ΔΕΗ: Εν αναμονή αποφάσεων για τις αυξήσεις

Μειώσεις σε ρυθμιζόμενες χρεώσεις, προκειμένου να μπορέσει η ΔΕΗ να «απολαύσει» μεγαλύτερες αυξήσεις στο σκέλος της ενέργειας των τιμολογίων ηλεκτρικού προδιαγράφει η απόφαση της ΡΑΕ.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΔΕΗ: Εν αναμονή αποφάσεων για τις αυξήσεις
Μειώσεις σε ρυθμιζόμενες χρεώσεις, όπως αυτές για τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, προκειμένου να μπορέσει η ΔΕΗ να «απολαύσει» μεγαλύτερες αυξήσεις στο σκέλος ενέργειας των τιμολογίων ηλεκτρικού, προδιαγράφει η χθεσινή απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Με δεδομένο ότι οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις αντιπροσωπεύουν περίπου το μισό στην τελική τιμή της κιλοβατώρας, η μείωση 7% που προβλέπει η απόφαση της ΡΑΕ για τις χρεώσεις δικτύου στις οικιακές καταναλώσεις επιτρέπει πλέον στην κυβέρνηση που θα αποφασίσει για τις τελικές αυξήσεις να δώσει κάτι επιπλέον στη ΔΕΗ για το σκέλος ενέργειας του τιμολογίου.
 
Σε κάθε περίπτωση, όλες οι μέχρι στιγμής πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι συνολικές αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού δεν θα ξεπεράσουν το 11%-12%, έναντι της πρότασης για μεσοσταθμικό 13% που έκανε η ΡΑΕ και 24,5% που ζητούσε η ΔΕΗ.

Αβέβαιο είναι ακόμη αν το όποιο ποσοστό εγκριθεί θα καλύπτει μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2013, κατά το οποίο τα τιμολόγια στη χαμηλή τάση θα συνεχίσουν να είναι ρυθμιζόμενα, ή θα επεκταθεί και στο υπόλοιπο έτος. Και αυτό επειδή από την 1η Ιουλίου όλα τα τιμολόγια απελευθερώνονται και τις τιμές θα τις καθορίζει ο προμηθευτής.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι μέτοχος του 51% στη ΔΕΗ συνεχίζει να είναι το ελληνικό δημόσιο, η κυβέρνηση θα μπορεί να ασκεί τα δικαιώματά της στα θέματα τιμολογιακής πολιτικής της επιχείρησης, αρκεί αυτά να βασίζονται σε πραγματικά κοστολογικά δεδομένα, όπως επιβάλλει η μνημονιακή δέσμευση.

Αναφορικά με την κατανομή της αύξησης στα τιμολόγια μέσα στο πρώτο εξάμηνο, όλα δείχνουν ότι το 11-12% που θα εγκριθεί θα σπάσει σε περίπου 5% με ισχύ από την 1η του νέου έτους και το υπόλοιπο σε δύο δόσεις, τον Μάρτιο και τον Μάιο.

Ωστόσο, άσχετα με την πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρήσει χαμηλά τις αυξήσεις, ζητούμενο θα συνεχίσει να παραμένει με ποιον τρόπο θα καλυφθεί το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ, μέσω του οποίου ο Λειτουργός της αγοράς -ΛΑΓΗΕ- πληρώνει τις κιλοβατώρες που παράγουν οι μονάδες ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά κ.λπ.).

Το έλλειμμα, αν δεν είναι ήδη, πλησιάζει τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ η τρόικα μέσω του μνημονίου έχει επιβάλει τον μηδενισμό του μέχρι το τέλος του 2013.

Έτσι, σε πρώτη φάση θα επιχειρηθεί μία σχετικά μικρή αύξηση στο τέλος ΑΠΕ (εμφανίζεται ως τέλος ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς), ώστε με τον συνυπολογισμό του οι χρεώσεις στα νοικοκυριά να μην ξεπεράσουν το 11-12%. Μόνο δε εφόσον διαφανεί ότι το έλλειμμα, σε συνδυασμό και με τα άλλα μέτρα (περικοπές στις ταρίφες, φορολόγηση τζίρου) δεν μειώνεται, τότε και μόνο να αυξηθεί και αυτό.

Τέλος, να σημειωθεί ότι για τον περιορισμό των αντιδράσεων των καταναλωτών, ιδίως στην παρούσα δυσμενή συγκυρία, η κυβέρνηση μετά από πρόταση της ΡΑΕ θα διευρύνει τους δικαιούχους τους μειωμένου Κοινωνικού Τιμολογίου (ΚΟΤ), όπως και την ποσότητα της κατανάλωσης επί της οποίας θα εφαρμόζεται το μειωμένο τιμολόγιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v