Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηλεκτροπαραγωγοί: Το νέο μοντέλο της αγοράς

Για να υπάρξει ανταγωνισμός στην αγορά ενέργειας της χώρας θα πρέπει να λειτουργούν τουλάχιστον τρεις επιχειρήσεις στην παραγωγή και τρεις στην προμήθεια με ποσοστά κάτω του 50% η κάθε μία.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Ηλεκτροπαραγωγοί: Το νέο μοντέλο της αγοράς
Για να υπάρξει ανταγωνισμός στην αγορά ενέργειας της χώρας θα πρέπει να λειτουργούν τουλάχιστον τρεις επιχειρήσεις στην παραγωγή και τρεις στην προμήθεια με ποσοστά κάτω του 50% η κάθε μία.
 
Επίσης, οι μηχανισμοί που θα θεσπιστούν στο πλαίσιο του νέου μοντέλου της αγοράς θα πρέπει να αποτρέπουν τη δεσπόζουσα επιχείρηση του κλάδου (ΔΕΗ) να εκμεταλλεύεται τη θέση της.

Τις απόψεις αυτές εκφράζει ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών (ΕΣΑΗ - ελέγχει μονάδες περίπου 2.500 μεγαβάτ), στο πλαίσιο διαβούλευσης του νέου μοντέλου της αγοράς που προτείνει η ΡΑΕ.

Ο Σύνδεσμος αντιμετωπίζει θετικά τις περισσότερες από τις αλλαγές που προτείνει η Αρχή.
Παράλληλα, ωστόσο, και έως την πλήρη εφαρμογή του νέου μοντέλου, προτείνει μεταβατικές ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στις ανεξάρτητες μονάδες να επιβιώσουν.

Όπως σημειώνει στις παρατηρήσεις του ο Σύνδεσμος, η εφαρμογή των ρυθμίσεων στο πλαίσιο του νέου μοντέλου «ενέχει κάποιους κινδύνους, ο κυριότερος εκ των οποίων είναι η δεσπόζουσα επιχείρηση να χρησιμοποιήσει τη θέση της στην αγορά για να εμποδίσει την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στον τομέα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να εισαχθούν επιπλέον περιορισμοί για τη δεσπόζουσα επιχείρηση, ώστε να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην αγορά προμήθειας».

Ειδικότερα, ο ΕΣΑΗ προτείνει να υπάρξουν συγκεκριμένοι κανόνες για το αν και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορεί η δεσπόζουσα επιχείρηση να προβεί σε αντιπροσφορές σε συγκεκριμένους πελάτες, οι οποίοι επέλεξαν να προμηθευτούν ενέργεια από κάποιον συμμετέχοντα στην αγορά που έχει αποκτήσει πρόσβαση σε λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή.

Όπως τονίζει, μάλιστα, αποδεικνύεται ότι με την ισχύ που έχει η ΔΕΗ στην αγορά, και χωρίς την προηγούμενη άρση των στρεβλώσεων της αγοράς ηλεκτρισμού, μέσω παράλληλης καθιέρωσης υγιών και ανταγωνιστικών αγορών ενέργειας και εφεδρειών, δεν μπορεί να υπάρξει κατάργηση του Μηχανισμού Κάλυψης Μεταβλητού Κόστους και των ρυθμιζόμενων Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος.

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι με βάση τους μηχανισμούς αυτούς οι μονάδες φυσικού αερίου εξασφαλίζουν ένα μίνιμουμ εσόδων λόγω της αδυναμίας των επιχειρήσεων που τις ελέγχουν να αξιοποιήσουν φθηνά καύσιμα (λιγνίτης) ή υδροηλεκτρική ενέργεια, και με δεδομένο ότι οι τιμές χονδρικής, εξαιτίας των στρεβλώσεων της αγοράς, διαμορφώνονται σε επίπεδα κάτω του κόστους για τις μονάδες φυσικού αερίου.

Ωστόσο, ο μηχανισμός δέχεται έντονη κριτική από τη ΔΕΗ, καθώς όπως ισχυρίζεται της αφαιρεί έσοδα.

Όσο για τον μηχανισμό διασφάλισης ισχύος, τον αξιοποιεί δεόντως και η ΔΕΗ, αφού εισπράττει δικαιώματα για ανενεργές μονάδες (κυρίως πετρελαίου) όπως Λαύριο 1 και 2, Αλιβέρι 3 και 4, Άγ. Γεώργιος 9 και Λιπτόλ. Γι' αυτές ο ΕΣΑΗ ζητά να εξαιρεθούν από τον ισχύοντα μηχανισμό διασφάλισης ισχύος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v