Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕΑΝ: Φθηνό χρήμα για τις ΜμΕ

Στο νέο ταμείο χρηματοδότησης, ύψους 550 εκατ. ευρώ, που προέρχεται από τη συνεπένδυση του ΕΤΕΑΝ και 14 τραπεζών, μπορούν να απευθύνονται από σήμερα υφιστάμενες ή νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
ΕΤΕΑΝ: Φθηνό χρήμα για τις ΜμΕ
Ξεκινά σήμερα, μετά από τέσσερις μήνες καθυστέρηση, το πρόγραμμα Επιχειρηματική Επανεκκίνηση, το οποίο προσφέρει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κεφάλαιο κίνησης και επενδυτικά δάνεια με επιδοτούμενο επιτόκιο 50%.

Συγκεκριμένα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να λάβουν δάνειο για κεφάλαιο κίνησης 4ετούς διάρκειας έως 300.000 ευρώ και δάνειο για επενδύσεις 5ετούς-10ετούς διάρκειας έως 800.000 ευρώ με επιτόκιο 4,5%.

Το νέο ταμείο έχει «προίκα» 550 εκατ. ευρώ, η οποία προέρχεται από τη συνεπένδυση μεταξύ του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) και τραπεζών και διαμορφώνεται στο 1:1. Δηλαδή 275 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή της ΕΤΕΑΝ, με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικών πόρων και άλλα 275 εκατ. ευρώ από τις 14 τράπεζες που θα συμμετάσχουν.

Όπως είπε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, «από σήμερα μπορούν οι ΜμΕ είτε υπάρχουσες είτε νέες επιχειρήσεις να απευθυνθούν σε 14 τράπεζες προκειμένου να αξιοποιήσουν αυτό το πρόγραμμα, που είναι το πιο φιλικό πρόγραμμα που υπάρχει για τις ΜμΕ».

Όπως αναφέρθηκε, οι επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ θα μπορούν να ενταχθούν και όσες έχουν υπαχθεί και σε άλλα προγράμματα αλλά και στον επενδυτικό νόμο.


Εξοικονομώ κατ’ Οίκον

Εν τω μεταξύ, και σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ Οίκον, ένα πρόγραμμα το οποίο έχει πιάσει ταβάνι για τις περιοχές της κεντρικής και της δυτικής Μακεδονίας, αποφασίστηκε σήμερα το πρωί σε συνάντηση που έγινε παρουσία και στελεχών από το ΥΠΕΚΑ να γίνει απλούστευση των διαδικασιών και να καλυφθούν και οι 2.000 αιτήσεις από τις περιοχές της κεντρικής και της δυτικής Μακεδονίας τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, προωθείται η απλούστευση του οδηγού ένταξης στο πρόγραμμα μέσω του περιορισμού των πιστοποιητικών - σήμερα απαιτούνται 26. Στο τραπέζι έχει πέσει ακόμη και η σκέψη το συγκεκριμένο πρόγραμμα να φύγει από τη λογική των δανείων και να πάει στη λογική των επιδοτήσεων.


Ταμείο Νήσων

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Νήσων, το οποίο έχει καθυστερήσει κοντά στους 2 μήνες από τον αρχικό σχεδιασμό λόγω κολλήματος στην Κομισιόν, αναμένεται να τρέξει από τις αρχές Ιουνίου.

Η δράση, προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, απευθύνεται σε μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στον τουρισμό (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιχειρήσεις εστίασης, επιχειρήσεις θαλάσσιου τουρισμού, γραφεία ενοικίασης γραφείων κ.ά.), σε όλα τα νησιά.

Η δράση θα παρέχει δάνεια ύψους 10.000-30.000 ευρώ με ευνοϊκούς όρους -ειδικά για τα μικρά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων πλήρη επιδότηση επιτοκίου-, για την υλοποίηση ενεργειών εκσυγχρονισμού, ανακαίνισης, αισθητικής βελτίωσης και κάλυψης λειτουργικών αναγκών επιχειρηματικής ανάπτυξης των νησιωτικών επιχειρήσεων με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές που συμβάλλουν στην αναβάθμιση της συνολικής ποιότητας του προσφερόμενου προϊόντος. Για παράδειγμα, ανανέωση εξοπλισμού, προώθηση τοπικών προϊόντων (π.χ. ελληνικό πρωινό), δημιουργία πρατηρίου πώλησης τοπικών προϊόντων κ.ά.

Στο πρόγραμμα μπορούν να εντάσσονται τόσο υπό ίδρυση νέες όσο και υφιστάμενες επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες χρηματοδότησης προβλέπονται απλοποιημένες ούτως ώστε να μπορούν να υπαχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλιστεί η διαδικασία που θα εγγυάται γρήγορα αποτελέσματα για τους ενδιαφερόμενους.

Παράλληλα από το ΕΤΕΑΝ τρέχουν και άλλα προγράμματα όπως αυτό για τον θεματικό τουρισμό, την εξωστρέφεια η οποία χρηματοδοτεί κεφάλαια κίνησης για επιχειρηματικά σχέδια, αλλά και το Ταμείο Εγγυοδοσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v