Σαμαράς: Εξασφαλίσαμε 16,3 + 2 δισ. για Ελλάδα

Κεφάλαια 14,5 δισ. από ΕΣΠΑ, 1,8 δισ. για αγροτική ανάπτυξη και option για επιπλέον 2 δισ. το 2016 εξασφάλισε η Ελλάδα. Με οροφή 959 δισ. ο προϋπολογισμός της ΕΕ. Τι λένε οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Aντιδρά το ευρωκοινοβούλιο.

Σαμαράς: Εξασφαλίσαμε 16,3 + 2 δισ. για Ελλάδα
Κεφάλαια ύψους 16,3 δισ. ευρώ συν περίπου 2 δισ. που αναμένεται να αποδοθούν στη χώρα στα τέλη του 2016 εξασφάλισε η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία επιτεύθηκε συμβιβασμός μεταξύ των χωρών - μελών της Ε.Ε.

"Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, εξασφαλίσαμε πολύ περισσότερα κεφάλαια από την αρχική πρόταση Μπαρόζο", σημείωσε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός.

Όπως εξήγησε ο κ. Σαμαράς, η Ελλάδα έχει λαμβάνειν πάνω από 14,5 δισ. μόνο από το νέο ΕΣΠΑ, συν 1,8 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη, που μένουν αλώβητα, όπως σημείωσε.

Παράλληλα, αναμένεται να δοθούν στη χώρα περίπου 2 δισ. ευρώ από την αναθεώρηση της συμμετοχής της Ελλάδας στα κοινοτικά κονδύλια, λόγω της μεγάλης μείωσης του ΑΕΠ της χώρας. Τα κεφάλαια αυτά θα αποδοθούν στην Ελλάδα μετά το τέλος του 2016 και αυτό προβλέπεται στην απόφαση της Συνόδου στο άρθρο 54. 

Στο συγκεκριμένο αρθρο αναφέρεται: "Λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και άλλες χώρες που υποφέρουν από την κρίση, το 2016 η Κομισιόν θα εξετάσει την συνολική κατανομή για όλα τα κράτη-μέλη σύμφωνα με το στόχο για τις “Επενδύσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση” κατά το 2017 – 2020, εφαρμόζοντας την μέθοδο κατανομής που ορίζεται στις παραγράφους 33 ως 49, με βάση τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία και τη σύγκριση μεταξύ του συνολικού ΑΕΠ για τα έτη 2014 – 2015 με το συνολικό ΑΕΠ του 2012. Θα γίνεται προσαρμογή της κατανομής όποτε υπάρχει διαφορά μεγαλύτερη από +/- 5%. Το συνολικό καθαρό αντίκτυπο των προσαρμογών δεν μπορεί να υπερβεί τα 4 δισ. ευρώ. Η απαιτούμενη προσαρμογή θα κατανεμηθεί ισομερώς για τα έτη 2017 – 2020 και το αντίστοιχο ταβάνι του οικονομικού πλαισίου θα προσαρμοσθεί αναλόγως".

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η αρχική πρόταση για την Ελλάδα ήταν 11,2 δισ. ευρώ όταν ο προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2014 – 2020 ξεπερνούσε το 1 τρισ. ευρώ, ενώ εν συνεχεία φτάσαμε στα 14 δισ. ευρώ με τον προϋπολογισμό να είναι κάτω από το 1 τρισ. ευρώ.

Υποστήριξε παράλληλα, ότι η χώρα θα λάβει στήριξη από το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα για τους νέους, ύψους 6 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι η χώρα έχει την υψηλότερη ανεργία στους νέους.

Σύμφωνα με τον κύριο Σαμαρά θα υπάρξει και μεγαλύτερη ευελιξία στην διαδικασία απορρόφησης των πόρων κάτι που θα βοηθήσει στην ταχύτερη εισροή των κονδυλίων στην οικονομία. Ο πρωθυπουργός στάθηκε πάντως στο γεγονός της μείωσης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, στοιχείο που, όπως σημείωσε, δεν είναι καλό για την πορεία της Ευρώπης. (αναλυτικότερα στοιχεία για την κατανομή του ΕΣΠΑ προς την Ελλάδα στη στήλη συνοδευτικό υλικό).


Έκλεισε η συμφωνία για προϋπολογισμό ΕΕ

Νωρίτερα, μέσω Twitter ο Χ. Β. Ρομπέι γνωστοποίησε ότι έκλεισε η συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την περίοδο 2014-2020. Θα είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που θα είναι μειωμένος έναντι του προηγούμενου στην ιστορία της ΕΕ.

H συμφωνία θέτει οροφή στις δαπάνες τα 959 δισ. ευρώ και πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια διαδικασία η οποία αναμένεται να διαρκέσει μήνες.

Δεν ήταν εύκολη η συμφωνία δήλωσε ο κ. Ρομπέι αμέσως μετά και σημείωσε ότι ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια Σύνοδος Κορυφής στην καριέρα του. «Δεν είναι ο τέλειος προϋπολογισμός για τον κάθε ένα, αλλά είναι μια καλή συμφωνία για όλους».

Υποστήριξε ότι θα υπάρχει αύξηση κονδυλίων σε τομείς που σχετίζονται με την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αποδέχθηκε ότι υπάρχει μείωση προϋπολογισμού έναντι του προηγούμενου για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά τόνισε ότι έπρεπε να ληφθεί υπόψη η οικονομική πραγματικότητα των χωρών της Ευρώπης.

Σημείωσε ότι η μείωση είναι 34 δισ. ευρώ τόσο σε δεσμεύσεις όσο και πληρωμές. Ετσι οι πρώτες διαμορφώνονται σε 959 δισ. ευρώ και οι πληρωμές στα 908 δισ. ευρώ. πληρωμές.

Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου σημείωσε ότι στα 6 δισ. ευρώ φτάνει το ποσό για προγράμματα στήριξης της απασχόλησης, κυρίως νέων.

Τόνισε ότι τώρα θα πρέπει να περάσει η συμφωνία από το κοινοβούλιο και να ξεκινήσει η εφαρμογή από τις αρχές της επόμενης χρονιάς.


Μπαρόζο: Ηταν η καλύτερη δυνατή συμφωνία που να εξασφαλίζει ομοφωνία

Η συμφωνία ήταν η καλύτερη δυνατή για την οποία μπορούσαμε να έχουμε ομοφωνία, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μπαρόζο. Σημείωσε ότι παρά τις μειώσεις ο προϋπολογισμός δίνει αναπτυξιακές δυνατότητες, δεδομένου ότι σε κάποιους τομείς προβλέπει επιπλέον κονδύλια. Στάθηκε, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι υπάρχει πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες εταιρείες.


Αντιδρά το ευρωκοινοβούλιο

Αμεση ωστόσο ήταν η αντίδραση από την πλευρά του ευρωκοινοβουλίου. Οι επικεφαλής των τεσσάρων μεγαλύτερων ομάδων (Ζ. Ντάουλ -Χριστιανοδημοκράτες, Χ. Σβόμποντα- Σοσιαλιστές, Γ. Φερχόφσταντ -Φιλελεύθεροι, Ν. Κον Μπεντίτ -Πράσινοι) δήλωσαν πως δεν δέχονται τον προϋπολογισμό με το επιχείρημα ότι δεν θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της δοκιμαζόμενης οικονομίας.

«Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν μπορεί να δεχθεί τη συμφωνία όπως είναι», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους κατηγορώντας τον κ. Ρομπέι ότι δεν διαβουλεύτηκε μαζί τους.

«Οι πραγματικές διαπραγματεύσεις ξεκινούν τώρα. Θα διατηρήσουμε τις προτεραιότητες μας τις οποίες έχουμε ξεκαθαρίσει πολλές φορές», προσθέτουν.

Σημειώνουν επίσης ότι η μεγάλη διαφορά μεταξύ των δεσμεύσεων και των πραγματικών πληρωμών "θα συσσωρεύσει προβλήματα και δεν θα λύσει τα υπάρχοντα θέματα. Η συμφωνία δεν ενισχύει την αναταγωνιστικότητα και δεν είναι προς το συμφέρον των πολιτών".

Παράλληλα επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στο άρθρο 310 της Συνθήκης της Ευρωπαικής Ένωσης το οποίο "επιβάλλει" ισοσκελισμένο πρυπολογισμό.

Η Ιρλανδία, η οποία έχει την προεδρία της ΕΕ θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, σημείωσε ο κ. Ρομπέι προσθέτοντας ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι άσκηση λογιστικής και τονίζοντας ότι πριν την απορρίψει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα πρέπει να σκεφτεί πολύ προσεκτικά τις συνέπειες που θα έχει αυτή η απόφαση στην οικονομία και τις θέσεις εργασίας.


Τι δήλωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Η Βρετανία μπορεί να είναι περήφανη για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ, υπογράμμισε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. «Καταπολέμησα τις προσπάθειες να υπονομευτεί το βρετανικό rebate (επιστροφές), το rebate είναι ασφαλές», σημείωσε.

Η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, από την πλευρά της, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι «άξιζε την αναμονή. Ο προϋπολογισμός της ΕΕ επιτυγχάνει την ανάπτυξη και ταυτόχρονα τη δημοσιονομική προσαρμογή».

"Επίσης είναι σημαντικό ότι δώσαμε ένα σήμα για την αλληλεγγύη και είναι σημαντικό για όλους όσους παρακολουθούν εκτός Ευρώπης να δουν ότι: τα αποτελέσματα κάποιες φορές καθυστερούν αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε θέση να επιτύχει αποτελέσματα", πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός αποτελεί «έναν καλό συμβιβασμό», ενώ για ικανοποιητική συμφωνία έκανε λόγο και ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό είναι μια καλή είδηση, τόνισε και ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι.

*Το πλήρες κείμενο της συμφωνίας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό" (στα αγγλικά).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v