Επί ξυρού ακμής η αγορά ενέργειας

Η προσωρινή ανάσα στη ρευστότητα της αγοράς ηλεκτρισμού, που πρόσφερε το δάνειο των 150 εκατομμυρίων που έλαβε η ΔΕΗ από την ΕΤΕπ, δυστυχώς έχει ημερομηνία λήξεως, η οποία δεν ξεπερνά τον μήνα.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Επί ξυρού ακμής η αγορά ενέργειας
Η προσωρινή ανάσα στη ρευστότητα της αγοράς ηλεκτρισμού, που πρόσφερε το δάνειο των 150 εκατ. που έλαβε η ΔΕΗ από την ΕΤΕπ, δυστυχώς έχει ημερομηνία λήξεως, η οποία δεν ξεπερνά τον μήνα, ενώ τα επιπλέον ποσά στα οποία υπολογίζει η αγορά θα αργήσουν να εμφανιστούν.

Μέχρι στιγμής, η αγορά λειτουργεί στα όριά της, καθώς οι διαχειριστές (ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ) οφείλουν σε παραγωγούς θερμικών μονάδων γύρω στα 500 εκατομμύρια και στους παραγωγούς ΑΠΕ άλλα 400 εκατομμύρια από τις πωλήσεις ηλεκτρικού στο σύστημα.
 
Ως γνωστόν, η ΔΕΗ, που ελέγχει το 95% της αγοράς στην προμήθεια ηλεκτρικού, συμψηφίζει αυτομάτως τις απαιτήσεις της ως παραγωγού με τα ποσά που εισπράττει από τους λογαριασμούς.

Έτσι ό,τι λιγότερο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών, λόγω αδυναμίας εξόφλησης εκ μέρους μεγάλου αριθμού καταναλωτών, το φορτώνονται οι ανεξάρτητοι παραγωγοί και οι παραγωγοί από ΑΠΕ, χρηματοδοτώντας έτσι και μάλιστα ατόκως την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κατάσταση θα αρχίσει να εξομαλύνεται από το τέλος του πρώτου τριμήνου. Εκτιμάται δηλαδή ότι τα αυξημένα ποσά του ΕΤΜΕΑΡ (τέλος ΑΠΕ), με βάση την αναμενόμενη απόφαση του ΥΠΕΚΑ, τα οποία θα αρχίσουν να εισπράττονται μετά το πρώτο δίμηνο, τα έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων, που θα ενισχύσουν το ταμείο του ΛΑΓΗΕ, και η καταβολή στη ΔΕΗ των οφειλών που έχει το Δημόσιο προς τη ΔΕΗ θα βελτιώσουν κατά πολύ τη σημερινή ασφυκτική κατάσταση που διέρχεται όλη η αγορά.

Ας σημειωθεί ότι συνολικά οι δήμοι και το Δημόσιο χρωστούν στη ΔΕΗ γύρω στα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, οι υποχρεώσεις του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα (εκτός Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Τ.Α.) που είναι περίπου το μισό, θεωρείται βέβαιο ότι θα εισπραχθούν μόλις το κράτος εισπράξει τις δόσεις του δανείου των πιστωτών της χώρας.

Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει με τα χρέη της Τ.Α., καθώς ακόμη και εφόσον λάβουν τα σχετικά ποσά από το Δημόσιο δεν είναι βέβαιο ότι θα τα διοχετεύσουν σε άλλες υποχρεώσεις, αφήνοντας τη ΔΕΗ στο περίμενε.


Η ΔΕΠΑ

Η κατάσταση πάντως μπορεί να επιδεινωθεί αν ο φετινός χειμώνας είναι πιο σκληρός από τον αναμενόμενο, καθώς τότε όχι μόνο οι καταναλωτές θα βρεθούν στα όριά τους, αλλά και η τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο, καθώς η ΔΕΠΑ θα χρειαστεί να προμηθευτεί με επιπλέον ποσότητες υγροποιημένου αερίου, ώστε να στηρίξει την αυξημένη ζήτηση από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, ήδη αναζητούνται λύσεις για εξασφάλιση επιπλέον φορτίων υγροποιημένου αερίου, ή η χρήση πλοίων μεταφοράς LNG, ως προσωρινών αποθηκών.

Επίσης, ο ΔΕΣΦΑ έχει ετοιμάσει σχέδιο σύμβασης μεγάλων καταναλωτών, για τον περιορισμό της τροφοδοσίας τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Πρόκειται για συμβάσεις Διακοπτόμενων Καταναλωτών (διυλιστήρια, χημική βιομηχανία, μεταλλουργίες, ακόμη και ηλεκτροπαραγωγή), οι οποίες σε παρόμοιες περιπτώσεις θα περιορίζουν την κατανάλωση φυσικού αερίου έναντι ανταλλάγματος, και θα δέχονται αποζημίωση από τον ΔΕΣΦΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v