Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπέρ Γ. Μυλωνά η μάχη για την προεδρία στον ΣΒΒΕ

”Αυτό που οφείλουμε άμεσα να κάνουμε στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος είναι να σχεδιάσουμε ένα στρατηγικό στόχο και να το μεταφράσουμε άμεσα σε δράση”. Τη δήλωση αυτή έκανε στο euro2day ο Γ. Μυλωνάς επικεφαλής του ομίλου της Αλουμύλ και από την ερχόμενη Παρασκευή πρόεδρος στο δεύτερο μεγαλύτερο βιομηχανικό σύνδεσμο της χώρας, το ΣΒΒΕ.

Υπέρ Γ. Μυλωνά η μάχη για την προεδρία στον ΣΒΒΕ
Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

”Αυτό που οφείλουμε άμεσα να κάνουμε στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος είναι να σχεδιάσουμε ένα στρατηγικό στόχο και να το μεταφράσουμε άμεσα σε δράση”.

Τη δήλωση αυτή έκανε στο euro2day ο Γιώργος Μυλωνάς επικεφαλής του ομίλου της Αλουμύλ και από την ερχόμενη Παρασκευή πρόεδρος στο δεύτερο μεγαλύτερο βιομηχανικό σύνδεσμο της χώρας, το ΣΒΒΕ.

Ο κ. Μυλωνάς εκλέχθηκε στην πρώτη θέση, με 257 ψήφους, για το 40μελές διοικητικό συμβούλιο του ΣΒΒΕ, κατά τις αρχαιρεσίες που έγιναν χθες συγκεντρώνοντας στο πρόσωπο του μια ισχυρή εμπιστοσύνη και ταυτόχρονα την άνεση κινήσεων για να προχωρήσει σε ανανέωση της φυσιογνωμίας του βορειοελλαδικού συνδέσμου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των νεοεκλεγέντων στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΒΒΕ είχαν εκφράσει την υποστήριξη στο πρόσωπο του, με διακήρυξη που δόθηκε στη δημοσιότητα, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές.

Ήταν μια κίνηση που κρίθηκε αναγκαία εξαιτίας του πολωτικού κλίματος που αποπειράθηκε να δημιουργήσει ο επιχειρηματίας Ν.Φιλίππου προβάλλοντας με ισχυρό προεκλογικό μηχανισμό μια δεύτερη υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου, τακτική η οποία συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία του ΣΒΒΕ και η οποία τελικά καταδικάσθηκε από τα μέλη του, καθώς ο κ. Φιλίππου αλλά και όσοι επιχειρηματίες τον στήριζαν δεν εκλέχθηκαν τελικά στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΒΒΕ.

Όπως έλεγαν στο euro2day καλά ενημερωμένες πηγές από τη Θεσσαλονίκη ”ο τρόπος που επέλεξε ο Φιλίππου να διεκδικήσει την προεδρία κατέληξε μπούμερανγκ εναντίον του, γιατί θεωρήθηκε προσβλητικός για τον ίδιο το ΣΒΒΕ”.

Ταυτόχρονα, όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, αναδείχθηκε και ως ένα καλό μάθημα για όσους μελλοντικά αποπειραθούν ανάλογες κινήσεις, ενώ απέδειξε περίτρανα τη συνεκτικότητα του βορειοελλαδικού συνδέσμου.

Ένα δεύτερο στοιχείο που χαρακτηρίζει το νεοεκλεγέν διοικητικό συμβούλιο του ΣΒΒΕ είναι η εκτεταμένη ανανέωση του σε επίπεδο προσώπων, καθώς εξασφαλίσθηκε η συμμετοχή νέων, κυρίως, επιχειρηματιών - και ηλικιακά- που αντιπροσωπεύουν μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της Βορείου Ελλάδος, αρκετές από τις οποίες είναι εισηγμένες και στο ΧΑ.

Επίσης, για πρώτη φορά επιδιώχθηκε και επιτεύχθηκε αντιπροσώπευση από όλο το βορειοελλαδικό τόξο, από την Ήπειρο έως και τη Θράκη.

Για πρώτη φορά εκπροσωπούνται στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΒΒΕ, ο όμιλος της Kleemann, οι βιομηχανίες, Δρομέας, Κρι Κρι, Ελβέ Ενδυμάτων και Τεξαπρέτ, καθώς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των νέων τεχνολογιών.

Επίσης, ο κ. Σόλων Καράσσο, εκτός από την Τεξαπρέτ, εκπροσωπεί για πρώτη φορά τη δυναμική εβραϊκή επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Είναι σημαντικό, εξάλλου, ότι επανέρχεται στα διοικητικά του ΣΒΒΕ μία από τις ισχυρές βιομηχανικές μονάδες στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, η Ελληνική Υφαντουργία, με τη δεύτερη γενιά, το Γιάννη Ακκά.

Με τη δεύτερη γενιά, τον Ευθύμη Ευθυμιάδη, στη θέση του Νίκου Ευθυμιάδη, που διετέλεσε πρόεδρος του ΣΒΒΕ, εκπροσωπούνται, ο όμιλος Κ.Ν.Ευθυμιάδη και η εταιρία Κουίδη, με τον Αντώνη Κουίδη, στη θέση του πατέρα του, Λεωνίδα.

Την επόμενη Παρασκευή συνέρχεται το 40μελές διοικητικό συμβούλιο του ΣΒΒΕ προκειμένου να εκλέξει το 9μελές ”σφιχτό” διοικητικό σχήμα, τη Διοικούσα Επιτροπή, με πρόεδρο το Γιώργο Μυλωνά.

Μία ημέρα μετά την εκλογή του ο κ. Μυλωνάς μιλώντας στο euro2day θέλησε, καταρχήν, να αποσαφηνίσει ορισμένες, πιθανόν, προσδοκίες που γεννά η εκλογή του.

”Υπάρχουν πολλοί στη Θεσσαλονίκη που είχαν παράπονα από την προηγούμενη διοίκηση του ΣΒΒΕ, γιατί δεν ήταν ίσως τόσο μαχητικός όσο θα ήθελαν. Δεν λειτουργούν, όμως, έτσι τα πράγματα. Ο ΣΒΒΕ δεν είναι κόμμα. Έχει μεγάλη διεισδυτικότητα στην κοινωνία της Βορείου Ελλάδος κι αυτό το γεγονός πιστεύω ότι πρέπει να τον κάνει ιδιαίτερα προσεκτικό στις ενέργειες του.

Βεβαίως, μια νέα διοίκηση δημιουργεί την προσδοκία ότι θα φέρει φρέσκες ιδέες και συνθέσεις απόψεων και σκέψεων νέων ανθρώπων. Αλλά αυτό δεν θα γίνει με το να διαγράψουμε το παρελθόν. Τέτοιες σκέψεις δεν με εκφράζουν. Αντίθετα, στόχος είναι να γίνουμε ακόμη καλύτεροι. Κι αυτό θα επιδιωχθεί με το να ξεκαθαρίσουμε πώς θέλουμε να λειτουργεί ο ΣΒΒΕ σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή όπως η σημερινή.

Δεν μπορεί, κατά τη γνώμη μου, να κάνει παρά πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Χρειάζεται μέσα από τον προβληματισμό που θα αναπτυχθεί να καταλήξουμε σε ένα στρατηγικό στόχο και να το μεταφράσουμε σε δράση”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v