Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια:Προτεραιότητα στα νησιά λένε οι εταιρίες

Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα και η ενίσχυση των διεθνών διασυνδέσεων της Ελλάδας θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα στο δεκαετή σχεδιασμό, τονίζουν οι ενεργειακές εταιρίες.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Ενέργεια:Προτεραιότητα στα νησιά λένε οι εταιρίες
Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα και η ενίσχυση των διεθνών διασυνδέσεων της Ελλάδας θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς.

Στη θέση αυτή συγκλίνουν οι περισσότερες ενεργειακές εταιρίες και οι συλλογικοί τους φορείς, με τα σχόλια που έκαναν στις προτάσεις του Διαχειριστή του Συστήματος για το αναπτυξιακό πρόγραμμα της εταιρείας.

Ιδιαίτερη έμφαση στην καλωδιακή διασύνδεση της Κρήτης δίνει ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών (ΕΣΑΗ), επισημαίνοντας ότι με τη διασύνδεση θα υπάρξει ελάφρυνση των καταναλωτών με πάνω από 300 εκατομμύρια τον χρόνο, που αντιστοιχούν στο επιπλέον ποσό που απαιτείται για την κάλυψη του κόστους ηλεκτροδότησης του νησιού με πετρελαϊκές μονάδες.

Επιπλέον, η διασύνδεση του νησιού θα επιτρέψει την αξιοποίηση του δυναμικού ΑΠΕ που διαθέτει το νησί, θα συμβάλει στη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων, ενώ με την αύξηση του φορτίου στο διασυνδεδεμένο σύστημα θα κάνει οικονομικότερη τη λειτουργία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αφού θα καλύπτουν μεγαλύτερο φορτίο.

Η Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Αιολικής Ενέργειας, από την πλευρά της, παρατηρεί ότι πέραν της Κρήτης προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί και στις υπόλοιπες διασυνδέσεις των νησιών.

Προτείνει, δηλαδή, οι διασυνδέσεις των νησιών του Αιγαίου να προχωρήσουν την προσεχή δεκαετία και όχι μετά το 2023, όπως προβλέπει η πρόταση του ΑΔΜΗΕ.

Για το θέμα αυτό έχει ιδιαίτερο λόγο η ΡΟΚΑΣ (θυγατρική της ισπανικής Iberdrola), η οποία προωθεί το σχέδιο Αιγαία Ζεύξη, το οποίο προβλέπει τη διασύνδεση των νησιών του ΒΑ. Αιγαίου με υποβρύχια καλώδια και την ανάπτυξη μεγάλων αιολικών στα νησιά.

Η εταιρία έχει δηλώσει ότι αναλαμβάνει η ίδια τη χρηματοδότηση του έργου, έχει προχωρήσει σε προχωρημένες μελέτες χωροθέτησης των αιολικών και συνοδών έργων και αναμένει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους τις γνωμοδοτήσεις των εμπλεκόμενων φορέων. Έτσι θεωρεί ότι το έργο αυτό, λόγω της ωριμότητάς του, θα πρέπει να ενταχθεί στο δεκαετές πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ.

Την ίδια άποψη για τα δικά της έργα υποβρύχιων διασυνδέσεων με νησιά διατυπώνει και η ΕLΙΚΑ του ομίλου Κοπελούζου.

Υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι στα έργα του δεκαετούς θα έπρεπε να ενταχθούν και οι προτάσεις της εταιρίας για ανάπτυξη αιολικών και διασυνδέσεις των νησιών Πάρου, Νάξου, Τήνου, Άνδρου, ενώ για τις διασυνδέσεις μεταξύ των νησιών αυτών που προβλέπονται στο δικό της σχέδιο προτείνει να εξεταστεί δυνατότητα να ενταχθούν στον σχεδιασμό του δεκαετούς του ΑΔΜΗΕ, ώστε να μη χρειαστεί να γίνουν δύο παράλληλες διαδικασίες.
 
Ακόμη, η ίδια εταιρία που έχει καταθέσει πρόταση για ανάπτυξη αιολικών στην Κρήτη και διασύνδεση του νησιού ζητά να ενταχθεί και η δική της πρόταση στο δεκαετές.

Τέλος, από τον ΕΣΑΗ επισημαίνεται η ανάγκη επιτάχυνσης των έργων αναβάθμισης του δικτύου μεταφοράς της Πελοποννήσου, από 150 σε 400 ΚV, καθώς με το σημερινό δίκτυο οι απώλειες κοστίζουν αρκετά εκατομμύρια τον χρόνο κι εμποδίζεται η διείσδυση των ΑΠΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v