Ασφαλιστικές: Ζητούν ριζοσπαστικές αλλαγές

Ενώ μέχρι το τέλος του 2012 επικρατούσε η εντύπωση πως η Τράπεζα της Ελλάδος θα έδειχνε μια σχετικά «χαλαρή» στάση απέναντι στις ασφαλιστικές εταιρείες, το όλο κλίμα άλλαξε φέτος ριζικά.

Ασφαλιστικές: Ζητούν ριζοσπαστικές αλλαγές
Ενώ μέχρι το τέλος του 2012 επικρατούσε η εντύπωση πως η Τράπεζα της Ελλάδος θα έδειχνε μια σχετικά «χαλαρή» στάση απέναντι στις ασφαλιστικές εταιρείες, που αντιμετώπιζαν κάποια θέματα με την κεφαλαιακή τους επάρκεια, το όλο κλίμα άλλαξε φέτος ριζικά:

• Αρχικά με το σχέδιο νόμου που δίνει τη δυνατότητα κρατικής στήριξης μέσα από την έκδοση προνομιούχων μετοχών σε ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες θα παρουσιάσουν βιώσιμο business plan.

• Και στη συνέχεια με το «λουκέτο» που επέβαλε η εποπτεύουσα αρχή στην Evima , μια εταιρεία που -σύμφωνα τουλάχιστον με τους παράγοντες της αγοράς- δεν φαίνεται να συγκαταλεγόταν στις βαριές περιπτώσεις.

Το μόνο βέβαιο είναι πως μετά από αυτές τις εξελίξεις έχει φουντώσει εκ νέου η φημολογία για νέα «λουκέτα», προκαλώντας έτσι την έντονη δυσφορία των υγιών ασφαλιστικών, οι οποίες καλούνται να αποδείξουν για μία ακόμη φορά πως… δεν είναι ελέφαντες!

Έτσι, οι φήμες θέλουν να βρίσκονται στο στόχαστρο τρεις ασφαλιστικές εταιρείες, χωρίς όμως να θεωρείται βέβαιο αν τελικά θα κλείσουν τις προσεχείς εβδομάδες, ή θα στηριχτούν μέσω έκδοσης προνομιούχων μετοχών σε λίγους μήνες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πάντως, η ασφαλιστική αγορά ζητά από την κυβέρνηση μια σειρά σοβαρών και ριζικών παρεμβάσεων, υπενθυμίζοντας όχι μόνο τον αυξημένο ρόλο που καλείται να παίξει ο κλάδος σε μια περίοδο δραστικών περικοπών στις κοινωνικές συντάξεις, αλλά και τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έβαλαν από την τσέπη τους οι μέτοχοι των ιδιωτικών ασφαλιστικών ομίλων, προκειμένου να καλύψουν την «τρύπα» του κουρέματος των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Το πρώτο αίτημα των ασφαλιστικών εταιρειών είναι η επαναφορά των φορολογικών κινήτρων που ίσχυαν μέχρι και το 2012 στα συμβόλαια του κλάδου ζωής. Η κυβέρνηση δεν απέρριψε το συγκεκριμένο αίτημα, αλλά ζήτησε πίστωση χρόνου για να το μελετήσει.

Το δεύτερο αίτημα αφορά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, προκειμένου οι εταιρείες του ασφαλιστικού κλάδου να μπορέσουν να εισέλθουν στον τομέα των γεωργικών ασφαλίσεων, όπου σήμερα δραστηριοποιείται μόνο ο ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, οι ασφαλιστικές έχουν πολλά ουσιαστικά πράγματα να προσφέρουν στον αγροτικό πληθυσμό και ορισμένες μάλιστα από αυτές έχουν ξεκινήσει να σχεδιάζουν ανάλογα προϊόντα. Το ενδιαφέρον των εταιρειών εντείνεται και από την έμφαση που δίνει στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα το σύνολο των πολιτικών κομμάτων.

Τέλος, παράγοντες της αγοράς ζητούν από την κυβέρνηση την υιοθέτηση πολιτικών που ισχύουν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση σε επίπεδο επαγγελματικών ταμείων, στην οποία (με αλλαγές στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο) ρόλο θα μπορούν να έχουν και οι ασφαλιστικές.

Οι παράγοντες του κλάδου ζητούν επίσης να διερευνηθούν οι δυνατότητες συμμετοχής των ασφαλιστικών εταιρειών σε Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στον χώρο της υγείας, ενώ ακόμα σημειώνουν πως στην Πολωνία η αλλαγή στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης συνοδεύτηκε από την ανάθεση της διαχείρισης των ασφαλιστικών ταμείων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v