ΡΑΕ: Άμεσα δύο νέες μονάδες στη Κρήτη

Την επίλυση του ενεργειακού προβλήματος της Κρήτης, θέτει η ΡΑΕ, με επιστολή του προέδρου της Δρ Νίκου Βασιλάκου προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΡΑΕ: Άμεσα δύο νέες μονάδες στη Κρήτη
Την επίλυση του ενεργειακού προβλήματος της Κρήτης, με συνδυασμό καλωδιακής διασύνδεσης μεσοπρόθεσμα και άμεσης ενίσχυσης του τοπικού συστήματος με δύο νέες μονάδες, θέτει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με επιστολή του προέδρου της Δρ Νίκου Βασιλάκου προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.

Η επιστολή, η οποία κοινοποιείται στους επικεφαλής των διαχειριστών των δικτύων (ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ), τον Περιφερειάρχη Κρήτης και τη ΔΕΗ, χαρακτηρίζει την καλωδιακή διασύνδεση ως τη βέλτιστη λύση για την ηλεκτροδότηση του νησιού.

Ωστόσο με δεδομένο ότι η ΔΕΗ έχει σε εξέλιξη επενδυτικά έργα, ιδιώτες επενδυτές έχουν κάνει τις δικές τους προτάσεις για καλωδιακή διασύνδεση, υφίστανται αδειοδοτήσεις για έργα υβριδικά έργα ΑΠΕ, ενώ η διασύνδεση της Κρήτης συνδυάζεται και με τον EuroAsia Interconnector, η ΡΑΕ προτείνει την χάραξη ενός οδικού χάρτη που θα συμφωνηθεί μεταξύ των μερών (Πολιτεία, επενδυτές, διαχειριστές).

Προκαταβολικά, πάντως, η ΡΑΕ θέτει θέμα επιβάρυνσης των καταναλωτών από το κόστος της καλωδιακής διασύνδεσης. Έτσι προτείνει αφ' ενός να υπάρξουν δύο καλωδιακές διασυνδέσεις. Μία των ιδιωτών επενδυτών που θα αφορά κυρίως τη διακίνηση ενέργειας από ΑΠΕ, και μία του Διαχειριστή του Συστήματος (ΑΔΜΗΕ) η οποία θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη τροφοδοσία του νησιού από τις μονάδες του ηπειρωτικού συστήματος.

Για τη δεύτερη, προτείνει, εφ' όσον κριθεί συμφέρον, κατασκευή και λειτουργία από τον ανάδοχο κατά την περίοδο αποπληρωμής του έργου. Ως προς το κόστος κατασκευής, η ΡΑΕ προτείνει να καλυφθεί σε διάστημα 5-7 ετών, από κόστος που εξοικονομείται από τις Υπηρεσίες Κοινής Οφέλειας το οποίο καταβάλλουν οι καταναλωτές όλης της χώρας μέσω των λογαριασμών και που για την Κρήτη ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. το χρόνο. Με τον τρόπο αυτό, δεν θα υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τις προτάσεις της Αρχής, οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

* Ολοκλήρωση από τη ΔΕΗ της εγκατάστασης των δύο μονάδων (2 x 50 MW) με καύσιμο μαζούτ του σταθμού Αθερινόλακκου, για την επάρκεια τροφοδότησης του νησιού τα επόμενα 5-7 έτη, κατά τα οποία δεν θα έχει αναπτυχθεί ούτε διασύνδεση, ούτε κάποιος νέος σταθμός.

* Ολοκλήρωση από τον ΑΔΜΗΕ των μελετών για την καλωδιακή διασύνδεση της Κρήτης και λήψη οριστικής απόφασης μέσα στο 2013

* Προώθηση των διαδικασιών για το σχεδιαζόμενο σταθμό Κορακιάς (Ρέθυμνο), ώστε σε περίπτωση που δεν προκριθεί η καλωδιακή διασύνδεση, να καλύψει τη ζήτηση στην Κρήτη σε μακροπρόθεσμη βάση.


Ιδιώτες –ΔΕΗ

Αναφορικά με τις διασυνδέσεις που έχουν προτείνει ιδιωτικοί όμιλοι (ΤΕΡΝΑ, Κοπελούζος, Κρητικά επιχειρηματικά κεφάλαια) η ΡΑΕ στην επιστολή της αποκαλύπτει ότι υπάρχει κατ΄αρχήν συμφωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων για την κατασκευή ενός κοινού έργου διασύνδεσης, ισχύος περίπου 1000 MW.

Συνολικά δηλαδή η Κρήτη στο μέλλον είναι δυνατόν να συνδέεται με δύο ανεξάρτητα καλώδια συνολικής ισχύος έως 2.000 MW. «Πρέπει δε να σημειωθεί», τονίζει η ΡΑΕ στην επιστολή της, «ότι οι διασυνδέσεις αυτές συνδυάζονται με την προτεινόμενη από την Κυπριακή Δημοκρατία διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος (EuroAsia Interconnector), ικανότητας 2000 MW, αποτελώντας βασική υποδομή για τη διασύνδεση της Κύπρου με το Ελληνικό Σύστημα».

Τέλος για το ρόλο των υφιστάμενων μονάδων της ΔΕΗ στο νέο ενεργειακό σχεδιασμό του νησιού, η Αρχή προτείνει να έχουν ρόλο κάλυψης εφεδρειών, υπηρεσία για την οποία η ΔΕΗ θα αποζημιώνεται με βάση τους κανόνες της αγοράς. Σύμφωνα με την Αρχή, η ρύθμιση θα πρέπει να αφορά μόνο τις υφιστάμενες, κατά το χρόνο της διασύνδεσης, υποδομές παραγωγής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v