Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Xαρδούβελης: Επιδείνωση βιοτικού επιπέδου το 2014

«Μετά το Πάσχα θα έχουμε καλή εικόνα για το που θα πάει η Οικονομία». Αυτό ανέφερε ο οικονομικός σύμβουλος και επικεφαλής έρευνας της Eurobank, κ. Γκίκας Χαρδούβελης.

Xαρδούβελης: Επιδείνωση βιοτικού επιπέδου το 2014
«Μετά το Πάσχα θα έχουμε καλή εικόνα για το που θα πάει η Οικονομία». Αυτό ανέφερε ο οικονομικός σύμβουλος και επικεφαλής έρευνας της Eurobank, κ. Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας στην ημερίδα με θέμα «Το Περιεχόμενο της Ανάπτυξης» που διοργάνωσαν το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών – ΙΟΒΕ και το Konrad-Adenauer-Stiftung - KAS.

Ο ίδιος σημείωσε ότι στο τέλος του 2014 το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα θα υποχωρήσει στα 2/3, ή στο 1/2 τουμέσου όρου της παλιάς Ευρώπης των 15.

Ουσιαστικά σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Χαρδούβελης, το επίπεδο διαβίωσης στην Ελλάδα θα υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα του 1990. Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως, ο “μπούσουλας” υπάρχει για να επηρεάσουμε θετικά τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Από την πλευρά του ο κ. Πλούταρχος Σακελλάρης καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τέως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας Ταμείου Επενδύσεων στην Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που συναντούν οι εν δυνάμει επενδυτές όπως η εύρεση χρηματοδότησης, ο υψηλός κίνδυνος και η αβεβαιότητα, ενώ προέβλεψε ότι το πακέτο της ΕΤΕπ για το 2013 θα έχει αναπτυξιακό αντίκτυπο στη χώρα.

Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος ανέφερε ότι το ζητούμενο είναι να περάσει το μήνυμα «αισιοδοξία χωρίς εφησυχασμό» και υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί και αποφασισθεί, ενώ ο κ. Μιχάλης Μασουράκης, Ανώτερος Διευθυντής Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, σημείωσε ότι o τουρισμός μπορεί να αναδειχθεί σε κλάδο στρατηγικής σημασίας και να παίξει το ρόλο της ατμομηχανής που οδηγεί το τρένο της εθνικής οικονομίας προς τα εμπρός.

Ο καθηγητής Alexander Kritikos, του German Institute for Economic Research Berlin, ανέφερε ότι «η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα χρέους, έχει πολύ ασθενή οικονομία». Ο ίδιος εστίασε στην ανάπτυξη «επενδύσεων» στην έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία ενώ κάλεσε τους συμμετέχοντες να σκεφτούν μια διαφορετική στρατηγική προκειμένου η Ελλάδα να γίνει η Silicon Valley της Ευρώπης.

Πάντως όπως είπε τα κεφάλαια που κατευθύνονται σήμερα στο R&D στη χώρα είναι μόλις 0,05% του ΑΕΠ όταν ένα καλό ποσοστό είναι στο 3%, όπως συμβαίνει σε αρκετές χώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v