισσότερο από τρεις ποσοστιαίες μονάδες εντός δύο ετών ο Ν. Γκαργκάνας προτίμησε να σχολιάσει με αναδρομή στην ιστορία.

Αφού τόνισε ότι ” αν θέλει μια κυβέρνηση μπορεί να μειώσει το έλλειμμα”, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα σταθεροποίησης του 1985 οπότε ο στόχος που είχε τεθεί ήταν η μείωση του ελλείμματος κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες εντός δύο ετών.

” Τελικά το έλλειμμα μειώθηκε κατά πέντε μονάδες” είπε, συμπληρώνοντας όμως ότι στην εν λόγω περίοδο οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν...

Στο μέτωπο των προβλέψεων για το ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό, η Τράπεζα της Ελλάδος προχωρεί σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της, όπως αυτές είχαν αποτυπωθεί στην τελευταία της έκθεση τον Απρίλιο.

Για τον πληθωρισμό εκτιμάται πλέον ότι θα κινηθεί στην περιοχή του 3,3%-3,5% σε μέσα επίπεδα το 2005, καθώς έχει μεσολαβήσει σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών στα οπωροκηπευτικά και δεν διαπιστώνονται ουσιαστικές επιπτώσεις ούτε από την αύξηση των διεθνών τιμών των καυσίμων σε δευτερογενές επίπεδο, ούτε από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ. Η προηγούμενη πρόβλεψη της ΤτΕ αφορούσε μέσο πληθωρισμό 4%.

Για την ανάπτυξη η ΤτΕ θέτει τον πήχη στην περιοχή του 3% για φέτος.

Όσον αφορά στην πορεία των διεθνών τιμών των καυσίμων, ο υποδιοικητής Π. Θωμόπουλος εκτίμησε ως απολύτως δικαιολογημένα από τις συνθήκες ζήτησης τα σημερινά επίπεδα τιμών ενώ συνολικά η διοίκηση της ΤτΕ συμφώνησε ότι είναι αδύνατο να γίνουν βάσιμες προβλέψεις για τις τιμές του μαύρου χρυσού στη συνέχεια.

Πιθανό θεωρείται πάντως, τα σημερινά επίπεδα τιμών να διατηρηθούν για το σύνολο του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v