Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονομία: Το πιο κρίσιμο εξάμηνο

Οι επιλογές της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες και οι εξελίξεις στην οικονομία θα καθορίσουν όλο το 2013. Τα καυτά μέτωπα και οι υπόγειες διεργασίες. Τα μηνύματα για ανάκαμψη στις επιχειρήσεις και στην αγορά και τα ρίσκα.

Οικονομία: Το πιο κρίσιμο εξάμηνο
Αν και ο στόχος για τη σταθεροποίηση της οικονομίας τοποθετείται στο τέλος του 2013, η επιτυχία του όλου εγχειρήματος θα κριθεί από το πόσο αποτελεσματικές θα αποδειχτούν οι κυβερνητικές κινήσεις στο τρέχον εξάμηνο.

Από το αποτέλεσμα των συγκεκριμένων κινήσεων θα κριθεί και το πόσο διατηρήσιμη είναι η χρηματιστηριακή άνοδος των τελευταίων μηνών, καθώς η αγορά δείχνει εμφανώς κουρασμένη και χρειάζεται κάτι παραπάνω από την καλλιέργεια θετικών προσδοκιών: σταδιακή υλοποίηση των στόχων στα εξής τέσσερα μέτωπα:


Η δημοσιονομική προσαρμογή

Η χώρα πρέπει οπωσδήποτε φέτος να περάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε: α) το ελληνικό δημόσιο να μπορεί να χρηματοδοτήσει τις καθημερινές λειτουργίες του, β) να δοθεί το 70% του ποσού που θα υπερβεί τον στόχο σε πρόσθετες κρατικές δαπάνες το 2014 και γ) να ξεκινήσουν οι διαδικασίες από το 2014 για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους από τον επίσημο τομέα.

Πολλά θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος για τις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει το κράτος τόσο στο μέτωπο της είσπραξης των εσόδων όσο και στον τομέα των δαπανών.

Ο παράγοντας ωστόσο που θα κρίνει το αποτέλεσμα είναι το κατά πόσον η κυβέρνηση θα μπορέσει αποτελεσματικά να εισπράξει ζεστό χρήμα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς στον προϋπολογισμό δεν προβλέπεται ούτε 1 ευρώ από τη συγκεκριμένη πηγή εσόδων: λίστες, ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, αλλαγές νομοθεσίας, απειλές και παραινέσεις θα χρησιμοποιηθούν από το υπουργείο Οικονομικών, με ζητούμενο φυσικά να φέρουν ουσιαστικό και... απτό αποτέλεσμα.


Η τόνωση της ρευστότητας

Αν υποθέσουμε πως τα χρήματα της επανακεφαλαιοποίησης προορίζονται στο να περιοριστεί το άνοιγμα των ελληνικών τραπεζών στον ELA και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τότε οι πόροι που θα ήταν δυνατόν να ενισχύσουν τη ρευστότητα στην πραγματική ελληνική οικονομία θα μπορούσαν να είναι:

α) Η επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

β) Η εισροή κοινοτικών κονδυλίων για επενδύσεις αλλά και για δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

γ) Η δυνατότητα μεγάλων ελληνικών εταιρειών να δανειστούν από το εξωτερικό, μειώνοντας αντίστοιχα την έκθεσή τους και τις αιτήσεις τους προς τις ελληνικές τράπεζες.

δ) Η μείωση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του, μέσα από τις δόσεις που θα εισπραχθούν.

ε) Πωλήσεις θυγατρικών εταιρειών και ακινήτων σε ξένους, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των τραπεζικών υποχρεώσεων των ελληνικών επιχειρήσεων προς τον τραπεζικό τομέα.

στ) Αποπληρωμές εντόκων γραμματίων που λήγουν μέσα στο 2013, καθώς οι κάτοχοί τους είναι κυρίως οι ελληνικές τράπεζες.


Προσέλκυση επενδύσεων

Οι επενδύσεις που θα συμφωνηθούν το επόμενο εξάμηνο θα αρχίσουν να προσφέρουν θέσεις εργασίας από το 2014 και μετά. Ωστόσο, οι επόμενοι έξι μήνες προσφέρονται για το κλείσιμο τέτοιων συμφωνιών, καθώς:

α) Δείχνει να ομαλοποιείται η κατάσταση στο μακροοικονομικό μέτωπο.

β) Το κόστος της επένδυσης στην ελληνική αγορά (ακίνητα, ενοίκια κ.λπ.), καθώς και το κόστος εργασίας έχουν περιοριστεί σημαντικά.

γ) Υπάρχουν υποσχόμενοι κλάδοι οι οποίοι θα μπορούσαν να αποδώσουν σε σημαντικό βαθμό μεσομακροπρόθεσμα.

δ) Υπάρχουν πολλές εταιρείες με αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα, αλλά και με μεγάλα προβλήματα ρευστότητας, με αποτέλεσμα το κόστος απόκτησής τους να είναι ιδιαίτερα χαμηλό, ιδίως αν συνοδευτεί από κάποιας μορφής «κούρεμα» τραπεζικών δανείων.

Στο μέτωπο των επενδύσεων, φυσικά, θα πρέπει να συμβάλει και η κυβέρνηση με σειρά δράσεων. Για παράδειγμα, οι παράγοντες της αγοράς ζητούν την τάχιστη προκήρυξη και ανάθεση έργων του ΕΣΠΑ, μέσα από τα οποία όχι μόνο θα τονωθεί η ζήτηση στην πραγματική οικονομία, αλλά παράλληλα θα δημιουργηθούν και οι προϋποθέσεις για μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας στην οικονομία σε μακροπρόθεσμο διάστημα. Μπορεί, βέβαια, τα περισσότερα έργα να αρχίσουν να τρέχουν από το 2014, ωστόσο το κρίσιμο ζητούμενο είναι η ταχεία διαδικασία προώθησής τους μέσα στο έτος.

Η κυβέρνηση, τέλος, θα πρέπει να λύσει τον γόρδιο δεσμό των τεσσάρων αυτοχρηματοδοτούμενων οδικών αξόνων. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, έχει θέσει ως χρονικό όριο της συμφωνίας επανεκκίνησής τους τον προσεχή Απρίλιο, ωστόσο η αγορά θα είναι ευτυχής αν κάτι τέτοιο γίνει μέχρι τον Ιούνιο και τα έργα αρχίσουν μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του δεύτερου έτους.


Αποκρατικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις

Η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων όχι μόνο θα μειώσει το δημόσιο χρέος, αλλά παράλληλα θα συμβάλει και στην προσέλκυση πρόσθετων επενδύσεων και θα τονώσει το κλίμα γύρω από την οικονομία.

Το project του Ελληνικού, για παράδειγμα, θα μπορούσε να προσφέρει σε βάθος χρόνου γύρω στις 20.000 θέσεις εργασίας και πολύ μεγάλο ύψος συναλλάγματος σε ετήσια βάση. Υψηλές επενδύσεις, θέσεις εργασίας και συνάλλαγμα θα μπορούσαν να προέλθουν και από τις μακροπρόθεσμες παραχωρήσεις και άλλων σημαντικών ακινήτων της χώρας.

Η πώληση του ΟΠΑΠ και η προώθηση άλλων αποκρατικοποιήσεων σε τομείς όπως τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και η ενέργεια θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά το χρέος αλλά και να δρομολογήσουν μακροπρόθεσμα οφέλη για την ελληνική οικονομία. Βέβαια, στο επόμενο εξάμηνο, οι πιθανές ιδιωτικοποιήσεις δεν θα είναι πολλές, όμως από την πρόοδο που θα έχει υπάρξει στην όλη διαδικασία η αγορά θα έχει σχηματίσει μια καλύτερη άποψη για το πώς και πόσο τελικά αυτές θα προχωρήσουν.

Πέρα όμως από τις ιδιωτικοποιήσεις, πολύ σημαντικό ρόλο καλούνται να παίξουν οι μεταρρυθμίσεις. Μερικές από αυτές είναι:

- Στον τομέα των καυσίμων, για παράδειγμα, οι παράγοντες της αγοράς πιέζουν την κυβέρνηση για την εφαρμογή του συστήματος εισροών-εκροών ώστε να παταχθεί το πρόβλημα της λαθρεμπορίας καυσίμων.

- Στην ασφαλιστική αγορά περιμένουν οι εταιρείες με ανυπομονησία τον ηλεκτρονικό εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων, τα οποία υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο!

- Για την πάταξη της φοροδιαφυγής αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η λειτουργία του περιουσιολογίου.

- Η αγορά περιμένει εναγωνίως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ώστε να τονωθεί η επιχειρηματικότητα, να προσελκυστούν επενδύσεις και να υπάρξουν διαδικασίες ανάπτυξης.

- Η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v