Στις 9/3 υπογράφουν ΤΕΡΝΑ- ΔΕΗ για Πτολεμαΐδα 5

Το Σάββατο 9 Μαρτίου θα υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ της ΔΕΗ και της ΤΕΡΝΑ, για την κατασκευή της νέας μεγάλης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον λιγνίτη.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Στις 9/3 υπογράφουν ΤΕΡΝΑ- ΔΕΗ για Πτολεμαΐδα 5
Το Σάββατο 9 Μαρτίου θα υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ της ΔΕΗ και της ΤΕΡΝΑ, για την κατασκευή της νέας μεγάλης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον λιγνίτη.

Η απόφαση με την οποία εξουσιοδοτείται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός για την υπογραφή, ελήφθη προχθές από το Δ.Σ. της επιχείρησης. 

Για συμβολικούς λόγους, η τελετή της υπογραφής έχει προγραμματιστεί να γίνει στην πόλη της Πτολεμαΐδας. Ενδεχομένως δε στο κτίριο του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, όπου πριν από 55 χρόνια άρχισε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια η πρώτη λιγνιτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στον ελληνικό χώρο, και θα εγκατασταθεί η νέα σύγχρονη μονάδα Πτολεμαΐδα V.

Η κατακύρωση του διαγωνισμού έγινε στις 25 Νοεμβρίου 2011 υπέρ της μειοδότριας ελληνικής κατασκευαστικής, υπεργολάβοι της οποίας είναι οι εταιρείες Hitachi Power Europe GmbH, Hitachi Ltd. Ιαπωνίας και Hamon Environmental GmbH.

Το συμβατικό τίμημα είναι 1,39 δισ. ευρώ και αφορά μονάδα εγκατεστημένης ισχύος 660 MW, με δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140 MWth για τηλεθέρμανση.

Η νέα μονάδα θα διαθέτει εξοπλισμό της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας και θα υποκαταστήσει παλιές, ρυπογόνες και υψηλού λειτουργικού κόστους μονάδες, συμβάλλοντας σημαντικά στη βελτίωση του περιβαλλοντικού προφίλ της επιχείρησης.

Η έναρξη υλοποίησης της επένδυσης αυτής πέρασε από 40 κύματα, καθώς συνέπεσε με τη βαθιά οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα, τη σημαντική υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ και τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η επιχείρηση, λόγω της στενότητας στην ενεργειακή αγορά.

Έτσι η αναζήτηση λύσεων εν μέσω της κρίσης και των απαιτήσεων που έθεταν οι δανειστές, και έφταναν μέχρι και την επιβολή ρήτρας δραχμής, καθυστέρησαν σημαντικά την οριστικοποίηση του χρηματοδοτικού σχήματος, την ευθύνη για τη σύσταση του οποίου είχε αναλάβει ο ανάδοχος του έργου.

Ενδιάμεσα, εξετάστηκε και η περίπτωση η νέα μονάδα να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει από μικτό σχήμα ΔΕΗ-επενδυτών, μέσω του οποίου θα μειωνόταν η συμμετοχή της ΔΕΗ στο κόστος κατασκευής, ενώ θα μπορούσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποίησης της επιχείρησης.

Ωστόσο, η εξομάλυνση της κατάστασης στην ελληνική οικονομία με την εξάλειψη του κινδύνου εξόδου της χώρας από την ΟΝΕ, σε συνδυασμό με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της επένδυσης, το οποίο θα απαιτήσει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων μετά από 2,5 χρόνια, ώθησε τη διοίκηση της ΔΕΗ στην απόφαση να προχωρήσει σε αποφάσεις για την προώθηση του έργου.

Για την κατασκευή της μονάδας, έντονες ήταν και οι πιέσεις του σωματείου της Πτολεμαΐδας Σπάρτακος, καθώς η λειτουργία της θα διασφαλίσει για τα επόμενα 40 χρόνια και τη λειτουργία των λιγνιτωρυχείων της περιοχής, όπως και την απασχόληση.

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι δεσμευτικές προσφορές των εταιρειών έληγαν κανονικά στις 28 Φεβρουαρίου, αλλά τελικά παρατάθηκαν κατά έναν μήνα, οπότε δεν τίθεται θέμα αλλαγής τιμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v