Φέτος το μεγάλο ξεκαθάρισμα στο εμπόριο

Την ίδια περίοδο που ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι μιλούν για άνοδο, ήρθαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον όγκο των λιανικών πωλήσεων του Ιανουαρίου να δείξουν την… άλλη όψη του νομίσματος.

Φέτος το μεγάλο ξεκαθάρισμα στο εμπόριο
Την ίδια περίοδο που ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι μιλούν είτε για άνοδο, είτε έστω για περιορισμένες απώλειες πωλήσεων μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013, ήρθαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον όγκο των λιανικών πωλήσεων του Ιανουαρίου να δείξουν την… άλλη όψη του νομίσματος.

Συγκεκριμένα, η ΕΛΣΤΑΤ μίλησε για πτώση του όγκου των πωλήσεων κατά 15,7% μέσα στον Ιανουάριο (σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012), όταν η σχετική πτώση του ίδιου δείκτη ήταν 8,7% τον Δεκέμβριο του 2012 και 17% τον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους.

Αντίθετα, μεγάλες εισηγμένες εταιρείες από τον εμπορικό χώρο δεν μας έχουν προϊδεάσει για μια τέτοια εικόνα. Για παράδειγμα, ο όμιλος Σαράντη βλέπει για φέτος άνοδο των εγχώριων πωλήσεών του και η τάση αυτή φαίνεται στη μέχρι τώρα πορεία του.

Αρκετά ικανοποιημένος -τηρουμένων έστω και των τρεχουσών συνθηκών- δήλωσε και ο πρόεδρος της Πλαίσιο Γιώργος Γεράρδος, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Fourlis (ΙΚΕΑ, Intersport) Απόστολος Πεταλάς είχε μιλήσει για σταθεροποίηση των πωλήσεών της το τελευταίο τρίμηνο του 2012, η οποία συνεχιζόταν και στις αρχές τουλάχιστον της φετινής χρονιάς.

Από τα στοιχεία παραγόντων της αγοράς, προκύπτει πως ο δυϊσμός στην εγχώρια αγορά εντείνεται ολοένα και περισσότερο όσο διαρκεί η οικονομική ύφεση, με τις πλέον αδύναμες επιχειρήσεις να χάνουν ολοένα και μεγαλύτερα μερίδια αγοράς.

Αν λοιπόν το «μεγάλο ξεκαθάρισμα» έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια, φαίνεται πως φέτος αρχίζει να παίρνει πολύ πιο έντονη μορφή.

Προς αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται να συμβάλλει και η στάση των τραπεζών, όπου παρά την αρχική αισιοδοξία η χρηματοδοτική ασφυξία στην αγορά εντείνεται.

Έτσι, παρά τη σταδιακή αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έλαβε πάνω από 50 δισ. δάνεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της τον περασμένο Δεκέμβριο, τα στοιχεία δείχνουν πως η πιστωτική επέκταση συνεχίζει και φέτος να είναι αρνητική.

Ειδικότερα, η πιστωτική επέκταση (υπόλοιπο δανείων ελληνικών τραπεζών προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά) υποχώρησε 3,9% τον φετινό Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012 και 4% τον φετινό Ιανουάριο. Ή αλλιώς, στο πρώτο φετινό δίμηνο, οι τράπεζες ρούφηξαν από τον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας πάνω από 1,2 δισ. ευρώ (949 εκατ. τον Φεβρουάριο και 296 εκατ. τον Ιανουάριο).

Προς την ίδια κατεύθυνση (νέα μείωση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία) έχει συμβάλει και ο απελπιστικά αργός ρυθμός αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς τους ιδιώτες.

Ακόμη και ο πρωθυπουργός της χώρας Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για τη συγκεκριμένη εξέλιξη…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v