Κόντρα βιομηχανίας με ΔΕΗ για κόστος ρύπων

Με σκληρή γλώσσα απάντησαν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες στην προειδοποίηση της ΔΕΗ ότι από την 1η/1 θα ενσωματώσει στα τιμολόγια μέσης και υψηλής τάσης το κόστος για αγορά δικαιωμάτων ρύπων. Η έγκληση της ΕΒΙΚΕΝ.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Κόντρα βιομηχανίας με ΔΕΗ για κόστος ρύπων
Με σκληρή γλώσσα και κατηγορίες για αντιβιομηχανική, αντιεπιχειρηματική πολιτική απάντησαν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες στην προειδοποίηση της ΔΕΗ ότι από την 1η Ιανουαρίου θα ενσωματώσει στα τιμολόγια μέσης και υψηλής τάσης το κόστος για αγορά δικαιωμάτων ρύπων.

Η «προειδοποιητική» επιστολή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ απευθυνόταν στον πρόεδρο της ΡΑΕ. Στον ίδιο απευθύνθηκε και ο σύνδεσμος των ενεργοβόρων βιομηχανιών -ΕΒΙΚΕΝ-, καθώς η Αρχή έχει επιβάλει με αποφάσεις τις αρχές τιμολόγησης, τις οποίες είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει η ΔΕΗ, έστω και αν δεν το πράττει.

Η έγκληση της ΕΒΙΚΕΝ αφορά ακριβώς το γεγονός ότι η ΔΕΗ με τη μονομερή απόφασή της παραβαίνει τους κανόνες αυτούς, αφού κανονικά θα έπρεπε τουλάχιστον να τους ενημερώσει για την επικείμενη αύξηση των τιμών ηλεκτρικού.

Εν τέλει, η ΕΒΙΚΕΝ ζητά την παρέμβαση της ΡΑΕ προς τη ΔΕΗ, προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού, έως ότου ολοκληρωθεί ο κοστολογικός έλεγχος της ΔΕΗ και καταστεί έτσι δυνατή η ουσιαστική διαπραγμάτευση των πελατών μέσης και υψηλής τάσης με την επιχείρηση.

Ταυτόχρονα, η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί αναγκαίο να ξεκινήσει η ουσιαστική συζήτηση για τη δημιουργία εθνικού μηχανισμού διαχείρισης και επιμερισμού του κόστους αερίων ρύπων της ηλεκτροπαραγωγής. Ιδίως όταν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες διακηρύσσουν πως «απανθρακοποίηση δε σημαίνει αποβιομηχάνιση» και λαμβάνουν τα ανάλογα μέτρα, κάτι το οποίο δεν ισχύει στην Ελλάδα.


Ανάκτηση κόστους

Για το τελευταίο, δηλαδή τη λήψη μέτρων, τόσο οι βιομηχανίες όσο και η ΔΕΗ με την επιστολή της προς τη ΡΑΕ έθεσαν το θέμα της ανάκτησης από τη βιομηχανία μέρους του επιπλέον κόστους που προκαλεί η επιβάρυνση από την αγορά δικαιωμάτων ρύπων.

Συγκεκριμένα, με βάση τις Κατευθυντήριες Οδηγίες που αποφασίστηκαν τον Μάιο, στο πλαίσιο του συστήματος εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τα κράτη-μέλη με σκοπό τη στήριξη της βιομηχανίας τους θα μπορούν να την επιδοτούν μέχρι ένα ποσοστό, έναντι του επιπλέον κόστους που προκαλεί η αγορά δικαιωμάτων ρύπων.

Βάσει των οδηγιών αυτών, η επιδότηση αυτή δεν θεωρείται κρατική ενίσχυση, ενώ για το ύψος της περιγράφεται συγκεκριμένη μεθοδολογία.

Η εφαρμογή του μηχανισμού για τις ελληνικές βιομηχανίες, λένε στο euro2day πηγές του ΕΒΙΚΕΝ, εκτιμάται ότι θα κόστιζε στο Δημόσιο περίπου 20 εκατ. ευρώ το 2013, καθώς θα μπορούσε να επιδοτήσει την ανάκτηση του 65% του επιπλέον κόστους. Το ποσό δε αυτό μπορεί άνετα να εξασφαλιστεί με τα έσοδα του Δημοσίου από την εκποίηση δικαιωμάτων ρύπων, τα οποία υπολογίζονται σε 300-350 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, ενώ σε άλλες κοινοτικές χώρες έχουν ληφθεί ήδη αποφάσεις για την εφαρμογή της οδηγίας ανάκτησης κόστους, στην Ελλάδα δεν έχει ξεκινήσει καν η συζήτηση, αν και η ΕΒΙΚΕΝ έχει αποστείλει σχετική επιστολή στο ΥΠΕΚΑ.

Σε κάθε περίπτωση η όποια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί πριν από το τέλος Ιανουαρίου, πριν δηλαδή εκδοθούν οι λογαριασμοί.

Σε περίπτωση όπου δεν λειτουργήσει ο μηχανισμός αυτός, τότε η εξάντληση του 2013 για πολλές από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες είναι εντελώς αμφίβολη, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v