Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G.Sachs: Εχει δρόμο η άνοδος των ελληνικών assets

Από τον Ιούλιο, οι τιμές των ελληνικών assets έχουν αυξηθεί σημαντικά αλλά θα μπορούσαν να κινηθούν ανοδικά ακόμα περισσότερο, εκτιμά η Goldman Sachs. Πολιτικές οι αποφάσεις για την Ελλάδα στο μέλλον.

G.Sachs: Εχει δρόμο η άνοδος των ελληνικών assets
Από τον Ιούλιο, οι τιμές των ελληνικών assets έχουν αυξηθεί σημαντικά αλλά θα μπορούσαν να κινηθούν ανοδικά ακόμα περισσότερο, εκτιμά η Goldman Sachs. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup μείωσαν μεσοπρόθεσμα τους κινδύνους χρηματοδότησης της χώρας, επισημαίνει η GS.

Η συνειδητοποίηση από τις αγορές της μείωσης του ελληνικού κινδύνου μπορεί να οδηγήσει τα ελληνικά ομόλογα και τις ελληνικές μετοχές ακόμη υψηλότερα αφού από την πρώτη φορά που συζητήσαμε το ενδεχόμενο ανόδου στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, συνεχίζει η GS, οι ελληνικές μετοχές έχουν ανατιμηθεί κατά 42% και οι αποδόσεις των 10ετεών ομολόγων έχουν μειωθεί κατά 16%.

Η GS εκτιμά ότι η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για την επαναγορά τοποθετεί τον ιδιωτικό τομέα σε θέση "Senior" έναντι του επίσημου τομέα, αφού το χρέος που μένει στα χέρια του είναι λιγότερο από 30 δισ. ευρώ και ως ποσοστό επί του συνολικού χρέους λιγότερο από 10%. Η αναδιάρθρωση πλέον αυτού του κομματιού του χρέους από εδώ και πέρα δεν προσφέρει σημαντική οικονομική ανακούφιση και επίσης το γεγονός ότι έχει εκδοθεί βάσει του διεθνούς δικαίου, καθιστά πιο δύσκολη την αναδιάρθρωση του.

Επιπλέον, η αναδιάρθρωση στις λήξεις και στα επιτόκια στα δάνεια του επίσημου τομέα μπορεί να θεωρηθεί ως μεταβίβαση κινδύνων στον ιδιωτικό τομέα και την καθαρά εθελοντική φύση της αγορά ιδίων μετοχών μπορεί να θεωρηθεί ως μια επιβεβαίωση της αρχαιότητας για το απόθεμα του ιδιωτικού τομέα χρέος. Καταλήγοντας, και σε αυτό το πλαίσιο του seniority του ιδιωτικού χρέους, η GS δεν αφήνει ασχολίαστη την πρόσφατη αναβάθμιση από τον οίκο S&P από την κατηγορία SD σε Β- για τα ελληνικά ομόλογα, την οποία χαρακτηρίζει, κατανοητή.

Η μείωση του χρέους και των επιτοκίων βελτιώνουν τη διαχειρισιμότητα του χρέους αν και η αναδιάρθρωση του χρέους του επίσημου τομέα δεν είναι απίθανη, αν και οι οικονομικές συνθήκες το απαιτήσουν.

Οι πληρωμές των τόκων είναι διαχειρίσιμες σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα προκύπτουν από τον προϋπολογισμό βάσει των μέτρων που έχουν ήδη εγκριθεί και επίσης, μέχρι το 2020, μικρός μέρος του χρέους καθίσταται πληρωτέο ενώ η πλειονότητα του βρίσκεται στην κατοχή της τρόικας και των εγχώριων τραπεζών.

Η πιθανότητα χρεοκοπίας στην επόμενη 10ετίας είναι πολύ μικρή και κατ’ ουσία, η συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας πλέον αποτελεί πολιτικό ζήτημα. Στο τρέχον σχέδιο αναχρηματοδότηση, έως το 2016 ο επίσημος τομέας θα κατέχει το 80% περίπου του ελληνικού χρέους και με χαμηλό επιτόκιο, άρα το βασικό ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν η τρόικα είναι πρόθυμη να συνεχίσει την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέος που κατέχει.

Οι πολιτικές και οι οικονομικές εξελίξεις θα καθορίσουν το κατά πόσον η «τρόικα» θα επιλέξει να συνεχίσει το τρέχον σχέδιο αναχρηματοδότησης ή αν θα προχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους ή διακόψει τη χρηματοδότηση, επαναφέροντας στην επιφάνεια του ελληνικούς κινδύνους. Η ανακατασκευή των πολιτικών σχέσεων με την υπόλοιπη Ευρώπη πρέπει αποτελεί την προτεραιότητα για την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v