Ενέργεια: Μελέτες για τα κόστη της ΔΕΗ

Στις 19 Φεβρουαρίου θα κατατεθούν προσφορές στη ΡΑΕ, από τις εταιρείες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό της Αρχής, για την παροχή κοστολογικών συμβουλών στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Ενέργεια: Μελέτες για τα κόστη της ΔΕΗ
Μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης ο κοστολογικός έλεγχος της ΔΕΗ και των Διαχειριστών Δικτύων (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ), από τον οποίο αναμένεται να προκύψουν στοιχεία, μέσω των οποίων θα μπορούν να αξιολογηθούν τα στοιχεία επάνω στα οποία η ΔΕΗ και οι διαχειριστές στηρίζουν τις απαιτήσεις τους για αυξήσεις στα τιμολόγια.

Συγκεκριμένα, στις 19 Φεβρουαρίου θα κατατεθούν προσφορές στη ΡΑΕ, από τις εταιρείες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό της Αρχής, για την παροχή κοστολογικών συμβουλών στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Αντικείμενο του έργου είναι τα εξής:

Κοστολογικός έλεγχος - συγκριτική αξιολόγηση του κόστους της ΔΕΗ και των θυγατρικών της ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ συμπεριλαμβανομένων των ορυχείων, της παραγωγής, της εμπορίας, της μεταφοράς, της διανομής και προμήθειας, των πωλήσεων, της εξυπηρέτησης πελατών, καθώς και των λοιπών λειτουργιών.

Συγκριτική αξιολόγηση της δομής του ανωτέρω κόστους και της αποδοτικής ή μη λειτουργίας της ΔΕΗ έναντι των διεθνών επιχειρήσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Εντοπισμός και διατύπωση συστάσεων για την εφαρμογή στρατηγικών παρεμβάσεων βελτίωσης της κοστολογικής βάσης της ΔΕΗ, με απώτερο στόχο το όφελος του τελικού καταναλωτή, και σχεδιασμός οδικού χάρτη (roadmap) σε υψηλό επίπεδο για την υλοποίηση των προτεινόμενων μέτρων.

• Παροχή στην ΡΑΕ του πλαισίου το οποίο θα έχει αναπτυχθεί για την ανάλυση της βάσης κόστους και της συγκριτικής αξιολόγησης ώστε να είναι σε θέση η ΡΑΕ να κάνει χρήση αυτών για να παρακολουθεί την εξέλιξη της βάσης κόστους της ΔΕΗ και των άλλων μεγάλων παικτών και για να αξιολογεί την πρόοδο βελτίωσης της αποδοτικότητας.

Τα στοιχεία που θα προκύψουν από την μελέτη, θεωρούνται από τη ΡΑΕ ως πρωτεύουσας σημασίας για την υποστήριξη του ρόλου της στον έλεγχο των ενεργειακών εταιρειών, δοθέντος ότι από την 1η Ιουλίου απελευθερώνονται όλα τα τιμολόγια, οπότε ο έλεγχος της ΡΑΕ θα πρέπει να εστιάζεται στο κατά πόσο τα κοστολογικά στοιχεία που εμφανίζουν οι παραγωγοί και προμηθευτές, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είναι συγκρίσιμα με τα αντίστοιχα ομοειδών εταιρειών της ΕΕ, ή κατά πόσον θα μπορούσαν να βελτιωθούν εφόσον η ΔΕΗ, ως δεσπόζουσα επιχείρηση στην παραγωγή και ως οιωνοί μονοπώλιο στην προμήθεια, εφάρμοζε τις βέλτιστες πρακτικές.

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, δεδομένης της σπουδαιότητας της ΔΕΗ για το Ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, η μελέτη θα είναι ένα στοιχείο-κλειδί, το οποίο θα επιτρέψει την αποτελεσματική εποπτεία της Ελληνικής αγοράς ενέργειας.

Συγκεκριμένα, αναμένεται ότι το Έργο θα υποστηρίξει την ΡΑΕ στα ακόλουθα:

• Χαρτογράφηση της υπάρχουσας δομής κόστους της ΔΕΗ σε σημεία-κλειδιά της αξιακής αλυσίδας, δηλαδή κάθε μίας από τις δραστηριότητες της κάθετης αλυσίδας από την παραγωγή έως την προμήθεια.

• Συγκριτική αξιολόγηση της εν λόγω δομής κόστους και της αποδοτικότητας σε σχέση με το διεθνή ανταγωνισμό.

• Εκτίμηση απόκλισης δεύτερου και πρώτου τεταρτημορίου απόδοσης κόστους σε όλο το εύρος της αξιακής αλυσίδας, βάσει της ανωτέρω ανάλυσης της διεθνούς συγκριτικής αξιολόγησης.

• Εντοπισμός των σημαντικών μοχλών βελτίωσης, οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση της αποτελεσματικότητας α) της ΔΕΗ και β) της ενεργειακής αγοράς στο σύνολό της.

Αύξηση της αποτελεσματικότητας της Ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να φτάσει στα επίπεδα των πλέον αποτελεσματικών Ευρωπαϊκών αγορών.

• Συστάσεις και συμφωνία με την ΔΕΗ σχετικά με τις πρωτοβουλίες βελτίωσης κόστους και παρακολούθηση της σχετικής προόδου.

Παρακολούθηση της εξέλιξης του ανταγωνισμού βάσει της πραγματικής δομής κόστους της Ελληνικής αγοράς, ώστε ούτε να υπάρχουν απροσδόκητα κέρδη για τους συμμετέχοντες στην  αγορά ούτε να απειλείται η βιωσιμότητά τους μακροπρόθεσμα.

• Διασφάλιση της βέλτιστης εκμετάλλευσης του λιγνίτη και των υδάτινων Αποθεμάτων.


Οι λιγνίτες

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο κόστος παραγωγής λιγνίτη, καθώς υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για διαμόρφωση υψηλού κόστους σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Έτσι για τα Ορυχεία λιγνίτη της ΔΕΗ, η μελέτη θα ασχοληθεί με τα εξής:

• Συγκριτική αξιολόγηση της αποδοτικότητας των πεδίων εξόρυξης της ΔΕΗ, με στόχο τον εντοπισμό αποκλίσεων αποδοτικότητας μεταξύ των πεδίων. Η ανάλυση θα λαμβάνει υπ’ όψιν της τα ιδιαίτερα γεωλογικά χαρακτηριστικά κάθε πεδίου.

Συγκριτική αξιολόγηση έναντι διεθνών παικτών με συγκρίσιμη δραστηριότητα ορυχείων.

Ενδεικτικά οι δείκτες μέτρησης της αποδοτικότητας θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν δαπάνες εξόρυξης ανά τόνο παραγωγής λιγνίτη, απασχολούμενο προσωπικό ανά τόνο εξορυσσόμενου λιγνίτη για κάθε πεδίο, προγραμματισμένη και υποχρεωτική μη διαθεσιμότητα για κάθε πεδίο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v